„Lidé od Březového potoka“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivnit povolování úložiště z pozice dotčených obcí a sdružení.
Advertisements

Bakalářská práce Bytová výstavba v České republice 2004/2005 Michal Blažej VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA INSTITUT GEOINFORMATIKY.
Dana Hendrychová Anna Vostřelová Univerzita Pardubice
(Ne)diskriminace ICT v České republice
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Vlastní hodnocení školy
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ ,
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
© NSZM ČR1 Zdravé město C H R U D I M Fórum, 11. dubna 2011.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 17. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Ochrana kritické infrastruktury
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Teorie optimální velikosti města
Vyhořelé paliva a úložiště
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Půda – složka životního prostředí
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Marketingové prostředí
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
SUBURBANIZACE.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Temelín.
Teorie optimální velikosti města
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Společenské konsekvence výstavby přehrad v povodí Odry Mgr. Lukáš Kala, Ph.D. a Mgr. Tomáš Chabada – Katedra environmentálních studií FSS MU 1.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Úvod, základní principy a cíle
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Vlakem z Prahy na letiště
Transkript prezentace:

„Lidé od Březového potoka“ Bc. Jakub Jarolím, Mgr. Adriana Kábová Katedra teorie kultury, FF UK

Vyjasnění tématu Vývoj hledání lokality pro hlubinné úložiště jaderného odpadu Jednou z vytipovaných lokalit Pačejov-nádraží (dnes lokalita „Březový potok“) Průběh a vývoj – případová studie v lokalitě „Březový potok“ Postavení zúčastněných aktérů

Metodologie Dlouhodobá případová studie Zúčastněné pozorování v lokalitě Březový potok od roku 2003 Polostrukturované rozhovory rozhovory s obyvateli lokality, s místními aktivisty, se starosty dotčených obcí a se zástupci SÚRAA (Správa úložišť radioaktivních odpadů)

Hlubinné úložiště radioaktivních odpadů a vyhořelého jaderného paliva Uložení vyhořelého paliva z jaderných reaktorů a vysokoaktivních odpadů z odvětví jaderné energetiky, průmyslu a zdravotnictví Každý rok kolem 80 tun odpadu 23,4 ha – podzemní areál v hloubce 500 metrů; 2,1 ha nadzemní areál Specifické geologické požadavky Na stavbu se vztahuje „atomový zákon“ Výstavba plánována v letech 2050- 2065

Vývoj Komunikace mezi súrao a dotčenými obcemi v lokalitě BP „…Pačejovští se to dozvěděli z tisku, což byla v podstatě chyba…“ (z rozhovoru s Ing. Vítězslavem Dudou, MBA, bývalým ředitelem SÚRAO) První informace starostům v lokalitě BP ze strany SÚRAA v létě 2003 – forma oznámení Negativní reakce starostů, veřejné debaty, formace o.s. „Jaderný odpad, děkujeme, nechceme“ Informační schůzky pro veřejnost s účastí zástupců SÚRAA Technokratický přístup SÚRAA, negativní reakce obyvatel lokality

Obavy Nedůvěra v technické provedení stavby, bezpečnost během transportu – obava o zdraví lidí Narušení krajiny – obava ze samotné výstavby Ekonomický dopad na region v důsledku stigmatizace Obavy z nárůstu kriminality – příliv zahraničních dělníků během stavby Nevratnost – uložený odpad je nebezpečný v závislosti na své kategorii stovky až miliony let NIMBY syndrom (Kraft, Clary 1991)

vzdor Formace vzdoru jako reakce na výrazně nerovnocenný vztah státu a dotčené lokality Významný činitel p. Miloslav Šimek Emotivní projevy – hymna, rakvičky… Protestní akce – pochody, demonstrace, petice, cykloakce, plesy Referenda v některých dotčených obcích s jednoznačným výsledkem „Pan Duda se byť nepozván, účastnil naší protestní cykloakce. Přijel účastníkům rozdávat čepice a propisky s logem SÚRAO, to byl smutný pohled. Jako kdybychom byli indiáni a on chtěl naší půdu vyměnit za pár skleněných korálků.“ (z rozhovoru s obyvatelkou lokality BP)

požadavky dotčených samospráv Zastavení průzkumných prací (v období před rokem 2004) Změna atomového zákona => dotčené obce rovnocenným partnerem – požadavek práva veta pro obce x Nedostatek vůle k závažnému politickému rozhodnutí

Přerušení výzkumné činnosti súraa ve všech vytipovaných lokalitách 2005-2009: z rozhodnutí Vlády ČR přerušena výzkumná činnost SÚRAA ve vytipovaných lokalitách na základě negativních stanovisek dotčených obcí „My jsme nečekali, že budeme muset tu práci zastavit. … My jsme nikdo nečekal, že ta negativní odezva bude takhle velká.“ (z rozhovoru s Ing. Vítězslavem Dudou, MBA, bývalým ředitelem SÚRAO)

Nový přístup súrao k vyjednávání Nová koncepce ze strany SÚRAA Důraz na otevřenost, transparentnost, dialog Případný souhlas obcí s průzkumnými vrty – finanční kompenzace Zřízení „Pracovní skupiny pro dialog“ x Obce stále nemají žádný nástroj k prosazení svých zájmů Žádné stanovené benefity pro vybranou lokalitu Kritika smyslu „Pracovní skupiny pro dialog“ ze strany jejích členů

Budoucí perspektiva 2018 – vybrání hlavní a záložní lokality „Je tam minimálně 20 let časových rezerv, v nejzazším případě stačí, abychom splnili harmonogram do roku 2065, když se lokalita vybere v roce 2040.“ (z rozhovoru s Ing. Vítězslavem Dudou, MBA, bývalým ředitelem SÚRAO) „Stěžejní – pro jakoukoliv variantu řešení - ovšem bude její akceptovatelnost veřejností.“ (Správa úložišť radioaktivních odpadů. 2010. Zpráva o činnosti v roce 2009. Praha: SÚRAO, s.20.) Ani dnes není vůle ke změně legislativy Pořádání „kulatých stolů“, debaty s veřejností

Použitá literatura: Kraft, Michael E., and Bruce B. Clary. 1991. Citizen Participation and the Nimby Syndrome: Public Response to Radiactive Waste Disposal. The Western Political Quarterly 44(2): 299-328. Blowers, Andrew, David Lowry, and Barry D. Solomon. 1991. The International Politics of Nuclear Waste. London: Macmillan. Správa úložišť radioaktivních odpadů. 2011. Zpráva o činnosti v roce 2010. Praha: SÚRAO. Správa úložišť radioaktivních odpadů. 2010. Zpráva o činnosti v roce 2009. Praha: SÚRAO. Správa úložišť radioaktivních odpadů. 2005. Zpráva o činnosti v roce 2004. Praha: SÚRAO. Správa úložišť radioaktivních odpadů. 2004. Zpráva o činnosti v roce 2003. Praha: SÚRAO. Správa úložišť radioaktivních odpadů. 2003. Zpráva o činnosti v roce 2002. Praha: SÚRAO. Správa úložišť radioaktivních odpadů. 1998. Zpráva o činnosti v roce 1997. Praha: SÚRAO.

Děkujeme ZA pozornost