Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Intolerance a alergie na potraviny
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Druhy chemických reakcí
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., UniConsulting
Č eská republika: NUTS Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Potraviny rostlinného původu
Ing. Jana Balachová, Ing. Jiří Mauer inspektorát SZPI v Ústí nad Labem
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přehled možných potravinových alergenů.
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Užitkové rostliny.
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
RISKUJ.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Potravinové alergie a intolerance
ALERGIE.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
TUKY (LIPIDY).
Síra.
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Seznam alergenů 1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice , žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich Korýši.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Potravinářské zbožíznalství
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Přirozené a umělé ekosystémy.
PESTROST STRAVY.
Alergie a anafylaktický šok
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Přehled možných potravinových alergenů.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

SEZNAM ALERGENŮ publikovaný ve směrnici 2000/89 ES dále ve směrnici 1169/2011 EU Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům stanoví NOVĚ povinnost uvádění alergenů v případě nebalených potravin i pokrmů. Sledovaných alergenů je 14. Toto nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014 a zasáhne i školní jídelny – které jsou povinny informovat své strávníky o alergenech v připravovaných pokrmech a to uvedením u jednotlivých jídel.

1. Obiloviny obsahující lepek Mezi alergenní složky, které musí být v označení potraviny (ať už ve složení nebo v názvu potraviny) vždy uvedeny patří: 1. Obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich.

2. Vejce a výrobky z nich.

3. Ryby a výrobky z nich.

4. Mléko a výrobky z něj.

5. Celer a výrobky z něj.

6. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich.

7. Sojové boby (sója) a výrobky z nich.

8. Suché skořápkové plody, tj 8.Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, ořechy makadamie a výrobky z nich.

9.Hořčice a výrobky z ní.

10. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.

11.Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.

12. Korýši a výrobky z nich.

13. Měkkýši a výrobky z nich.

Siřičitan vápenatý chemický vzorec je CaSO3 Oxid siřičitý 14. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg/kg, nebo 10mg/1, vyjádřeno jako SO2. Siřičitan vápenatý chemický vzorec je CaSO3 je anorganická sloučenina, vápenatá sůl kyseliny siřičité; Používá se jako konzervant a antioxidant do potravin (například vín, ovocných šťáv). Oxid siřičitý chemický vzorec SO2 používá se k desinfekci tzv. síření sudů a sklepních prostor pro skladování ovoce a zeleniny, k ošetřování osiv proti plísním a na bělení přírodních materiálů. V menší míře se užívá i jako konzervační činidlo (např. strouhaný křen v kyselém nálevu).

Nepřiměřená reakce imunitního systému na vnější a vnitřní podněty (antigeny) – alergie. Látky, vyvolávající alergickou reakci - alergeny Podobnost alergenů – zkřížená alergie. Jedná se o jev, kdy IgE protilátky imunitního systému, mylně reagují i na látku, která svou chemickou strukturou alespoň z poloviny odpovídá původnímu alergenu, alergická reakce se kříží. Viz tabulka: http://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/tabulka-zkrizene-alergie.gif. Naštěstí průběh alergických reakcí vyvolaných potravinami je relativně mírný - vyrážky, svědění nosu a očí, dýchací potíže, kašel, kýchání, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, nadýmání a průjmy. Ve výjimečných a velmi řídkých případech může být fatální (anafylaktický šok).

Připravované změny v označování alergenních složek. Důležitou změnou v oblasti označování alergenních složek bude nová povinnost od 13. prosince 2014 odlišit ve složení potraviny alergenní složky od ostatních složek, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí ve složení potraviny. O připravovaných změnách, a o tom, jak budeme alergeny označovat, budeme průběžně informovat. Vypracovala: Dzivá Regina vedoucí školní jídelny