Felix Slováček a Boris Krajný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velvyslanectví České republiky v Kodani srdečně zve na SVATOVÁCLAVSKÉ SETKÁNÍ v pondělí 27. září 2010 v 18 hod. k připomenutí svátku sv. Václava – Dne.
Advertisements

ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Víkendový klavírní seminář VII.
Wolfgang Amadeus Mozart
Česká vážná hudba 20. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
René Descartes: "Myslím, tedy jsem."
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Koncert Klíčová slova: Koncert, hudba, skladba, nástroje Anotace: Žák je seznámen.
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Antonín Dvořák ( ).
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_857_7TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Leoš Janáček ( – ).
ANTONÍN DVOŘÁK.
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
 Složité hudební dílo  Skladba pro symfonický orchestr  Rozvoj od klasicismu.
Český hudební romantismus
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
BEDŘICH SMETANA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
BENEFIČNÍ MÁJOVÝ KONCERT 3. května 2014 v 16 hodinkostel Nejsvětější Trojice v Zátoru Program J. S. Bach - Tocccata d moll A. Vivaldi - Largo G. F. Handel:
Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Antonín Dvořák Světově uznávaný český hudební skladatel 19.století ROMANTIZMUS.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Impresionismus. Co je to imprese? Vjem, pocit, nebo obrázek uchovaný na základě zkušenosti Neurčitá představa, vzpomínka nebo přesvědčení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Klasicismus v evropské hudbě -žáci se naučí charakteristické rysy evropského.
IMPRESIONISMUS Markéta Svobodová. IMPRESIONISMUS směr, který vznikl koncem 19. st. ve Francii Výraz imprese = dojem, vjem nebo otisk Výraz „prchavý okamžik“
Ruští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_03_RUŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Světoví hudební skladatelé
Antonín Dvořák dílo.
Název školy: Základní škola Netvořice
Fréderic Chopin Zelazowa Wola Paříž.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY 32 INOVACE 541.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Felix Slováček a Boris Krajný Due virtuosi di Praga

Galerie

Felix Slováček Felix Slováček je absolvent kroměřížské konzervatoře a Janáčkovy akademie muzických umění v Brně. Představuje na české hudební scéně špičku mezi hráči na klarinet a saxofon. Do jeho stálého repertoáru patří díla jak z oblasti klasické hudby, tak i jazzu a popu. Jako sólový hráč získal již mnoho cen na mezinárodních soutěžích. Svoji hudební mnohostrannost vždy prokazoval také jako skladatel a od roku 1983 jako šéfdirigent Big Bandu Felixe Slováčka. Felix Slováček byl členem mnoha orchestrů např. Orchestru Karla Vlacha a vystupoval s řadou dalších (Big Band Gustava Broma, RIAS Radio Big Band, Big Band Radio Copenhagen, WDR Big Band Köln atd.). Pravidelně se objevoval také v programech stálice českého popu Karla Gotta. Jako interpret vážné hudby vystupoval Felix Slováček s mnohými známými hudebními tělesy v Čechách i v zahraničí - spolupracoval např. s European Community Chamber Orchestra, slovenskou filharmonií, drážďanskou filharmonií, symfonickým orchestrem hesenského rozhlasu a jinými. Na svém kontě má Felix Slováček více než 500 nahraných titulů a téměř dva miliony prodaných zvukových nosičů.

Boris Krajný Boris Krajný patří mezi naše nejúspěšnější klavíristy. Koncertoval v 35 zemích pěti kontinentů jako např. v New Yorku (Carnegie Hall 1972, 1977, 1983), Washingtonu (Kennedy Center 1977, 1983), v Čajkovského sále v Moskvě, londýnském Wigmore Hall, pařížském sále Gaveau, v Teatro Colone v Buenos Aires, ve Venušině chrámu v Baalbecku, v Sydney opeře, Melbourne, Tokyu, Bruselu, Berlíně, Athénách, Torontu, Havaně, Káhiře, Bogotě, Caracasu, Johanesburgu, Mexico-City, Veroně, Madridu, Salzburgu, Vídni atd. Narodil se v r. 1945 v Kroměříži, kde vystudoval konzervatoř. Pražskou AMU absolvoval u prof. F. Maxiána a I. Moravce. Od roku 1982 je solistou ČF, s PKO uskutečnil řadu zájezdů do Jižní Ameriky, USA a kanady, s ČF do Japonska a Austrálie. V roce 1993 premiéroval Dvořákův klavírní koncert na měsíčním turné v Jihoafrické republice, na festivalu ve francouzském Rouen v roce 1996 provedl celé klavírní i komorní dílo L. Janáčka. Na Pražském Jaru 1990 uvedl jako československou premiéru Age of anxiety L. Bernsteina. Jeho diskografie obsahuje koncerty č. 3 B. Bartóka a S. Prokofjeva s Českou filharmonií, klavírní kvintety A. Dvořáka a C. Francka, chorálové předehry J. S. Bacha v úpravě F. Busoniho, Voříškovy brilantní variace a rondo s Pražským komorním orchestrem, skladby L. van Beethovena, F. Chopina, C. Debussyho, E. Schullhofa, B Martinů a dalších. Za nahrávku francouzských klavírních koncertů s PKO (Honegger, Poulenc, Roussel) obdržel Grand Prix 1982 v Paříži. Pro Supraphon natočil kompletní dílo M. Ravela.

Program I. K.Stamitz – Rondo III.věta z Darmstadského koncertu pro klarinet B.Smetana - Luisina polka F.Kramář - II.věta z koncertu Es dur B.Smetana – Na břehu mořském Z.Fibich – Selanka, Poem J.Suk – Píseň lásky L.Janáček – 3 Moravské lidové písně J.Suk – V roztoužení J.Ježek – 3 písně, Bughatti step V.Trojan – Zpěv slavíka K.Slavický - Toccata

Program II. A.Glazunov – koncert pro ALT Saxofon P.Skrjabin – Etuda diss moll R.Binge – koncert pro ES Saxofon A.Shaw – koncert pro Klarinet A.Dvořák – Largo z IX Symfonie ,sopran sax

Program III. F.Poulenc - Sonata pro klarinet M.Ravel – Hry vody G.Faure – Faure: Pavana , sopran saxofon C. Debussy – Odrazy ve vodě C.Dedussy – Malý černoušek, Dívka s vlasy jako len, Cikánský tanec M.Ravel – Alborada del Grazioso D. Milhaud – Scaramoueche , alt saxofon

Program IV. K.Stamitz – Rondo z Darmštadského koncertu Es dur F.Chopin – Valčík B dur A.Marcello – Adagio z hobojového koncertu d moll F.Chopin – Valčík cis moll Z.Fibich – Poem B. Smetana – Jiřinková polka C.Debussy – Malý černoušek, Dívka s vlasy jako len,Cikánský tanec G.Gershwin – Someone to watch over me D.Milhaud – Braziliera J.Ježek – Bugatti step, Tmavomodrý svět, Klobouk ve křoví Svítá, Život je jen náhoda W. De Azavedo – Amorada E. Moricone – Tenkrát na západě Nino Rota – Speak softly love