POLITICKÉ SYSTÉMY ANTICKÉHO ŘECKA II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spartská oligarchie.
Advertisements

RANÁ ŘECKÁ TYRANIS.
POLITICKÝ SYSTÉM ANTICKÉHO ŘECKA I.
Atény Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.12
( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Česká republika-demokratický stát
Název Athény (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Vznik státních útvarů III.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Registrační číslo projektu:
Daniela Fryčová ZŠ.Ilji Hurníka 6.A 2010
ZSV Vznik a podstata státu.
Česká republika – demokratický stát
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Řecko-perské války (500 př.n.l. – 448 př.n.l.)
Spartské Vojenství.
Sparta.
ATHÉNY A SPARTA.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Archaické období století př. n. l..
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
Aténský stát za Solóna 1.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ATHÉNY.
Starověký Řím.
Archaické období století př.n.l.
Starověké Athény Petr Machala.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Peloponéská válka.
Městský stát Athény.
Exekutiva a justice VkO 9.
Sparta.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dějepis Starověké Řecko 1.
Antické Řecko – Archaické období
Archaické období Dagmar Zemanová
POČÁTKY ŘÍMA.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Teorie státu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Antické Řecko (doba železná) Formování městských států (archaické období, 8. – 6. st. př. n. l.)
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Antické Řecko (doba železná) uč. str Formování městských států (archaické období 8. – 6. stol.př.n.l.) osídlení v údolích mezi horami – nevznikl.
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
VY_32_INOVACE_
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Peloponéská válka.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Digitální učební materiál:
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Starověké Řecko Vývoj v letech př. Kr..
ΑΘΕ Athény (Αττική) ATHÉNY
Formy vlády Atény - Sparta
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Vznik okolo 1500 př. Kr.. Vznik okolo 1500 př. Kr.
Anna Burdová Periklés (Περικλής).
Transkript prezentace:

POLITICKÉ SYSTÉMY ANTICKÉHO ŘECKA II. Jak se stalo, že se z Theseových (královských) Athén staly Athény demokratické.

Co už víme Co si představíme pod pojmem vláda aristokracie? Co si představíme pod pojmem vláda oligarchie? Co si představíme pod pojmem tyranida? Co si představíme pod pojmem vláda demokracie?

Co už víme Kdo to byl Lýkurgos? Co je to apellá? Kdo to byli efoři? Co to je gerúsiá? Jak byste tedy charakterizovali politický systém Sparty?

Co už víme Jaké bylo složení obyvatelstva starověké Sparty? Co znamená tzv. krypteia? Proč byli Sparťané považováni za nejlepší vojáky Řecka? Jak vypadala výchova Sparťana? Jaké postavení měly ve společnosti ženy?

OBYVATELSTVO ATHÉN Athéňané Metoikové (spolubydlící) Otroci

OBYVATELSTVO ATHÉN Athéňané narození občanům Atén jmenováni sněmem Athéňané jsou plnoprávní občané – muži, kteří se mohou zúčastnit politického života

ATHÉNY Drakón – asi 621 př.n.l. dal Athéňanům první zákony – drakónské (drakonické). Solón 638? – 559? př.n.l. Ze zchudlé aristokratické rodiny, potomek králů. Solón byl pozdější tradicí zařazen mezi 7 mudrců: Thalés z Milétu, Pittakos z Mytilény, Biás z Priény, Solón, Kleobúlos z Lindu, Myson z Chén, Chilón z Lakedaimonu

SOLÓN Politicky se proslavil vítězstvím nad Megarou a ziskem Salamíny. 594/3 př.n.l. byl zvolen archontem se zvláštní pravomocí a pověřen sepsáním ÚSTAVY. Jaká by měla být?

Vede ke snižování počtu plnoprávných občanů Např. oslabování armády SOLÓN Co bylo nejpalčivějším problémem Athén před Solónem? Dlužní otroctví Proč zrovna otroctví pro dluhy? Vede ke snižování počtu plnoprávných občanů A jaký je v tom problém? Např. oslabování armády a tím pádem i státu

SOLÓN Nejprve vyhlásil amnestii pro vyhnance. Zrušil otroctví pro dluhy. Není to nespravedlivé? Tito otroci byli vykoupeni za státní peníze. Dále bylo zakázáno za dluhy ručit tělem.

SOLÓN Zakázal vývoz obilí. Protekcionisticky chtěl udržet potraviny v Athénách a zabránit hladu nejchudších. Nechal razit kvalitní stříbrné mince. Podpořil tím obchod. Změnil systém měr a vah.

SOLÓN Pak vypracoval ÚSTAVU: Rozdělil obyvatelstvo do 4 tříd podle velikosti majetku. Příslušníci dvou nejbohatších skupin se mohli ucházet o nejvyšší úřady. Přetvořil RADU, do které mohli být zvoleni i bezzemci (4. skupina).

SOLÓN Každý občan se může zastat toho, komu se stala křivda. Proti rozhodnutí kteréhokoliv úřadu je možné se odvolat k soudu. Nechal vytesat zákony na mramorové hranoly, vzdal se úřadu a odešel z Athén na cesty.

SOLÓN Po návratu (10 let) nalezl systém v rozkladu, moc postupně získal Peisistratos. V Athénách je vytvořena TYRANIDA. Solón se pokoušel dál bojovat proti tyranidě, ale neúspěšně. Zemřel všemi ctěn asi r. 559 př.n.l.

PEISISTRATOVCI Roku 561 př.n.l. obsadil Peisistratos se svými stoupenci Akropol a stal se tyranem. Byl 2x vyhnán a vždy se vrátil. Třetí návrat byl triumfální. K získání moci využil vlastního bohatství ze stříbrných dolů. Jeho vláda pak trvala až do jeho smrti.

PEISISTRATOVCI Dodržoval Solónovy zákony. Razil kvalitní mince. Vedl expanzivní zahraniční politiku. Zabavil půdu statkářům a rozdal ji bezzemkům. Ustanovil putující soudce, kteří obcházeli vesnice a řešili soudní pře.

PEISISTRATOVCI Uspořádal první PANATHÉNSKÉ HRY. Roku 534 př.n.l. se v rámci Panathénají poprvé předváděla tragedie. Roku 527 př.n.l. Peisistratos zemřel oplakáván všemi Athéňany.

PEISISTRATOVCI Roku 527 př.n.l. nastoupili Peisistratovi synové: Hippiás – držel moc Hipparchos – se staral o kulturu (nový chrám na Akropoli, básníci – Anakreont) Zhoršování ekonomické situace, rozmařilost a mnohé drahé kulturní počiny vedou k narůstání odporu.

PEISISTRATOVCI Roku 514 př.n.l. je Harmonidiem a Aristogeitonem zabit Hipparchos. Hippiás rozpoutal teror. V čele odporu stojí rodina Alkmeonovců. Jejím představitelem se stal Kleisthenes, který zastupoval demokraty. S pomocí Spartského vojska roku 510 př.n.l. svrhl Hippia. Ten skončil na dvoře perského krále.

Neodstranily moc aristokracie Aby odstranila moc a zvůli aristokracie KLEISTHENOVY REFORMY Co předchozí reformy Solónovy nevyřešily? Neodstranily moc aristokracie Kvůli čemu byla ustavena v Athénách tyranida? Aby odstranila moc a zvůli aristokracie A učinila tak? Jak vládli synové Peisistratovi?

KLEISTHENOVY REFORMY Co a jak musí tedy učinit Kleisthenes? Vypracovat novou ÚSTAVU. Jak rozbít moc tradiční rodové aristokracie? Rozbít tradiční rody! Odstranit tradiční rodové vazby, v nichž aristokracie hraje roli.

KLEISTHENOVY REFORMY Základní jednotkou organizace je démos (obvykle vesnice a okolí – „občina“). Démy jsou sdružovány do trittyí – 10 z Athén, 10 z vnitrozemí a 10 z pobřeží. Vždy 3 trittye (athénská, vnitrozemská a pobřežní) tvoří fýlu (rod). Původní 4 rody jsou tak nahrazeny 10 rody.

ZÁKLAD ATHÉNSKÉ DEMOKRACIE KLEISTHENOVY REFORMY Z každé fýly bylo každoročně losem vybráno 50 mužů z prvních tří majetkových tříd do RADY – búlé. ZÁKLAD ATHÉNSKÉ DEMOKRACIE

POLITICKÝ SYSTÉM ATHÉN LIDOVÉ SHROMÁŽDĚNÍ ARCHONTI AREOPAG RADA

LIDOVÉ SHROMÁŽDĚNÍ SNĚM - EKKLÉSIÁ Pahorek Pnyx Béma = řečniště Každých 9 dní Přítomno alespoň 6 000 občanů (občas nutno přehradit ulice a „dovléci“ potřebný počet z Agory) Předsedá prytanos

LIDOVÉ SHROMÁŽDĚNÍ SNĚM Volí členy rady (na 1 rok z občanů starších 30 let) Volí archonty Volí stratégy Projednává důležité zákony Je nástrojem moci lidu

POLITICKÝ SYSTÉM ATHÉN RADA – BÚLÉ - vláda Je vytvořena za Drakóna – 400 členů. Za Kleisthéna zvýšen počet členů na 500 (50 z každé fýly). Zasedá denně, dohlíží na vše Členové placeni Projednává všechny návrhy, které jsou předkládány sněmu. Je nástrojem demokracie – vlády lidu (démos)

POLITICKÝ SYSTÉM ATHÉN ARCHONTI Voleni z řad aristokracie Zprvu jsou tři: archón epónymos – hlavní, nazývá se podle něj rok, soudnictví archón basileus – uctívání bohů archón polemarchos – nejvyšší velitel Nakonec bylo archontů 9

POLITICKÝ SYSTÉM ATHÉN AREOPAG Je nástrojem moci aristokracie. Skládá se z vysloužilých archontů. Funkce člena je doživotní. Počet členů je pohyblivý. Má správní a soudní pravomoci, posléze řeší jen hrdelní a nejtěžší zločiny.

SNĚM 9 ARCHONTŮ RADA AREOPAG 10 STRATÉGŮ SOUD 500 členů losují 9 ARCHONTŮ 1 rok + správce pokladu RADA 500 členů 1 rok AREOPAG doživotně 10 STRATÉGŮ 1 rok SOUD 6000 členů volí losuje volí SNĚM