Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Tření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Siloměr ukazuje hodnotu 3 N
Po dřevěné desce rovnoměrným přímočarým pohybem posouváme dřevěný kvádr. Siloměr ukazuje hodnotu 3 N Klikni

3 Proti pohybu kvádru působí síla Ft. Je to třecí síla
Proti pohybu kvádru působí síla Ft Je to třecí síla. Siloměr ukazuje sílu F, která je stejně velká jako třecí síla. klikni Třecí síla působí přesně v opačném směru než síla pohybová. F F t

4 Siloměr ukazuje hodnotu 1,5 N
Po skleněné desce rovnoměrným přímočarým pohybem posouváme dřevěný kvádr. Siloměr ukazuje hodnotu 1,5 N Klikni

5 Siloměr ukázal výchylku 1,5 N. Třecí síla je také 1,5 N
klikni F F t

6 Jak to, že siloměr ukazuje menší sílu?
Po jaké podložce posouváme dřevěný hranol? Změnila se podložka. Místo dřevěné kvádr posouváme po skleněné desce. Změnilo se smykové tření. To vzniká při posuvném pohybu těles. Smykové tření se značí Ft. Jeho základní jednotkou je 1N. Smykové tření je možno vyjádřit vzorcem: Ft = f . F F – tíhová síla ( F = m . g) f – součinitel smykového tření – je to konstanta, kterou najdeme pro jednotlivé stykové povrchy v tabulkách. Ve fyzikálních tabulkách najdeme hodnoty součinitele smykového tření pro různá tělesa a podložky například: Dřevo na dřevu f = 0,35 Ocel na dřevě f = 0,35 Ocel na oceli za sucha f = 0,1

7 Někdy jsme postaveni před problém, jak snížit smykové tření
Někdy jsme postaveni před problém, jak snížit smykové tření. Například těžkou bednu nemůžeme nadzvednout a tak ji suneme po zemi. Třecí síla je obrovská. Jak si práci ulehčit? Můžeme použít válečky, kterými podložíme bednu.

8 Při lyžování na horách chceme, aby bylo minimální tření mezi lyžemi a sněhem.
Proto skluznice mažeme speciálním přípravkem.

9 Příklady: 1. Určete tření bedny, která má hmotnost 100 kg, víme-li, že součinitel smykového tření je 0,1. m = 100 kg f = 0,1 Ft = ? ? Ft = f . F = f . m . g = 0, = 100 N 2. Určete tření ocelového tělesa, pohybuje-li se po dřevě. Těleso má hmotnost 200 kg. Najděte v tabulkách součinitel smykového tření . m = 200 kg f = 0, 35 Ft = ? ? ? Ft = f . F = f . m . g = 0, = 700 N

10 Siloměr ukazuje hodnotu 6 N
Po dřevěné desce rovnoměrným přímočarým pohybem posouváme 2 dřevěné kvádry. Siloměr ukazuje hodnotu 6 N Klikni F t

11 Siloměr ukázal výchylku 6 N. Třecí síla je také 6 N
Klikni F F t Třecí síla se zvětšila, protože se zvětšila hmotnost tělesa.

12 Siloměr ukazuje hodnotu 3 N
Po skleněné desce rovnoměrným přímočarým pohybem posouváme 2 dřevěné kvádry. Siloměr ukazuje hodnotu 3 N Klikni

13 Třecí síla Ft je stejně velká jako výchylka siloměru.
klikni F Ft

14 Pokusy nám ukázaly, že třecí síla je přímo úměrná tlakové síle, kterou působí těleso
na podložku. (jeden kvádr, dva kvádry) Třecí síla také závisí na materiálu a drsnosti stykových ploch. (dřevo – dřevo, dřevo – skleněná deska a nebo např. dřevo – smirkové plátno) Z pokusů vyplývá, že tření působí proti síle způsobující pohyb. Je to tedy jev spojený se silovým účinkem. Třecí síla se vyskytuje všude tam, kde se dostanou do styku dvě tělesa pohybující se různými směry. Obecně můžeme říci, třou-li se tělesa o sebe, vzniká tření. Působí třecí síla i mezi tělesy, které jsou vzájemně v klidu?

15 Působí třecí síla i mezi tělesy, které jsou vzájemně v klidu?
klikni Proč siloměr ukazuje zpočátku větší sílu? Protože tažná síla překonává klidovou třecí sílu. Po překonání klidové třecí síly už není potřeba tak velké tažné síly.

16 Co kdyby nebylo tření? Pohyb tělesa by byl snadnější, stroje by běžely lehčeji. Proti
pohybu by nepůsobila žádná odporová síla. klikni Autíčko se rozjelo a nezastavilo se. Jedině náraz do jiného tělesa by ho zastavil. Takže tření je potřebné a užitečné. Jak by se zastavily dopravní prostředky, kdyby neměly brzdy? Automobilový průmysl vyrábí vysoce účinné brzdy. Každý majitel dopravních prostředků si je pečlivě chrání.

17 Tření je nezbytnou podmínkou i naší chůze. Kdyby neexistovala třecí
síla mezi podrážkou bot a podlahou nebo chodníkem, nemohli bychom udělat ani krok. Rozjede se automobil na hladké zledovatělé vozovce? klikni Nerozjede. Tření mezi pneumatikou a namrzlou vozovkou nestačí. Proto pneumatiky mají vylisované zářezy, aby se zvětšila klidová třecí síla v místě dotyku kola s vozovkou.

18 Co uděláte, když je vám v zimě chladno na ruce
Co uděláte, když je vám v zimě chladno na ruce? Třete je o sebe, až se vám zahřejí. Při tření vzniká teplo. V pravěku byl pro kmen nejdůležitější oheň. Víte proč? Zpočátku si oheň chránili neustálým dozorem, později přišli na to, že ho lze rozdělat třením dřev. klikni

19 Při vrtání otvoru do dřeva nebo kovu
zjistíme, že vrták je teplý. U obráběcích strojů se snižuje teplota nástrojů chlazením olejem nebo emulzí. Chlazení Stykové plochy se brousí a leští a oddělují se od sebe tenkou vrstvou maziva.

20 Jak snižujeme tření u otáčivých strojů?
Používáme kuličková nebo válečková ložiska

21 vnější kroužek Vnitřní kroužek ložiska se nasadí na hřídel, vnější se upevní ke stroji. Při otáčení hřídele se vnitřní kroužek valí po kuličkách nebo válečcích. klikni vnitřní kroužek hřídel motoru

22 Označ kliknutím na místa, kde jsou na kole ložiska.
Vysvětli význam jejich použití a jakou vyžadují údržbu. Jakou údržbu vyžadují brzdy na kole?

23 Kontrolní otázky: Vysvětli vznik třecí síly? Jakým směrem působí třecí síla? Porovnej třecí sílu u těles v klidu a v pohybu. Na čem závisí velikost smykové třecí síly? Vyjmenuj způsoby, kterými snižujeme tření ? Uveď z praxe příklady, kdy chceme snížit tření. Uveď z praxe příklady, kdy chceme zvýšit tření.

24 Zdroje obrázků: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < > < > < > < > < > < > Jitka. Wikimedia.org: Radenín - značka Užij sněhové řetězy [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: < MOSS, Barney. flickr.com: Lin Skiing [online] [cit ]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: <

25 CopyrightFreePictures. Pixabay. com: [online]. [cit. 2019-02-18]
CopyrightFreePictures. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < < > < > mrpstips. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < OpenClipart-Vectors. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Netm. Openclipart.org: Cardboard box [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >.

26 Gaoersi-china. Wikimedia. org: Bearings, подшипник [online]
Gaoersi-china. Wikimedia.org: Bearings, подшипник [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 na WWW: < WikimediaImages. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < melkhagelslag. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Autorem animace snímků 2, 3, 4, 5, 7, 10, 11, 12, 13, 15, 18 a fotografie motoru je Zdeněk Hanzelín.


Stáhnout ppt "Tření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google