S- / SE- , Z- / ZE- , VZ- S / SE, Z / ZE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 3. dubna 2012
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis s, z, ú, ů.
Předpony s, z, vz.
VY_32_INOVACE_28_ČESKÝ JAZYK 5.ROČNÍK_PŘEDPONY S-,Z-
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Předpony s-, z-, vz- Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Olga Zehnálková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_Čj, DUM 18
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
LEXIKÁLNÍ PRAVOPIS – ZDVOJENÉ SOUHLÁSKY, BĚ/BJE, VĚ/VJE, PĚ, FĚ, MĚ/MNĚ, Ú/Ů/URA, PŘEDPONY S, Z, VZ Mgr. Michal Oblouk.
Shoda přísudku s podmětem 1
PŘEDPONY S, Z, VZ PŘEDLOŽKY S a Z
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
PODSTATNÁ JMÉNA.
SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
PŘEDPONY S-, Z-, VZ-,I.ČÁST
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje základní pravidla pro psaní předpon s/se, z/ze, vz. Žáci si hravou formou procvičí své znalosti.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKY JAZYK_15
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Psaní Předpon.
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
OPAKOVÁNÍ ČÍSLOVEK (+ pracovní list)
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/
Předpony s-/z- Zpracovala: Mgr
Pravopis – předpony s-, z-, vz-
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_339_Předpony s-, z- AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_60_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Předpony s-, z-, vz- Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk, 5. ročník
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: 6,7,8,9 Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_12 Název materiáluTvarosloví:
VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES. 06 Pravopisné jevy Zájmeno :mě-mně, s sebou, sebou, Předložky s - z.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Pravopis s/z/vz Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.03 Předpony s -z.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Předpony – s-/z- Autor Fulínová Šárka.
Pravopis S / Z. Pravidla psaní předpony s Směr dohromady - sejít se, shon, sjet, sjednotit, sblížit se... Směr shora dolů, z porchu pryč - slízat, setřít,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová Název : VY_32_INOVACE_ČJ Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Téma.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník
PŘEDPONY S, Z, VZ PŘEDLOŽKY S a Z
Pravopis S / Z.
LEXIKÁLNÍ PRAVOPIS – ZDVOJENÉ SOUHLÁSKY, BĚ/BJE, VĚ/VJE, PĚ, FĚ, MĚ/MNĚ, Ú/Ů/URA, PŘEDPONY S, Z, VZ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
PŘED PO NY S - Z - VZ - PŘED LOŽ KY S Z
VY_32_Inovace_ Předložky s, z Český jazyk 8. ročník
KOMPLEXNÍ VĚTNÝ ROZBOR
Předložky.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Digitální učební materiál
VY_32_Inovace_ odvozování předponami Český jazyk 7. ročník
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-
PŘEDPONY S - Z - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu ISSN:
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Transkript prezentace:

S- / SE- , Z- / ZE- , VZ- S / SE, Z / ZE PŘEDPONY A PŘEDLOŽKY S- / SE- , Z- / ZE- , VZ- S / SE, Z / ZE

PŘEDPONY S- / SE-, Z- / ZE-, VZ- o pravopisu sloves a slov od nich odvozených s těmito předponami rozhoduje obvykle JEJICH VÝZNAM

scházet se, schůze, seběhnout se S - / SE- význam směřování dohromady scházet se, schůze, seběhnout se

seskočit, sjet, shlédnout, seběhnout S - / SE- význam shora dolů seskočit, sjet, shlédnout, seběhnout

S - / SE- význam z povrchu pryč setřít, smýt

v ustálených případech S - / SE- v ustálených případech schovat se, skončit, slevit, spálit, spáchat, stěžovat si, strávit, stvořit, stýskat si, …

Z - / ZE- význam výsledku děje zorat, zbělet

Z - / ZE- změna dokonavosti při odvozování viditelný - zviditelnit

v ustálených případech Z - / ZE- v ustálených případech zkoumat, zkumavka, zkoušet, zkušenost, zkouška, zpívat, zpěv, zpěvák, zpověď, zpytovat, zpupný, způsobit, zřídit,…

VZ- význam směr vzhůru vzlétnout, vzplát

vymanění se z nějakého stavu VZ- vymanění se z nějakého stavu vzpamatovat se

pohyb nebo činnost proti něčemu VZ- pohyb nebo činnost proti něčemu vzpouzet se

VZ- začátek děje vzkázat

DOPLŇ: __razit chodce, __jistit příčinu nehody, __točit se do klubíčka, __klamat rodiče, __padnout na zem, pomalu __hnědnout, __přímit záda, __létnout do houfu, náhle __tichnout, __jíždět po sjezdovce, přesně __vážit, __jednotit rozdílné názory, __pracovat materiál, __trávit prázdniny, __troskotat na mělčině, __létnout nad město, __krátit kalhoty, __kazit výkres, __hlížet z balkonu dolů

ŘEŠENÍ: srazit chodce, zjistit příčinu nehody, stočit se do klubíčka, zklamat rodiče, spadnout na zem, pomalu zhnědnout, vzpřímit záda, slétnout do houfu, náhle ztichnout, sjíždět po sjezdovce, přesně zvážit, sjednotit rozdílné názory, zpracovat materiál, strávit prázdniny, ztroskotat na mělčině, vzlétnout nad město, zkrátit kalhoty, zkazit výkres, shlížet z balkonu dolů

předložky rozlišujeme podle toho, se kterým pádem se pojí PŘEDLOŽKY S / SE, Z / ZE předložky rozlišujeme podle toho, se kterým pádem se pojí

s přítelem, se strojem, s lékařem PŘEDLOŽKA S / SE pojí se se 7. pádem s přítelem, se strojem, s lékařem

PŘEDLOŽKA Z / ZE pojí se se 2. pádem z hor, ze strany, ze země

DOPLŇ: _ ptačí perspektivy, vstát _ postele, přijít _ žádostí, pozdrav _ výletu, vyndal knihu _ zásuvky, vzal nás _ sebou, hrála si _ panenkou, odešel _ školy, setkal se _ bývalým spolužákem, vynořil se _ hlubin moře, díval se _ rozhledny, šel _ pomůckami do kabinetu, vrátili se _ lesa, pobíhal _ místa na místo, není _ to úkol zvládnout, nevycházeli jsme _ údivu, maminka sklízela _ stolu, hudba _ 30. let, pramen vytékal _ země, přišel _ levé strany, poradil se _ lékařem

ŘEŠENÍ: z ptačí perspektivy, vstát z postele, přijít s žádostí, pozdrav z výletu, vyndal knihu ze zásuvky, vzal nás s sebou, hrála si s panenkou, odešel ze školy, setkal se s bývalým spolužákem, vynořil se z hlubin moře, díval se z rozhledny, šel s pomůckami do kabinetu, vrátili se z lesa, pobíhal z místa na místo, není s to úkol zvládnout, nevycházeli jsme z údivu, maminka sklízela ze stolu, hudba z 30. let, pramen vytékal ze země, přišel z levé strany, poradil se s lékařem

ZDROJE: Krausová Z., Pašková M., Český jazyk 8, Nakladatelství Fraus 2008 Hošnová E., Bozděchová I., Mareš P., Styblík V., Svobodová I., Český jazyk 6, SPN, Praha, 2006