Mezinárodní seminář mládeže 2004 „Mládež a politika v Evropě“  Mezinárodní seminář mládeže 2004 byl pořádán Evropskou unií ve spolupráci s durynským městem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_20 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. –
Advertisements

MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Projekt Orbis Pictus v programu Comenius
CLIL Content and Language Integrated Learning
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Německo září – 4. října.
Výměnný pobyt. Spolupráce • Od roku 2000 spolupracuje Obchodní akademie a Jazyková škola Pardubice se Státním centrem pro výchovu k povolání v Aschaffenburgu.
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Seminář dne na téma „Náměty, možnosti a zkušenosti v oblasti práce se žáky s SPU a jejich případné využití na 1. a 2.st. ZŠ Tento produkt.
Zpráva o aktivitách a výsledcích projektu Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Liberec Šamánkova 500/8 Ing. Ludmila Krabsová.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Space Four Charakteristika Harmonogram Úlohy Republikové finále Space camp – Německo a Belgie.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 24. ledna 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem Stáž pedagogických.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Jaro Evropy 2009 Vzkažte Evropě Aula Biskupského gymnázia Varnsdorf Učastníkem besedy s významnou osobou, kterou v rámci druhého kola projektu.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Základní škola Evropské unie
Cesta do EP - Štrasburk. Dorazili jsme před Evropský parlament ve Štrasburku.
Malovací a poznávací zájezd do Českého Krumlova PO ŠKOLE DO ŠKOLY Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
EVROPSKá UNIE.
Tato prezentace byla vytvořena
Co je program Mládež v akci?. Komunitární program Evropské unie na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Pro 8. a 9. ročník Tento rok bez výuky !!! U moře…
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Firma Backaldrin Firma Haubiversum (Haubis) Firma Backaldrin Firma Haubis.
MIRKA KRBOVÁ EUROPE DIRECT NOVÝ JIČÍN EVROPSKÁ UNIE.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Weidenberg I tento rok se naše škola ve spolupráci s gymnáziem v Saarbrücken zúčastnila semináře v německém Weidenbergu, na téma.
Evropské příležitosti pro mladé lidi SYTYKIA Evropské příležitosti pro mladé lidi.
SLOVENSKO Martin Schwarz.
Ing. Jaroslav Vašátko Aktivity VUZ v projektu POSTA Přenos znalostí a zkušeností z aktivit projektu POSTA Pardubice,
BUDDY SYSTÉM Západočeské univerzity. Co je to Buddy systém Dobrovolná studentská aktivita Pomoc zahraničním studentům Možnost pro studenty ZČU zdokonalit.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
 Studenty ze Sulzbachu-Rosenbergu jsme v sobotu přivítali na našem gymnáziu  Poté jsme si je odvezli do svých rodin.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Multilaterální setkání mládeže partnerských měst Jičín –
Město Brno.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Velká Británie – Londýn Irsko – Dublin Popis mobilit Mgr. Hana Menšíková (Ringlová) Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání.
Téma: Nejoblíbenější školní aktivita Zpracovala: Kristýna Veverková Třída: 2.A Střední škola diplomacie a veřejné správy.
RAKOUSKO – VÍDEŇ NĚMECKO - REGENSBURG Popis mobilit Mgr. Kristina Maderová Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání informací.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Výběrové řízení Motivační dopisy, cover letter, průměry známek K výběrovému řízení cca 60 studentů ze 130 přihlášených studentů Vybráno 21 studentů.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_STÁTY ZÁPADNÍ EVROPY II. TEMA:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Erasmus Slovensko - Nitra.
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Historie lázeňství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Stánek volnočasových aktivit v Brně
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Co je program Mládež v akci?
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Pracovní stáž na Slovensku – Martin - v rámci programu Erasmus+
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Mezinárodní seminář mládeže 2004 „Mládež a politika v Evropě“  Mezinárodní seminář mládeže 2004 byl pořádán Evropskou unií ve spolupráci s durynským městem Gera října  Projektu se účastnili zástupci (ve věku mezi 15 a 18 lety) z České republiky, Polska, Litvy, Rumunska a samozřejmě z Německa jakožto hostitelské země.  Seminář měl za cíl informovat o různých aktuálních tématech jako je politika mládeže, kultura, možnosti vzdělávání v rámci EU, zařízení pro volný čas, …  Každou zemi reprezentovalo 8 vybraných studentů ze středních škol.  Komunikačním jazykem byly němčina a angličtina.

Exkurze do Erfurtu jsme se vypravili do metropole Durynska. Erfurt je poklidné univerzitní město, jež na nás dýchalo svou tajuplností křivolakých uliček, mohutností chrámů i nesporně bohatou minulostí. Erfurt se pyšní rozmanitostí stavebních stylů, v nichž bylo zbudováno mnoho historicky cenných domů. Gotika, renesance ani secese mu nejsou cizí. V durynském hlavním městě pobývala také řada významných osobností, jako například Napoleon Bonaparte, Johann Wolfgang Goethe či známý německý reformátor Martin Luther. Erfurt nás okouzlil, i když jsme zde pobyli jen krátce.

Návštěva Zemského sněmu v Erfurtu  Náš každodenní program se skládal z přesně stanovených aktivit, návštěv orgánů a organizací, jež měly co do činění s politickými, hospodářskými a sociálními otázkami.  Porovnávali jsme řešení některých problémů v zemích, z nichž studenti pocházeli.  Absolvovali jsme prohlídku durynského zemského sněmu a následně i besedu s představiteli polických stran.  Naším následujícím cílem se stalo Evropské informační centrum, kde jsme se účastnili přednášky, jejíž hlavním úkolem bylo zvýšit naši informovanost o výhodách a postojích EU. Obzvláště zdůrazňovány byly možnosti studia v rámci Evropské unie.  Měli jsme k dispozici velké množství písemných materiálů.

Brusel – centrum Evropy „Hlavní město Evropské unie“ nás uvítalo pestrobarevností vlajek, jež nám mávaly na pozdrav. Velkolepost metropole ještě zvýraznilo osvětlení pamětihodností i významných staveb. Z architektonického hlediska nás velice zaujala budova Evropské komise, ačkoliv jsme neměli možnost ji navštívit. Dopolední výlet na známé bojiště poslední Napoleonovy bitvy u Waterloo nás ani v nejmenším neunavil. Ještě nám přebývalo mnoho energie k prohlídce města, nakoupení suvenýrů, pohledů a krajek, jimiž je Brusel proslulý. Jediné, co jsme opomenuli, byla ochutnávka pravých belgických pralinek.

Evropský parlament  Naše poslední bruselské vzpomínky patří právě Evropskému parlamentu, po jehož zhlédnutí jsme se vypravili na desetihodinovou cestu zpět do Gery.  Exkurzi jsme zahájili přednáškou, která nám poskytla informace ohledně nejdůležitějších orgánů EU.  Dozvěděli jsme se, že je značně nepraktické a velmi drahé vydržovat dvě sídla parlamentu. I když se ve Strassburgu konají pouze plenární zasedání (a to pouze jednou měsíčně), náklady spojené s dopravou a ubytováním poslanců samozřejmě neblaze zasahují do rozpočtu EU.  V parlamentu v současnosti zasedá 732 poslanců, jejichž zasedací pořádek je sestaven nikoli dle národnosti, nýbrž podle politických stran.  Velkou úlohu při fungování parlamentu hrají tlumočníci, bez jejichž práce by dorozumívání bylo obtížné.

Kulturní a sportovní vyžití  V průběhu pobytu jsme měli možnost si i aktivně zasportovat - badminton a stolní tenis byly osvěžením těla i duše.  Prezentace jednotlivých zemí příjemně zpestřovaly seminář. Získali jsme nejen množství nových informací, ale došlo také na ochutnávky národních jídel a nápojů.  Naše prezentace byla připravena svědomitě. Jak je možné vidět na fotografii, pro zaujmutí publika jsme záměrně zvolili poutavou formu. V plzeňských krojích jsme vystoupili s českým národním tancem – polkou.  Námi přednášená fakta byla prokládána fotografiemi a videozáznamy, které se ostatním velmi líbily.  Celkově nás seminář obohatil o mnoho kamarádů, informací, zážitků a zároveň nám rozšířil naše obzory i jazykové znalosti.

Na závěr  Semináře se z naší školy zúčastnili studenti: Eliška Šmídlová z 3. A, Eliška Polcarová z oktávy A a Adam Bohunčák z oktávy B.  Pedagogický dozor zajišťovala Mgr. Alena Vyčítalová.  Celý projekt byl následně mediálně zpracován formou filmu, časopisu a fotografií.  Tuto prezentaci zpracovala Eliška Polcarová.