Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Křížové výpravy století
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rytířské řády.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-14_Křížové výpravy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dějepis Mgr. Milan Šimek
STOLETÁ VÁLKA.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Křížové výpravy.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Křížové výpravy.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Počátky středověkých jednotných monarchií I. část Veronika Maurerová.
Co si představíš pod tímto pojmem?
Křižáci.
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Křížové výpravy.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Saladin – křížové výpravy
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Západní Evropa za vrcholného středověku
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Křížové výpravy (kruciáty)
Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Anglie.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Křížové výpravy.
Křížové výpravy.
Křížové výpravy.
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Svatá říše římská za Štaufů
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii
Od autorů: Věra a Miroslav Hrochovi Zpracovali: Adéla Albertová Klára Kocková.
Vrcholný středověk VY_32_Inovace_03SJ - 4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Svatá říše římská a křížové výpravy
Anglie v raném středověku
Templáři a jiné rytířské řády
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Stoletá válka
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Křížové výpravy (kruciáty)
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_20
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Zrození středověké Anglie
Počátky Anglie.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Křížové výpravy a Rytířské řády
FRANCIE V RANÉM STŘEDOVĚKU
Cesta k Francii a Svaté říši římské
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11-14_ Expanze Vikingů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále Alfréda Velikého Angličané se proti Vikingům spojili a ubránili se

Anglie sjednocení na konci 10. st. pod vládou Alfréda Velikého proti Normanům velký vpád Normanů vedl Vilém Dobyvatel 1066 – bitva u Hastings  dobyl Anglii a vládl jako král (přinesl řeč Franků, zákony a pořádek)

Mapa Normandie

Francie na zač. 10. st. ovládli Normani sever Francie → Normandie západofranská knížata se spojili  Normanům v čele Hugo Kapet – dynastie KAPETOVCŮ vládl jako francouzský král

Vilém Dobyvatel Vládl Normanům ve Francii Vznesl nárok na anglický trůn po svém bratranci – dánském králi v Anglii Eduardu Vyznavači 1066 – bitva u Hastingsu Vilém Dobyvatel se nechal korunovat na anglického krále

Bitva u Hastingsu roku 1066 znázorněná na gobelínu z Bayeux

Mince anglického krále Alfréda Velikého

Normanská románská architektura

Mapa Normandie

Hugo Kapet

Zápis: Vznik Anglie a Francie Na Anglii od 9. století nájezdy Vikingů z Dánska. Angličané se spojili a pod vedením Alfréda Velikého Vikingy z Dánska odrazili. Vikingové v Evropě ovládali i část Francie = Normandie ( Nazývali se Normané = muži se Severu). Norman Vilém II. Dobyvatel zaútočil 1066 na Anglii a porazil Angličany v bitvě u Hastingsu. Normané přinesli Angličanům pořádek, zákony a franskou řeč. Francouzština byla po celý středověk jazykem vzdělanců a aristokracie v Anglii.

Opakování – KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY feudál hrad muslim Maur křesťan Jeruzalém Papež Rytíř Rytířský řád

Křižák Dlouhá drátěná košile ze železných kroužků (kroužkové brnění) Drátěná kápě na krk Ocelová přilba s páskou přes nos Drátěné kalhoty s vycpávkou Štít podlouhlý (levá ruka) Dvousečný meč Kopí (pravá ruka) ( kuše) Plátěná košile bez rukávů se znamením kříže (varkoč)

1. křížová výprava roku 1096 - úspěšná, vznik 4 křižáckých států celkem se uskutečnilo 8 křížových výprav: 1. křížová výprava roku 1096 - úspěšná, vznik 4 křižáckých států 2. křížové výpravy se účastnil český kníže VLADISLAV – upevnění křižáckých pozic ve Svaté zemi 3. křížová výprava = výprava králů: RICHARD I. LVÍ SRDCE (Anglie) + FRIDRICH I. BARBAROSSA (Svatá říše římská) + FILIP II. AUGUST(Francie) – dobytí Akkonu, porážka Saladina 4. křížová výprava – na pomoc Konstantinopoli, ale nakonec její vyplenění 6. křížová výprava – dobytí Jeruzaléma 8. křížová výprava – poslední, zajetí křižáckých vůdců, vyhnání křižáků 1291 – padl křižácký hrad Akkon zpočátku křižáci dobyli Palestinu, ale neudrželi ji RYTÍŘSKÉ ŘÁDY: MNIŠSKÝ VOJÁK - TEMPLÁŘI (templ = Šalamounův chrám v Jeruzalémě) - JOHANITÉ (sv. Jan Křtitel, hrad Krak, ostrov Malta === maltézští rytíři) - ŘÁD NĚMECKÝCH RYTÍŘŮ

OPÁČKO – STŘEDOVĚKÉ STÁTY