ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Smykové tření a valivý odpor
7. ročník Tření, třecí síla Tření, třecí síla.
Tření Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
O drsnosti a materiálech
Fyzika Klid a pohyb.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
SMYKOVÉ TŘENÍ A VALIVÝ ODPOR
Tření je odpor proti pohybu jednoho tělesa po povrchu druhého tělesa.
Třecí síly v denní i technické praxi
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název úlohy: 2.5 Smykové tření
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
Příklad.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Pasivní odpory (tření) Rovnováha těles s ohledem na pasivní odpory.
O síle působící proti pohybu
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU SMYKOVÉ TŘENÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Smykové tření, valivý odpor
Digitální učební materiál
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Smykové tření.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
4.Dynamika.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
UŽITÍ TŘENÍ Odporová síla prostředí Umíš odpovědět ? Kdy je tření užitečné a potřebné Kdy je neužitečné a nepotřebné Co je to odporová síla prostředí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM TŘENÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluSmykové.
SMYKOVÉ TŘENÍ A VALIVÝ ODPOR Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Význam třecí síly TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_56_TŘENÍ TEMA: FYZIKA
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tření-síla, která brzdí pohyb
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
1. Urči co se pohybuje snáze?
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Ing. Michaela Štainbruchová
VY_32_INOVACE_
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Tření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Transkript prezentace:

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana FYZIKA – 7. ročník P16 Tření, třecí síla. Vypracoval: Mgr. Pavel Kerner ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

třecí síla (tření) brzdné síly odpor prostředí Tření. Třecí síla. Na těleso v pohybu působí brzdné síly. Tyto síly nelze na Zemi zcela odstranit, je možné je pouze snížit nebo zvýšit. Při pohybu jednoho tělesa po druhém vzniká odpor proti pohybu = tření , které se projevuje jako třecí síla. Při pohybu tělesa určitým prostředím se projevuje jako brzdná síla odpor prostředí ( např. odpor vzduchu ) třecí síla (tření) brzdné síly odpor prostředí

Tření – třecí síla - je způsobena nerovností ( drsností) dotykových ploch. Nerovnosti do sebe zapadají a brzdí pohyb. smykové Tření rozeznáváme valivé klidové

Tření smykové - tělesa se posouvají po sobě

Pomocí měření třecí síly zjisti: Jak závisí třecí síla na drsnosti dotykových ploch? Posouvej dřevěný kvádr po těchto materiálech a měř třecí sílu Dřevo - dřevo Dřevo - plast Dřevo - kov Dřevo - smirkový papír Dřevo - tkanina F = F = F = F = F = Závěr: Různé materiály Různé tření Třecí síla závisí na materiálu a drsnosti styčných ploch

2. Jak závisí tření na velikosti tlakové síly? F = F = Závěr: Třecí síla je přímo úměrná tlakové síle. Kolikrát je větší tlaková síla, tolikrát je větší třecí síla.

3. Jak závisí tření na velikosti styčných ploch? F = F = Závěr: Třecí síla nezávisí na velikosti styčných ploch.

Tření valivé - těleso se valí ( kutálí ) po podložce Tření valivé je vždy menší než smykové.

Tření klidové Brání uvedení tělesa do pohybu. Statické tření je větší než smykové a valivé. Klidové tření využíváme při spojování předmětů pomocí hřebíků, vrutů…

Význam tření. Tření je někdy nepostradatelné, jindy vadí. Kde ho potřebujeme? Tření mezi podrážkou bot a zemí umožňuje chůzi bez tření by se žádné vozidlo nerozjelo ani nezastavilo brzdy využívají tření uzle by se rozvázaly, oděvy by se rozpadly na vlákna tření umožňuje psát tužkou na papír, křídou na tabuli při náledí je nutné zvýšit tření posypem, zimními pneumatikami hřebíky by nedržely ve zdi, nábytek by klouzal

Kde vadí? Brzdí pohyb vozidel, motor musí neustále dodávat energii pohyblivé části strojů se třením opotřebovávají a zahřívají Tření se dá snížit - Mazáním třecích ploch mazivy ( olej ) – vytvoří se tenkou kluzná vrstva - Převedením tření smykového na valivé - ložiska

http://www.youtube.com/watch?v=KKxoXoM8uEk