Jištění kvality technologických procesů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buďte pozdraveni!.
Advertisements

Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Projektové řízení Modul č.1.
Jištění kvality technologických procesů
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 22. PŘEDNÁŠKA Logistika a jakost.
managementu znalostí podle
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Technická dokumentace
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do předmětu Technologie
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Jištění kvality technologických procesů
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Jištění kvality technologických procesů
Naši klienti  V současnosti naše systémy užívá 45 zdravotnických zařízení  Naši klienti jsou  rozmístěni v rámci celé ČR (všechny regiony)  tvoří cca.
Tato prezentace byla vytvořena
Úvod do výuky lékárenství
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Jištění kvality technologických procesů Doplněk ke kapitole 3. ZAŘÍZENÍ, systém ZAŘÍZENÍ, PROVOZ Návrh a realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
HACCP.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Jištění kvality technologických procesů
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
Řízení projektu MaR a ASŘTP
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v. 2014 Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů Jištění kvality technologických procesů

Jištění kvality Úvod k přednáškovému cyklu VŠCHT pd v. 2014 Jištění kvality Úvod k přednáškovému cyklu V předchozích kurzech jste se postupně začali seznamovat s aplikacemi některých teoretických poznatků především z fysikální chemie do inženýrské praxe. Ať to bylo v předmětu Chemické inženýrství nebo v předmětu Farmaceutické inženýrství. Současně jste se setkali s prvními přednáškami spojenými s léky, léčivými přípravky a léčivými látkami. Šlo o kurs Regulace léčiv a Životní cyklus léčiv . Tyto a další přednáškové cykly vás postupně zavádějí do oblasti praktické přípravy spojené s výrobou léků a léčivých látek. Tady někde se střetává poznávání studenta, který studuje farmaceutickou technologii a farmaceutické inženýrství, procesní část spojenou s produkcí léků ve velkém, tedy nejen magistraliter ( jak připravit lék pro pacienta např. v podmínkách lékárny), ale jak vyrobit lék ve velkých sériích, šaržích a jak úspěšně reprodukovat technologii tak, aby každá krabička hotového balení s lékem byla totožná co do množství léčiva tak co do kvality odpovídající požadavkům regulatorních autorit.

VŠCHT pd v. 2014 Jištění kvality Co je předmětem našeho kursu Jištění kvality technologických procesů? Stručně : jedná se o praktický pohled na výrobu léků a léčivých látek z hlediska uplatňování „zabezpečovacích prvků“ během zpracování surovin a během všech souvisejících procesů a to s rigorózním respektováním pravidel daných regulačními autoritami. Jde o výklad uplatňování Správné výrobní praxe v praxi, tedy na bezpečnost užití léku pacientem- koncovým spotřebitelem. Při tom však nelze opominout i požadavky na bezpečnost při vlastní výrobě: tedy při manipulaci s léčivou látkou.

VŠCHT pd v. 2014 Jištění kvality Naším úkolem není jen zabývat se zpracováním surovin až do podoby konečného léku. Tato disciplína je samostatným vědním oborem a předmětem Technologie léků. Předmětem našeho výkladu je jednak úvod do managementu jakosti, tedy oboru, který dnes je uplatňovaný téměř ve všech průmyslových oborech, dále jsou zde vybrané kapitoly z aplikace poznatků z Inženýrství farmaceutických procesů a to zejména se zaměřením na kvalitu těchto procesů a v neposlední řadě jde pak o systematický pohled na analýzu procesů. Student se tedy seznámí s charakterem farmaceutické výroby, doplní si pohled na procesy, které jsou součástí farmaceutické výroby a stručně se seznámí s jejich řízením, způsoby ověřování a měření technických parametrů, které přímo nebo nepřímo ovlivňují kvalitu výrobku.

VŠCHT pd v. 2014 Jištění kvality Výklad je doplněn kapitolami z oborů, které nelze vynechat při záměru ukázat studentovi praktický pohled na výrobu. Budeme se věnovat speciálním technologiím realizace farmaceuticky čistých vod, medií a čistých prostor. Nedílnou součástí našeho výkladu jsou rovněž základy zpracování inženýrských dat jako součást dokumentování sledovaných procesů. Jedná se o dokumentované důkazy o kvalitě postupů a o dodržování správných podmínek výroby. Parametry procesů jsou svázány s kvalitou surovin, ale rovněž s nastavením a seřízením zařízení, s úrovní řídících systémů, s výcvikem a znalostmi obsluhujícího.

VŠCHT pd v. 2014 Jištění kvality K naplnění všech těchto nutných podmínek je třeba nejen seřídit zařízení, systémy a vycvičit personál, ale rovněž je prověřit a vyzkoušet a výsledky také zdokumentovat s cílem, abychom mohli prohlásit, že soubor všech uvedených objektů a subjektů potřebných k realizaci výroby je pod kontrolou. Součástí jištění kvality výroby jsou tedy vedle kontroly kvality materiálů a produktu a jeho výrobních fází (meziproduktů ) rovněž zkoušky a kontroly kvality podmínek výroby. Vliv těchto prvků na kvalitu produktu je evidentní a je významně sledován pravidly SVP.

VŠCHT pd v. 2014 Jištění kvality Úlohou inženýra je připravit technické podmínky výrobních zařízení a systémů tak, aby parametry procesů byly správně nastavitelné a podmínky výroby byly reprodukovatelné. Nástroje jištění technických parametrů výrobních zařízení a systémů jsou jejich kvalifikace, monitoring a údržba. Nástrojem jištění parametrů podpůrných procesů je rovněž jejich kvalifikace a monitoring. Dokladem jistících operací je řádná, přehledná a promyšleně ukládaná dokumentace. V dalším se nejprve seznámíme s pojmy a definicemi správné výrobní praxe, souvisejícími zákony, předpisy a doporučeními a nástroji souvisejícími s kvalitou výrobních procesů a procesů podpůrných systémů.