FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Ing. Vítězslav Paděra
Advertisements

Ing. Andrea Hošáková Daňové poradenství Tomáš Paclík, a.s.
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Evropská soukromá společnost s r. o
Ekonomika neziskových organizací
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Daň z příjmů právnických osob
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Právní forma organizace
Místní rozpočtové jednotky
Rozpočty územních samosprávných celků
Vládní neziskové organizace
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Daň z příjmů právnických osob zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Daň darovací Darování majetku =
Daň z příjmů právnických osob zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Ing.Pavla Kvapilová
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Vyhláška č. 504/2002 Sb. pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Dílčí studie pro Koncepci politiky vlády vůči nestátním neziskových organizacím do roku 2020 VLASTNÍ ZDROJE NNO A JEJICH VÝDĚLEČNÁ A PODNIKATELSKÁ ČINNOST,
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Daň z příjmů právnických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
DARY – BEZÚPLATNÉ PŘÍJMY 1. Osnova prezentace 1. Přijímání darů (z.č. 250/2000 Sb.) 2. Zdaňování darů (z.č. 586/1992 Sb.) 3. Ocenění darů (z.č. 586/1992.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Problematika bezúplatných příjmů
Nestátní neziskové organizace
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Další vnitrostátní předpisy
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Obecná část rozpočtového práva III
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Obecná část rozpočtového práva III
Místní rozpočtové jednotky
Transkript prezentace:

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU Navrhovaná novela o daních z příjmu od roku 2014 ve vazbě na návrh zákona o statutu veřejné prospěšnosti Jiří Topinka člen ekonomické komise ČOV a daňový poradce

Nová legislativa od roku 2014 Zákon č.89/2012 Sb. občanský zákoník (nový občanský zákoník) Zákon o statutu veřejné prospěšnosti (návrh v legislativním procesu) Novela zákona č.586/1992 Sb., o daních z příjmů (návrh v legislativním procesu)

Nový občanský zákoník § 146 Veřejná prospěšnost Veřejně prospěšná je právnická osoba, jejímž posláním je přispívat v souladu se zakladatelským právním jednáním vlastní činností k dosahování obecného blaha, pokud na rozhodování právnické osoby mají podstatný vliv jen bezúhonné osoby, pokud nabyla majetek z poctivých zdrojů a pokud hospodárně využívá své jmění k veřejně prospěšnému účelu.

Nový občanský zákoník § 147 Veřejně prospěšná právnická osoba má právo na zápis statutu veřejné prospěšnosti do veřejného rejstříku, pokud splní podmínky stanovené jiným právním předpisem.

Nový občanský zákoník § 148 Je-li ve veřejném rejstříku zapsán statut veřejné prospěšnosti, vymaže jej ten, kdo veřejný rejstřík vede, pokud se právnická osoba statutu veřejné prospěšnosti vzdá, nebo pokud o jeho odnětí rozhodne soud. Výmazem z veřejného rejstříku statut veřejné prospěšnosti zaniká.

Nový občanský zákoník § 149 Soud o odnětí statutu veřejné prospěšnosti rozhodne na návrh osoby, která na tom má právní zájem, nebo i bez návrhu v případě, že právnická osoba přestane splňovat podmínky pro jeho nabytí a nedostatek ani na výzvu soudu v přiměřené lhůtě neodstraní.

Nový občanský zákoník § 150 Jen právnická osoba, jejíž statut veřejné prospěšnosti je ve veřejném rejstříku zapsán, má právo uvést ve svém názvu, že je veřejně prospěšná.

Zákon o statutu veřejné prospěšnosti (návrh) Veřejně prospěšná činnost (§ 5 návrhu) – je poskytována za stejných podmínek pro všechny předem neurčenému počtu zájemců z řad veřejnosti, s cílem přispívat k dosahování obecného blaha. Hlavním účelem veřejně prospěšné činnosti není vytváření zisku.

Zákon o statutu veřejné prospěšnosti (návrh) Veřejně prospěšnou činností je mimo jiné podpora nebo ochrana osob se zdravotním postižením a znevýhodněných osob (§ 5/2/m návrhu) práce s dětmi a mládeží (§ 5/2/q návrhu) provozování amatérského sportu a tělovýchovy (§ 5/2/r návrhu)

Zákon o statutu veřejné prospěšnosti (návrh) Veřejně prospěšnou činností není podpora politické strany nebo politického hnutí činnost zaměřená výlučně na společníky nebo zakladatele právnické osoby a na osoby, které jsou s ní spřízněny, za účelem uspokojení soukromých zájmů a potřeb těchto osob.

Zákon o statutu veřejné prospěšnosti (návrh) Podmínky pro zápis statutu veřejné prospěšnosti Nerozdělování zisku z výdělečné hlavní činnosti Uložení výroční zprávy alespoň za dvě předcházející účetní období ve sbírce listin Bezúhonnost zakladatelů, členů statutárního orgánu a členů kontrolních orgánů Výkon podnikatelské činnosti pouze jako vedlejší činnost výlučně pro podporu své hlavní činnosti

Zákon o statutu veřejné prospěšnosti (návrh) Podmínky spojené se statutem veřejné prospěšnosti Oddělené účtování o nákladech a výnosech spojených s hlavní činností, vedlejší činností, provozem obchodního závodu a se svojí správou V případě obratu ve výši 800 násobku životního minima je nutné ověření účetní závěrky auditorem Nelze poskytovat zálohy, zápůjčky nebo úvěr osobě blízké, členu kontrolního orgánu nebo zaměstnanci nebo poskytnout zajištění dluhu těchto osob Majetkové transfery vůči těmto osobám pouze za obvyklou cenu Zákaz majetkové podpory činnosti politické strany nebo politického hnutí

Novela zákona o daních z příjmů zařazení příjmů z darů do předmětu daně z příjmů právnických osob institut veřejně prospěšného poplatníka a zavedení zvláštního režimu pro tyto poplatníky modifikace podmínek pro daňovou uplatnitelnost poskytnutých darů

Novela zákona o daních z příjmů Veřejně prospěšný poplatník: poplatník, který podle svého zakladatelského právního jednání, statutu, zákona nebo rozhodnutí orgánu veřejné moci vykonává jako svou hlavní činnost veřejně prospěšnou činnost, plnění povinností na úseku požární ochrany nebo činnost policie, organizační složka státu, obec, kraj, dobrovolný svazek obcí, Regionální rada regionů soudržnosti, politická strana a politické hnutí, státní fond, příspěvková organizace.

Novela zákona o daních z příjmů ve vztahu k veřejné prospěšnosti

Novela zákona o daních z příjmů Zvláštní režim pro veřejně prospěšné poplatníky Předmětem daně nejsou příjmy z veřejně prospěšné činnosti, pokud jsou související náklady vyšší dotace, příspěvek, podpora nebo jiná obdobná plnění z veřejných rozpočtů podpora od Vinařského fondu výnos daně, poplatku nebo jiného obdobného plnění, které plynou obci nebo kraji úplaty, které jsou příjmem státního rozpočtu příjmy plynoucí církvím podle zákona o majetkovém vyrovnání

Novela zákona o daních z příjmů Zvláštní režim pro veřejně prospěšné poplatníky Předmětem daně jsou příjmy z reklamy z členského příspěvku v podobě úroku z nájemného s výjimkou nájmu státního majetku Osvobození z příjmů z bezúplatného nabytí majetku u veřejně prospěšným poplatníkem se sídlem na území České republiky, pokud je nebo bude nejpozději do konce třetího zdaňovacího období bezprostředně následujícího po zdaňovacím období, kdy byl bezúplatný příjem obdržen a využit pro veřejně prospěšné účely k činnostem, z nichž dosahované příjmy nejsou předmětem daně; osvobození se nepoužije u poplatníka uvedeného v § 18a odst. 5, obcí a krajů.

Novela zákona o daních z příjmů Zvláštní režim pro veřejně prospěšné poplatníky Možnost snížení základu daně o 30% Veřejně prospěšný poplatník s výjimkou obce, kraje, poplatníka uvedeného v § 18a odst. 5, pokud není obecně prospěšnou společností, ústavem nebo sociálním družstvem, a poplatníka, který z hlediska své formy může získat status veřejné prospěšnosti, ale tento status na konci zdaňovacího období nemá, může základ daně zjištěný podle odstavce 1 snížený podle § 34 dále snížit až o 30 %, maximálně však o 1 000 000 Kč, použije-li prostředky získané touto úsporou na dani ke krytí nákladů (výdajů) souvisejících s činnostmi, z nichž získané příjmy nejsou předmětem daně, a to nejpozději ve 3 bezprostředně následujících zdaňovacích obdobích. V případě, že 30% snížení činí méně než 300 000 Kč, lze odečíst částku ve výši 300 000 Kč, maximálně však do výše základu daně.

Novela zákona o daních z příjmů Modifikace podmínek pro daňovou uplatnitelnost poskytnutých darů Poplatníci daně z příjmů budou moci od základu daně odečíst bezúplatná plnění poskytnutá veřejně prospěšným poplatníkům – s výjimkou poplatníků, kteří z hlediska své formy mohou získat status veřejné prospěšnosti, ale tento status nemají - na veřejně prospěšnou činnost. Pro účely odečítání od základu daně se bezúplatné plnění, které bylo poskytnuto osobě se statusem veřejné prospěšnosti, považuje za poskytnuté na veřejně prospěšnou činnost; to neplatí, pokud poplatník věděl nebo vědět měl a mohl, že plnění na veřejně prospěšnou činnost nebude použito. Od základu daně nelze odečíst hodnotu bezúplatného plnění, které je poskytnuto osobě, na základě jejíž činnosti plyne poplatníkovi nebo osobě jemu blízké prospěch bez poskytnutí odpovídajícího protiplnění.

Děkuji za pozornost