Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Cizinci na trhu práce v České republice Vlasta Turková, Jan Pavel květen 2007.
Mikroekonomie I Domácí produkt
Rozhodovací matice.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/6 Téma C10 Centrální banka – alokace produkce.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Ekonomický růst v interakci se mzdovým vývojem (ČR vs. eurozóna) Smilovice, 2006 Gabriela Smrčková.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Petra Kuncová OTEVŘENÁ STATISTICKÁ DATA.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
17. května 2007Moderní obchodVÝVOJ A STRUKTURA ČESKÉHO OBCHODU 1 INCOMA Research TOP50 ČESKÉHO OBCHODU: VÝVOJ TRHU A ŘETĚZCŮ Zdeněk Skála, INCOMA Research.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Hana Peroutková Společný seminář TC AV ČR a ČSÚ
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
„Vzdělávejte se pro růst
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
HDP= hrubý domácí produkt
Investice Benson Oak Tisková konference KK Central, Praha 22. květen 2008 CONFIDENTIAL UNTIL RELEASE SUBJECT TO BO REVIEW AND APPROVAL DRAFT 5/17/08 –
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Národní účty - aplikace
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
Tisková konference ČMKOS
Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Tisková konference ČMKOS
Transkript prezentace:

Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012 Firemní sektor ČR: Jakou roli hraje v zánicích firem forma vlastnictví? Mezinárodní konference „Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky insolvenčních řízení“ Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012

Firemní sektor ČR: zániky firem Obsah Struktura ekonomiky – různé úhly pohledu Váhy vlastnických sektorů v ekonomice ČR Registr ekonomických subjektů (RES) a data o zánicích firem Hlavní formy zániků a jejich vývoj Dynamika zániků a vazba na výkon ekonomiky Závěr

Firemní sektor ČR: zániky firem Východiska Analýza soustředěna na institucionální sektor nefinančních podniků, dále jen firemní sektor Vlastnická struktura podle kapitálové kontroly Formy zániků vybrány pouze s ohledem na právnické osoby Počty a formy zániků sledovány v časové řadě také pouze za skupinu právnických osob Vztah intenzity zániků a výkonnosti ekonomiky

Firemní sektor ČR: zániky firem Struktura ekonomiky podle míry otevřenosti (export zboží a služeb jako % nominálního HDP )

Firemní sektor ČR: zániky firem Struktura ekonomiky podle výkonnosti odvětví (podíl na tvorbě hrubé přidané hodnoty v ekonomice v %)

Firemní sektor ČR: zániky firem Struktura ekonomiky podle institucionálních sektorů (vývoj hrubé přidané hodnoty v mil. korun)

Firemní sektor ČR: zániky firem Struktura podle vlastnické kontroly nefinančních podniků (vývoj hrubé přidané hodnoty v mil. korun)

Firemní sektor ČR: zániky firem Tempo růstu hrubé přidané hodnoty nefinančních podniků v jednotlivých vlastnických formách (y/y v %)

Firemní sektor ČR: zániky firem Počty ekonomických subjektů v ČR podle RES (v tis.) 2005 2011 Ekonomické subjekty celkem 2388,5 2703,4 Fyzické osoby s IČO 1877,3 2041,4 Nefinanční podniky 361,1 520,7 veřejné 2,4 1,9 soukromé domácí 227,8 328,2 pod zahraniční kontrolou 131,0 190,6 Vládní sektor 18,7 17,7 Finanční sektor 2,1 2,2

Firemní sektor ČR: zániky firem Změny v počtech registrovaných ekonomických subjektů v ČR za období 2005-2011 a podíl na celku Tempo Podíly 2005 2011 Subjekty celkem +13,2 % 100 % 100 % Fyzické osoby s IČO + 8,7 % 78,6 % 75,5 % Nefinanční podniky +44,2 % 15,1 % 19,3 % veřejné - 20,1 % 0,1 % 0,1 % soukromé domácí +44,1 % 9,5 % 12,1 % pod zahr. kontrolou +45,6 % 5,5 % 4,6 %

Firemní sektor ČR: zániky firem Právnické osoby – vývoj registrovaných počtů Počty právnických osob v ČR s převahou soukromého domácího kapitálu rostou Počty právnických osob pod zahraniční kontrolou v roce 2011 poklesly Počty právnických osob kontrolovaných kapitálem veřejného sektoru jsou trvale nízké (významné velké firmy)

Firemní sektor ČR: zániky firem Způsoby zániku právnických osob Hlavní formy zániku dány Číselníkem 572 RES: 00 Nezjištěno 01 Zrušení právnické osoby likvidací 02 Zrušení právnické osoby bez likvidace s jedním nástupcem 03 Zrušení právnické osoby bez likvidace s více nástupci 04 Zrušení právnické osoby bez likvidace bez nástupců Další formy zániku z Číselníku se týkají fyzických osob (úmrtí, odejmutí oprávnění k činnosti, odstěhování, aj.)

Firemní sektor ČR: zániky firem Počty zaniklých právnických osob podle typu vlastnictví (1995-2011, stavy daného roku k 31.12.)

Firemní sektor ČR: zániky firem Podíl zániků právnických osob podle formy vlastnictví (v % z úhrnu zániků právnických osob–nefinančních podniků)

Firemní sektor ČR: zániky firem Zánik právnických osob likvidací a bez likvidace Likvidace se stala postupem času převažujícím způsobem zániku právnických osob – rok 2011: domácí zahraniční veřejné 2575 1073 29 Zánik bez likvidace s jedním nebo více nástupci jen v řádu stovek – rok 2011: 357 225 6 z toho s více nástupci pouze 5 7 0

Firemní sektor ČR: zániky firem Zánik právnických osob likvidací (podíl likvidací na počtu zaniklých právnických osob v dané formě vlastnictví, v %)

Firemní sektor ČR: zániky firem Zánik právnických osob bez likvidace s jedním nebo více nástupci (podíl na celkových zánicích právnických osob)

Firemní sektor ČR: zániky firem Zániky v segmentu firem s převahou veřejného vlastnictví (počty podle způsobu zániku)

Firemní sektor ČR: zániky firem Zániky v segmentu soukromých domácích firem (počty podle způsobu zániku)

Firemní sektor ČR: zániky firem Zániky v segmentu firem pod zahraniční kontrolou (počty podle způsobu zániku)

Firemní sektor ČR: zániky firem Korelace zániků firem-právnických osob a vývoje ekonomiky ČR Zániky firem korelují s vývojem nominálního HDP v letech 1995-2011 relativně významně Korelační koeficient: soukr. domácí - 0,61 zahraniční - 0,65 veřejné + 0,74

Firemní sektor ČR: zániky firem Závěr Organizační struktura firemního sektoru ČR (nefinanční podniky) prošla ve sledovaném období 1995-2011 výraznými změnami ve vlastnictví firem – příčiny: Privatizace do domácích rukou vč. MBO Příliv přímých zahraničních investic ústící ve vznik a posilování segmentu firem pod zahraniční kontrolou Početně nejsilnější skupina právnických osob pod kontrolou domácího soukromého kapitálu vykazovala logicky i nejvyšší počty zániků

Firemní sektor ČR: zániky firem Závěr Avšak meziročně rychleji (v průměru každoročně o 17 %) zanikaly firmy pod zahraniční kontrolou oproti soukromým domácím firmám (+12 %) – možné příčiny: Firmy-právnické osoby pod zahraniční kontrolou bývají vnímány jako subjekty řízené sofistikovaně, tj. s menší pravděpodobností defaultu Avšak jistá pružnost, která je u nich také obvyklá, může měnit strategie, opouštění pozic na trhu a tedy ústit v zánik Průnik těchto faktorů zřejmě ovlivnil rozdílnou dynamiku zániků domácích firem a zahraničních firem v ČR

Firemní sektor ČR: zániky firem Závěr Zánik likvidací se stal převažující způsobem zániku firem – v roce 2011 tak zanikly dvě třetiny právnických osob z celkového počtu zániků u každé ze tří vlastnických forem Zánik bez likvidace s více nástupci v roce 2011 jen v řádu jednotek (u domácích firem v letech 2003-2010 v průměru ročně 17) Vazba mezi intenzitou zániků a vývojem HDP byla v ČR v období 1995-2011 relativně významná

Děkuji za pozornost drahomira.dubska@czso.cz