Tato prezentace byla vytvořena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes fiktivně, zítra reálně Daň z příjmu. • Jedná se o přímou důchodovou daň – poplatník podává daňové přiznání FÚ a tomu daň odvede + daňová povinnost.
Advertisements

4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daňové pojmy Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
FO – fyzické osoby PO – právnické osoby
Daň z příjmů fyzických osob
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. listopadu 2013.
TÉMA 2: Daň z příjmů fyzických osob I
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
I . Daň z příjmů FO ze závislé činnosti
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A15 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření leden.
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. listopadu 2014.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
FO – fyzické osoby PO – právnické osoby
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan (upraveno D. Šramková)
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1111Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1106Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně a daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Daň z příjmů fyzických osob – příklad 16. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 3.
Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob Společná ustanovení.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Daně z příjmů - klasifikace
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu Orbis pictus 21. století

Daň z příjmu fyzických osob

Poplatníci daně Fyzické osoby, které mají na území ČR trvalé bydliště nebo se zde obvykle zdržují (min.183 dnů)

Plátci daně podnikatelé (plátce je shodný s poplatníkem) zaměstnavatelé (odvádí daň za své zaměstnance)

Zdaňovací období kalendářní nebo hospodářský rok daňové přiznání musí být podané do 3 měsíců po ukončení zdaňovacího období (většinou do 31. března) pokud podává daňový poradce je termín do 30.6.

Předmět daně všechny příjmy v peněžní i nepeněžní podobě: příjmy závislé činnosti a funkční požitky (příjmy ze zaměstnání) příjmy z podnikání příjmy z kapitálového majetku (úroky z poskytnutých úvěrů, dividendy) příjmy z pronájmu (nemovitosti i movitých věcí) ostatní příjmy (výhry, příjmy z prodeje majetku)

Osvobození od daně příjem z prodeje bytů příjem z prodeje nemovitostí ceny z veřejných soutěží (do 10 000,-) důchody, sociální dávky, nemocenské dávky, … dotace od státu granty EU

Základ daně zaměstnanec superhrubá mzda →HM x 1,34 podnikatelé daňová evidence → ZD = příjmy – výdaje účetnictví → ZD = výnosy – náklady

Uplatňování výdajů v prokázané výši – podle účetních dokladů paušální částkou 80% zemědělská výroba a řemeslné živnosti 60% ostatní živnosti 40% podnikání podle zvláštních předpisů

paušální daň finanční úřad vyměří daň podle předpokládaných příjmů a výdajů

Sociální únosnost daně sleva na dani – snižuje vypočítanou daň (např. na poplatníka, na manželku, studující,…) daňové zvýhodnění na nezletilé dítě nezdanitelné částky ZD – hodnota darů, zaplacené úroky z úvěru, ze stavebního spoření, příspěvek na penzijní připojištění

Výpočet daně - VÝDAJE ____________ ZÁKLAD DANĚ (= na celé 100 dolů ) PŘÍJMY - VÝDAJE ____________ ZÁKLAD DANĚ (= na celé 100 dolů ) DAŇ: 15% ze základu - slevy: na poplatníka na manžela/ku (pokud nemá vlastní příjmy) studující - daňové zvýhodnění: na vyživované dítě _______________________________________________ DAŇ PO SLEVÁCH

Příklad: Vypočítejte daň z příjmů pana Černého, který je zaměstnán a zároveň podniká. V zaměstnání dosáhl v roce 2010 superhrubé mzdy 365 000,-. Zálohy na daň činily 28 895,-. V podnikání dosáhl za rok 2010 příjmů 713 000,- Výdaje v podnikání uplatnil paušální částkou 50%. Uplatňuje daňové zvýhodnění na dvě děti. Sazba daně z příjmů – 15% Slevy na dani : na poplatníka 24 840,- na dítě 11 604 ,-

Zdroje: Švarcová, J., Ekonomie stručný přehled, CEED, 2008 /www.new-holland.cz/obrazky/bryle-a-kalkulacka- 3024ce.jpg http://i.lidovky.cz/09/093/lngal/ABC2df031_pivo.jpg http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cas t1.aspx http://mm.denik.cz/58/c3/penize_ilu_fal_0609_denik_cla nek_solo.jpg http://dumfinanci.cz/images/original/danove- formulare.jpg