POUČÍME SE Z CHYB DRUHÝCH, NEBO AŽ Z CHYB VLASTNÍCH? Jan Špaček Ondřej Nový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Priority prevence HIV/AIDS v ČR
Novinky v prevenci HIV infekce
Komunitární program PROGRESS
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
prosinec Světový den AIDS
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Protidrogová politika HMP Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Obraz drogové problematiky v tištěných médiích v ČR (2008) Adéla Lichková, DiS. Semiramis o.s. AT konference, Měřín, 2009.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Statistika VŠ knihoven NOVĚ Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Pořadí PREVALENCE CHRO ● ASTMA ………………………….300 mil. ● CHOPN ………………………….210 ● RÝMA…………………………….400 ● Sy SPÁNKOVÉ APNOE …….>100 ● Ostatní.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Nemoc AIDS v Africe.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
HIV TESTOVACÍ POLITIKA; VÝSLEDKY HIV SURVEILLANCE U IDU´s ČR 1985 – duben 2007 RNDr.M.Brůčková, CSc. Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Bc. Nikol Fišerová, DiS., Bc. Šárka Mrázková
Alkoholem a tabákem vše začíná
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Komunitární program PROGRESS
Rozvoj HR služeb v KC WL I. vs
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

POUČÍME SE Z CHYB DRUHÝCH, NEBO AŽ Z CHYB VLASTNÍCH? Jan Špaček Ondřej Nový

Polevujeme?  Ostražitost před HIV/AIDS v České populaci polevuje (např.: média, čro, odborné konference, horm. antikoncepce je dostatečná ochrana)  „Prevence a znalosti o HIV/AIDS mezi mládeží jsou všeobecně známé, nejsou dostatečně internalizované“ (Rabušic, Kepáková, sociologický časopis, XXXV 2/1999)  U HIV/AIDS v ČR převažuje přenos pohlavním stykem, u IDUs je přenos pod hranicí 1% (ČSAP) AT konference 2011, Jezerka

Statistiky  Statistické údaje v ČR nevzbuzují obavy Incidence HIV ČR: 180 (2010) 155 (2009) 148 (2008)  Relativně nízké počty nakažených HIV, klesající incidence HVC mezi IDUs v ČR  Zkreslení dat zjišťováním v rizikové populaci, odhady (nejrizikovější populace nebývá vyšetřena) Zdroj: ČSAP, NMS národní referenční laboratoř pro AIDS AT konference 2011, Jezerka

Jsou HR služby přebytečné nebo dostatečné?  Klesá incidence HVC mezi IDUs v ČR  HIV/AIDS se šíří hlavně mezi populací neuživatelů  Jsou nepopulární  ?  Jsme přeci prevence, sice až třetí v řadě, ale absence HR služeb může mít neblahé následky… např. UA Zdroj: ČSAP, NMS národní referenční laboratoř pro AIDS 17. AT konference 2011, Jezerka

Podmínky (zkušenosti z Prahy)  Služby uživatelům drog jsou veřejností vnímány negativně (např. volební kampaně, represivní složky…)  Věnují se skupině osob, která si pomoc „nezaslouží“,„…i takhle hnusnýmu to dáte?!“(m.p.)  PR služeb je pro rozhodující politické subjekty nelíbivé (podporou „závadových osob“ si obrázek politik nevylepší, naše služby nemají ideové zastání)  Tendence řešit problém represí (bezp. agentura, zóna pohybu) AT konference 2011, Jezerka

Financování HR služeb a prevence HIV/AIDS  Nejen v ČR klesá podpora ze státních zdrojů na prevenci a léčbu HIV/AIDS, a zároveň je většina prostředků jimi pokrytá.  UA finance ze státních zdrojů tvoří jen menší část prostředků věnovaných na prevenci a léčbu HIV/AIDS.  UA dotují mezinárodní organizace. (Do kdy?) UNAIDS, USGAS, WHO, USAID, HEALTHRIGHT, int. HIV/AIDS Alliance … AT konference 2011, Jezerka

Porovnání UA, ČR  Ukrajina, začátek 90. let – relativně nízký počet HIV pozitivních osob (1987 – 1994 =183 nově registrovaných HIV pozitivních osob v pop. 45 mil. obv.) - nebyl důvod k obavám  Na Ukrajině v 90. letech nejsou podmínky k vytvoření preventivních programů v dostatečné míře  Služby jsou utvářeny až po vypuknutí epidemie  V současnosti nejrychleji rostoucí epidemie HIV v Evropě (2010 = nově registrovaných HIV pozitivních osob) Zdroj: Millenium Development goals Ukraine 2010, National report, ministry of economy of Ukraine AT konference 2011, Jezerka

Porovnání UA, ČR  Česká republika, začátek 90. léta – relativně nízký počet HIV pozitivních osob (1987 – 1994 =183 nově registrovaných HIV pozitivních osob)  ČR v 90. letech jsou „dostatečné“ podmínky k vytvoření preventivních programů vzhledem k míře rizik  Zřetelné mediální kampaně, osvěta (každý správný muž nevyjíždí bez ochrany, Riskuješ-li neriskuj atp.) Zdroj: ČSAP AT konference 2011, Jezerka

HIV/AIDS v populaci a mezi IDUs na Ukrajině AT konference 2011, Jezerka

Kyjev – Praha, Porovnání  Rozvoj služeb – v ČR včas, preventivně  UA hlavní rozvoj až po vypuknutí epidemie  Substituce – HIV/AIDS + prvopachatelé  Dostupnost HR materiálu (TP, KC, lékárny)  Podpora HR služeb veřejností je motivována obavou z nemocí AT konference 2011, Jezerka

Kyjev - mapa služeb (kamenná zařízení) AT konference 2011, Jezerka

Služby Kyjev  Služby jsou rozvinuté (profesionálové, vrstevnické programy)  Testování infekčních onemocnění má velkou podporu  Malá cca 50 – 60 % návratnost použitého injekčního náčiní AT konference 2011, Jezerka

HR Kyjev AT konference 2011, Jezerka

HR Kyjev AT konference 2011, Jezerka

HR Kyjev AT konference 2011, Jezerka

Praha x Kyjev terénní práce  Represe ČR vs. UA  Legislativa ČR vs. UA  UA - Trend feminizace HIV/AIDS (vyšší incidence u žen) AT konference 2011, Jezerka

Praha x Kyjev  Děti ulice (nejen) - složitý přístup k informacím, užívání nejlevnějších návykových látek, nejrizikovější chování mezi rizikovými skupinami, 10-30x vyšší prevalence HIV, než zbytek stejně staré populace  Chudoba – nahrává a potencuje epidemii Multicity HIV seroprevalence in street youth, Ukraine, International Journal of STD & AIDS AT konference 2011, Jezerka

Proti HIV/AIDS kampaň AT konference 2011, Jezerka

Budoucnost  Jaká je budoucnost ČR, je důvod k obavám?  Je nutné realizovat předběžná opatření?  Budeme se snažit zlepšovat, nebo minimálně udržovat rozsah služeb?  Jsou podmínky ke snížení finanční podpory preventivních služeb?  Popřípadě, jakým způsobem přeorganizovat systém služeb tak, aby byl levnější?  Budou HR programy rozšířeny i mimo skupinu IDUs? AT konference 2011, Jezerka

 Nebo…se dočkáme epidemie a poté nebudeme řešit problémy s financováním a podporou veřejného mínění AT konference 2011, Jezerka

Zdroje a odkazy    Multicity HIV seroprevalence in street youth, Ukraine, International Journal of STD & AIDS 2010  Výroční zpráva o stavu ve věcech drog NMS 2009   národní referenční laboratoř pro AIDS   ČSAP  Rabušic, Kepáková, sociologický časopis, XXXV 2/1999   Millenium Development goals Ukraine 2010, National report, ministry of economy of Ukraine  AT konference 2011, Jezerka

Děkujeme za pozornost Ondřej Nový, Bc. Jan Špaček, Bc AT konference 2011, Jezerka

Ad. Jsou tedy HR služby potřebné?  Výpadek HR služeb dost pravděpodobně zhorší situaci – nejen v šíření krví přenosných nemocí  Stále dochází k prvo-kontaktům  Návratnost materiálu/ pohozený materiál  Nutná edukace - spíše reusing/sdílení  Cena prevence vs. cena léčby HVC + HIV/AIDS ad AT konference 2011, Jezerka