Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-"— Transkript prezentace:

1 Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 7. ročník_Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze- Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze- CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: červenec 2012

2 Anotace Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k upevnění látky o pravopisu předpon s(e)-, z(e)-, vz(e)-. Text je vhodný pro práci s interaktivní tabulí. Vybraná cvičení je možné vytisknout jako pracovní listy. Vhodné je i využití pravidel českého pravopisu.

3 Předpony s(e)-, z(e)-, vz(e)-
Předponu s(e)- píšeme: slova udávající směr dohromady – k sobě, na jedno místo (např. scházet se, shledat, sezvat, spojit, smíchat) slova udávající směr shora dolů, z povrchu (např. seskočit, sesunout, snést, svléci, seslat, sloupat) slova ustálená (např. skončit, spálit, strávit, skonat)

4 Předponu z(e)- píšeme:
slova vznikající z podstatných a přídavných jmen (např. zčervenat, ztichnout, zviditelnit) slova, která neudávají směr dohromady nebo shora dolů, ale změnu stavu (např. zkomplikovat, zbělet, zorganizovat, ztloustnout) slova ustálená (např. zpívat, zřídit, zkoušet)

5 Předponu vz(e)- píšeme:
slova udávající směr vzhůru (např. vzplanout, vznést, vzlétnout) slova ustálená ( např. vzpomínka, vzpoura, vzduch)

6 Upřesni význam jednotlivých slov
SLÍT – dohromady ZLÍT – polít SLOVAT – děti domů ZVOLAT – zakřičet SPRÁVA – něco řídí, opravuje ZPRÁVA – informace SMAZAT – utřít tabuli ZMAZAT – ušpinit se

7 Nastal _hon a utvořil se _běh lidí. Byla to milá _pomínka
Nastal _hon a utvořil se _běh lidí. Byla to milá _pomínka. _trava je pro vrcholové sportovce velice důležitá. Nemusel jsem _brousit tu ostrou hranu stolu. Styděl se, až mu tváře _červenaly. Na podzim musíme na zahradě _hrabat listí.

8 Nastal shon a utvořil se sběh lidí. Byla to milá vzpomínka
Nastal shon a utvořil se sběh lidí. Byla to milá vzpomínka. Strava je pro vrcholové sportovce velice důležitá. Nemusel jsem sbrousit tu ostrou hranu stolu. Styděl se, až mu tváře zčervenaly. Na podzim musíme na zahradě shrabat listí.

9 Použité zdroje Ve výukovém materiálu byly použity kliparty
z programu MS Word 2010 od firmy . Na tento software máme zakoupenou licenci.


Stáhnout ppt "Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-"

Podobné prezentace


Reklamy Google