MLADÍ LIDÉ BEZ DOMOVA NADĚJE o.s., pobočka PRAHA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravotní a sociální aspekty života na ulici -Výchozí zdravotní situace jednotlivce -Výchozí sociální situace jednotlivce -Zdravotní a sociální politika.
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Farní charita Prachatice
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Domácí násilí v praktické rovině
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Duševně nemocní a jejich znovuzačlenění do společnosti Praktická odborná část maturitní zkoušky z psychologie Jana Klingerová, 4. A.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
FARNÍ CHARITA ČESKÁ LÍPA
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Terapeutické komunity
Krizová pomoc.
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

MLADÍ LIDÉ BEZ DOMOVA NADĚJE o.s., pobočka PRAHA Konference BEZDOMOVEC – KDO TO JE? 13. září 2011, Brno

OBSAH PŘÍSPĚVKU Krátce z historie Přehled služeb Integračního programu Specifika mladých bezdomovců Příklady řešené problematiky Sociální práce s mladými bezdomovci Psychologická práce s mladými bezdomovci Převažující problematika a možnosti řešení Projekt v rámci prevence kriminality Příklady z praxe

Krátce z historie programu pro mladé Terénní práce (TP): 1992: Příležitostná TP při denním centru 1997: Samostatná TP 2008: Mobilní sociální služba 1997-2004: Dům na půli cesty pro mladé děti opouštějící dětské domovy 1997: Nízkoprahové denní centrum pro mladé do 26 let (s přestávkami)

Integrační program Naděje v Praze Terénní program - pěší, mobilní (věkově nerozlišeno) sociální poradenství, materiální pomoc, zdrav. ošetření, doprovod Nízkoprahová denní centra (18-26 let, nad 26 let) sociální poradenství, strava, hygiena, úklid, zprostředkování služeb Ordinace praktického lékaře Psychologické poradenství Noclehárny (muži) Azylové domy (muži, ženy) Spolupráce (skupina mladí bezdomovci) viz samostatný snímek…

Specifika mladých bezdomovců Neztrácí vybudované zázemí, protože převážně žádné neměli a nemají svou životní úroveň s čím srovnávat Pochází většinou z nevyhovujícího rodinného prostředí, které jsou nuceni opustit, a mají nedostatek pozitivních vzorů chování Často se u nich jedná o předčasnou dospělost (klienti jsou dospělí pouze věkově) Jsou orientovaní na přítomnost a na vrstevnickou skupinu Volnost - „svoboda“ - je jejich nejvyšší hodnotou života Bezdomovství se stává pro některé z nich svobodnou volbou Metafora „školy života“ – život na ulici přináší subjektivně důležité informace (hledání identity) Metafora „dovolené“ - život na ulici je útěk mimo realitu Nenalezli běžně uznávané hodnoty a nepřijali společenské normy 5

Příklady řešené problematiky Nízké či nedokončené vzdělání Neexistující pracovní návyky Neřešené finanční závazky Neschopnost adaptace a orientace v běžném společenském prostředí Nevyzrálé obranné reakce (přílišná agresivita či submisivita, rezignace) Sklon k podceňování rizik a jejich následků (požár na Florenci) Závislosti na psychotropních látkách Fyzické chátrání (špatná životospráva, infekční onemocnění) Psychické problémy (poruchy osobnosti, neurotické poruchy, poruchy nálad) Eliminování vlivu skupiny (sdružování, společné řešení situace) 6

Požár na Florenci Požár drážní budovy Nejtragičtějších požár za posledních 20 let Uhořelo 9 převážně mladých lidí a pes, dva lidi (21 a 19 let) se podařilo hasičům zachránit 7

Sociální práce s mladými bezdomovci Cíl sociální práce: Zajistit vstup do dospělého života (bydlení a práce) Eliminovat rizika, která souvisí s životním stylem (osvětová činnost) Pomoci při hledání smyslu života Principy: Pracovat v komplexní rovině: Nesoustředit se pouze na sociální problematiku - řeší se vztahy, rodina, smysl života, volný čas Uplatňovat individuální přístup s důrazem na motivační složku Vztah pracovník a klient se udržuje v autentické a empatické rovině (role odborníka či mentora mladým bezdomovcům nevyhovuje) 8

Spolupráce Úřady (kurátoři, oddělení DHN) Domy na půli cesty Azylové domy pro matky s dětmi Probační a mediační služba Soudy Občanské poradny Nemocnice Léčebny Terapeutické programy a komunity Organizace pracující s oběťmi trestné činnosti 9

Aleš Osobní anamnéza: Dlouholetý narkoman – hepatitida typu C, squatting, práce načerno, odsouzen k.OPP, dlouhodobě užívá služeb nízkoprahového centra pro lidi bez přístřeší, bez motivace ke změně životního stylu. Výchozí situace: Těhotenství přítelkyně – shodně deklarují, že se o dítě chtějí starat, nadále však zůstávají na squattu, neřeší otázku bydlení, oficiální práce ani závislosti (občas užívá i budoucí matka ) – nedochází do programu pro nastávající rodiče – narkomany, vyhýbá se návštěvám Probační a mediační služby, selhává pobyt u příbuzných – konflikty, prostorová omezení, matka přítelkyně má sama novorozeně. Sociální práce: Zdůraznění rizik a sdílení zkušeností z podobných případů. Rozhovory nad různými možnostmi postupu. Nabídka ubytování v domě na půl cesty – odmítají, bydlení po narození dítěte nemají stále vyřešeno, doporučen AD pro rodiny s dětmi – zprostředkování kontaktu – ubytování. Po narození dcery krátký čas pobyt v AD, vážný úraz dcery – stanovení soudního dohledu, pravidelné testování na psychoaktivní látky v krvi, doléčovací program pro narkomany, přestěhování k přítelčině otci. Stabilizace situace, Aleš dojíždí za prací do Prahy - v místě bydliště není práce, na víkendy se vrací za rodinou. Osamostatnění - přestěhování do bytu.

Milan Osobní anamnéza: Neúplná rodina, matka samoživitelka, delikventní chování v dětství, sexuální léčba v PL, výchovný ústav, po propuštění pobyt u matky, neochota chodit do práce, přispívat na domácnost a podílet se na jejím chodu, odmítnutí se přizpůsobit - vyhození z domova. Výchozí situace: Bez práce, bez příjmu, bez dokladů, přespává na squattu, dlouhodobě navštěvuje centrum pro lidi bez přístřeší, nepřizpůsobivé chování, užívání drog prohlubuje paranoidní obavy. Sociální a psychologická práce: Neochota přistoupit na nabízenou pomoc, klient odmítá zařídit si OP. Soustavně tvrdí, že je někdo jiný. Odmítá hovořit s psychologem, který mu zprostředkovává ambulantního psychiatra – omezeno poskytování služeb z důvodu neplnění IP a porušování řádu střediska. Zprostředkování kontaktu s rodinou, Milan sám vyhledává psychiatra, následně hospitalizován v PL – diagnostikována paranoidní schizofrenie, kde po hospitalizaci zajištěno tréninkové místo v kavárně, přiznán ČID, ubytování v podnájmu. Kvůli konfliktu se sousedy byt opouští. Klient nezvládá běžný život a není mu poskytnuta následná péče. Bydlí na ubytovně, kde neumí hospodařit s prostředky z důchodu, kvůli neplacení odchází z ubytovny zpět na ulici. Neužívá léky – relaps psychických potíží. Klient dochází znovu do střediska, suplování následné péče po léčbě v PL. Problémy se sháněním práce, resp. vytrvání v ní. Díky intervenci psychologa Milan užívá opět léky i přes to, že je na ulici. Doporučeno specializované zařízení pro lidi s duševní poruchou Fokus. Přes Focus nalezena práce na poloviční úvazek i možnost chráněného bydlení.

Psychologická práce s mladými Psychologické vyšetření Krizová intervence Profesní poradenství Poradenství pro závislé Partnerské a rodinné poradenství Psychologická pomoc mentálně znevýhodněným a.psychicky nemocným 12

Jana Osobní anamnéza: Úplná rodina, zvláštní škola a vyučení v oboru pekařka. Po dovršení plnoletosti odešla z domova pro údajné neshody s matkou. Po odchodu z domova navazovala krátké známosti a občas pracovala brigádně mimo svůj obor. Ve svých 26 letech je matkou dvou dětí, které vychovávají její rodiče. Výchozí situace: V roce 2009 přišla pořádat o pomoc do nízkoprahového denního centra. Psychologickým pohovorem bylo zjištěno, že se jedná o simplexní osobnost, se sklony k sebepodceňování a poruchou schopnosti jednat cílevědomě a uvědoměle. Od 14 let závislost abúzus alkoholu a lécích. Sociální a psychologická práce: Ve spolupráci se sociální pracovnicí nalezeno pracovní místo uklízečky. V zaměstnání však docházelo k častým absencím, která klientka řešila různými návštěvami lékařů a nemocí. Při návštěvách psychologa bylo zjištěno, že klientka neustále pokračuje v denní konzumaci alkoholu. Zjištěno, že klientka bydlí u přítele. Při psychologickém pohovoru dohodnuto, že se dostaví i s přítelem. Přítel projevil snahu spolupracovat na řešení situaci klientky. Dohodnuto, že se bude podílet na motivování klientky k nástupu na odvykací léčbu. Zajištěna tříměsíční léčba, kterou však klientka třetí den opustila. Před léčbou přítel prohlásil, že pokud klientka léčbu nedokončí, rozejde se s ním. Po opuštění léčby tedy zamířila přímo do střediska Naděje. Po telefonickém rozhovoru s přítelem dostala klientka ještě šanci, pokud nastoupí v co možná nejkratší době do léčebny. Do deseti dnů se podařilo zajistit hospitalizaci, kterou klientka absolvovala v plném rozsahu. Několikrát však projevila při telefonických rozhovorech s psychologem tendenci léčbu opustit. Týden po léčení klientka nastoupila do práce. Zaznamenána změna postoje, kdy si začala uvědomovat, že může překonávat překážky a není zcela odkázána na svou závislost.

Projekt v rámci prevence kriminality Projekt obsahuje: Terapeutické aktivity, tzn.: dramaterapie, arteterapie, muzikoterapie, nácvik sociálních dovedností Návštěvy kulturních akcí, tzn.: výstavy, muzea, divadla, kina, kulturní památky Organizované sportovní akce, tzn.: pořádání fotbalových zápasů Projekt realizován s jednoroční přestávkou od roku 2008 Příklady aktivit: Fotbalový trénink (účast na kvalifikaci Homeless world cup) Výlety (návštěva hradu Karlštejn a pražské ZOO) Návštěva policejního muzea („Vám to dáme zadarmo.“) 14

Co nám chybí… Pobytové služby pro závislé Nabídka dlouhodobého (perspektivního) bydlení Efektivní řešení zadluženosti 15

DĚKUJEME ZA VAŠI POZORNOST Bc. Jan Kadlec, Jindřiška Ďopanová, DiS. NADĚJE o.s.