VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
VY_32_INOVACE_18 - TĚLESO V KAPALINĚ
Elektrický náboj a pole
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chemická vazba a výpočty
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Chemie a její obory.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
VY_32_INOVACE_07 - OTÁČIVÉ ÚČINKY SÍLY
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
PaedDr. Ivana Töpferová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické sloučeniny Předmět:
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
jméno autora Mg. Eva Truxová název projektu
VY_32_INOVACE_03_ VÝPOČET HUSTOTY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Atomy, molekuly LC.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
OPTIKA. SVĚTELNÝ PAPRSEK PO DOPADU : 1) ODRAZÍ SE 2) JE POHLCEN 3) PRONIKNE DO PROSTŘEDÍ PŘI PRONIKNUTÍ SVĚTELNÉHO PAPRSKU ZÁVISÍ NA:  Typu prostředí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Základní chemické pojmy
Atomy a molekuly.
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
Výpisky z fyziky − 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ? OBECNÁ CHEMIE ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ? HISTORIE CHEMIE Nejdříve bylo vejce ….. Promiňte, nejdříve byla ALCHYMIE….. Alchymie (v Čechách se tento obor nazýval lučba) jako činnost lidského poznání spojovala několik vědních oborů ( chemii, fyziku i medicínu ). Je chápána jako předvědecký obor, který rozvinul experimentální metody poznání přírody a její děje. A v Čechách – byla rozvinutá už za dob císaře Rudolfa II, když do Prahy se sjížděla pracovat elita tehdejší Evropy. (Vzpomeňte film Císařův pekař a Pekařův císař). VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

Na toto učení navazuje a zabývá se: … k tomu využívá metody: A DNEŠNÍ CHEMIE? Na toto učení navazuje a zabývá se: A) vlastnostmi B) složením C) přeměnou látek … k tomu využívá metody: 1)pozorování 2) měření 3) pokus (experiment) VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

LÁTKA, LÁTKA ….CO TO JE TA LÁTKA? Látka je všechna hmota okolo nás, která tvoří živou i neživou přírodu. Z látky je sestaven veškerý vesmír… Pak je tu chemická látka. Ta je složena ze stejných chemicky čistých látek, které se dají vyjádřit chemickým vzorcem nebo chemickou značkou. Chemické látky dělíme na: Chemické prvky (značí se chem. značkou) Chemické sloučeniny (značí se chem. vzorcem) VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

PERIODICKÁ TABULKA TROŠKU JINAK: CHEMICKÝ PRVEK PRVEK = chemická látka složena pouze z atomů stejného druhu. Značí se chemickou značkou. Př.: Vodík - H;Síra – S;Fosfor – P Chemické prvky sestavil profesor D.I. Mendělejev do tabulky, kterou dnes nazýváme „Periodická soustava prvků“. 8.2.1834 – 2.2.1907 Ruský chemik. Byl objevitel periodického zákona prvků. Jeho práce z roku 1870 předpovídala existenci nových prvků. Tak předpověděl prvky Ga, Sc, Ge . Publikoval na 400 prací z oblasti chemie, fyziky i metrologie. Působil i jako profesor na Petrohradské Univerzitě a napsal vynikající učebnici „Základy chemie“. PERIODICKÁ TABULKA TROŠKU JINAK: http://www.youtube.com/watch?v=mka_9BWi4Mw VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

CHEMICKÉ SLOUČENINY DĚLÍME NA CHEMICKÁ SLOUČENINA CHEMICKÉ SLOUČENINY – jsou chemické látky složené ze sloučených atomů dvou a více různých prvků. Částice složená ze dvou a více atomů se nazývá MOLEKULA. Sloučenina je vždy molekulou …ale molekula nemusí být vždy sloučeninou! Sloučeniny vždy charakterizuje jejich chemický vzorec, který udává druh a počet atomů vázaných v molekule sloučeniny. Sloučeniny se mohou vyskytovat ve všech skupenstvích a vznikají chemickou reakcí. Je jich obrovské množství. CHEMICKÉ SLOUČENINY DĚLÍME NA ANORGANICKÉ VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ? ORGANICKÉ

PŘÍKLADY CHEMICKÝCH SLOUČENIN H2O – sloučenina skládající se z jedné molekuly, dvou prvků a tří atomů. Otázka - O jaké se jedná prvky? H - ….., O - ….., z toho dva atomy prvku ….. a jeden atom prvku ……… . 2(HCl) – sloučenina skládající se ze dvou molekul, dvou prvků a dvou atomů. Otázka - Znáš název těchto prvků? ZKUS SÁM: CO2 – sloučenina skládající se z …..prvků (jakých?) a …..atomů. 3(H2SO4) -sloučenina skládající se z …. molekul, ……prvků, a …. atomů. Je O2 sloučenina nebo molekula? Z kolika prvků a atomů se skládá? VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ? TĚLESO A LÁTKA Předměty které okolo sebe pozorujeme jsou TĚLESA. Tělesa se od sebe liší některými svými vlastnostmi jako je např. tvar, barva, objem, teplota apod. Nás v chemii zajímá především otázka z čeho jsou tělesa složena. Z jakých látek. Takže – tělesa jsou složena z různých látek nebo taky látky tvoří tělesa různých tvarů a velikostí. Úkol: urči, co je těleso a co látka: lavice sešit voda sklenice vzduch dřevo LÁTKA? TĚLESO? VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ? ZDROJE Tapeta pro tuto prezentaci byla použita šablona z: http://office.microsoft.com/cs-cz/templates/results.aspx?qu=v%C4%9Bda&ex=1&av=all#ai:TC001140826| Snímek č. 2: - Pietro Longhi, Wikimedia Commons, volné dílo, [19.5.2005] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Pietro_Longhi_021.jpg Snímek č. 5: - Ilja Repin, Wikimedia Commons, volné dílo [29.10.2010] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Medeleeff_by_repin.jpg VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?