Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daniela Fryčová ZŠ.Ilji Hurníka 6.A 2010

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daniela Fryčová ZŠ.Ilji Hurníka 6.A 2010"— Transkript prezentace:

1 Daniela Fryčová ZŠ.Ilji Hurníka 6.A 2010
ATHÉNY Daniela Fryčová ZŠ.Ilji Hurníka 6.A 2010

2 Athény Včele - 9 vysokých úředníků - rada starších
- lidové shromáždění - Úřady byly neplacené,a proto zde mohli být jen bohatí

3 Solon Athénský politik, vojevůdce, zákonodárce a především reformátor se narodil někdy kolem roku 639 před n.l. Narodil se v tradiční athénské rodině . Zpočátku se Solón musel zabývat obchodem, což bylo tehdy pro mladého aristokrata dost ponižující, ale nebylo zbytí. Začal však dost vydělávat, takže mohl žít na vysoké noze. Zanedlouho se však vrhl do politiky.

4 Foto : Solon

5 Athéňané milovali umění,literaturu i filozofii
Athéňané milovali umění,literaturu i filozofii.Attické nářečí ,kterým se v Athénách mluvilo se stalo základem klasické řečtiny,protože mnoho významných literárních i vědeckých děl zniklo právě zde.

6 Foto Athény

7 V druhé polovině sedmého století před n. l
V druhé polovině sedmého století před n.l. se Athény ocitly ve víru změn typických pro celé Řecko této doby. Athénský aristokrat Kylón se pokusil asi mezi lety 636 a 632 před n.l. o státní převrat s cílem vytvořit tyranidu. K činu se Kylón údajně odhodlal na základě věštby, která tvrdila, že má během největšího Diova svátku obsadit Akropoli. Kylón usoudil, že olympijské hry jsou vhodnou dobou a udeřil. Athéňané se pokusili Kylóna oblehnout, ale nebyli zcela úspěšní a řešení svěřili archóntům. Ti nakonec znovuzískali Akropoli a zatímco Kylónovi se podařilo uprchnout, většina jeho stoupenců zahynula buď hladem, nebo se uchýlila do chrámu Athény, kde byli na (posvátné půdě) povražděni. Tuto čistku řídil archón eponymos Megaklés z rodu Alkmeónovců a snad by ji vynechal, kdyby věděl, že jeho rodu zůstane navždy nálepka poskvrněných. A ta dost ztrpčila činy mnoha jeho potomků, jak ještě uvidíme

8 Ti nakonec znovuzískali Akropoli a zatímco Kylónovi se podařilo uprchnout, většina jeho stoupenců zahynula buď hladem, nebo se uchýlila do chrámu Athény, kde byli na (posvátné půdě) povražděni. Tuto čistku řídil archón eponymos Megaklés z rodu Alkmeónovců a snad by ji vynechal, kdyby věděl, že jeho rodu zůstane navždy nálepka poskvrněných. A ta dost ztrpčila činy mnoha jeho potomků.

9 Ti nakonec znovu získali Akropoli a zatímco Kylónovi se podařilo uprchnout, většina jeho stoupenců zahynula buď hladem, nebo se uchýlila do chrámu Athény, kde byli na (posvátné půdě) povražděni. Tuto čistku řídil archón eponymos Megaklés z rodu Alkmeónovců a snad by ji vynechal, kdyby věděl, že jeho rodu zůstane navždy nálepka poskvrněných. A ta dost ztrpčila činy mnoha jeho potomků, jak ještě uvidíme

10 KONEC


Stáhnout ppt "Daniela Fryčová ZŠ.Ilji Hurníka 6.A 2010"

Podobné prezentace


Reklamy Google