Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Pohyb litosferických desek
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Litosféra Kamenný obal Země.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
- zkoumá pohyby litosferických desek a jejich důsledky
Litosféra a litosférické desky
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Strukturní geologie litosféry
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
LITOSFÉRA POHYBY LITOSFÉRICKÝCH DESEK
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
Kontinenty v pohybu.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Endogenní činitelé utvářející zemský povrch – 1
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Světadíly a kontinenty + oceány
Registrační číslo projektu
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Pohyb kontinentů 4. kapitola.
Planeta Země - Litosféra
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STAVBA ZEMĚ.
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
Litosféra.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Litosférické desky Jan Dušek.
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
Vývoj pevniny a litosférické desky
Litosféra Zkvalitnění ICT ve slušovické škole autor: Helena Nováková
Vznik pevnin Pohyby pevnin.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
LITOSFÉRA.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Evropa, Asie,Afrika, Amerika, Austrálie, Anterktida
Pohyb litosférických desek Uvnitř země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště (několik cm.
G EOLOGIE Z EMĚ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Litosféra I – úvod Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 07 TEMA: Litosféra – pevný obal Země.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vývoj pevniny a litosférické desky
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Název vzdělávacího materiálu
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
PLANETA ZEMĚ.
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
LITOSFÉRA.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
TEKTONIKA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
LITOSFÉRA Pevný obal země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Země Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Země Učebnice FRAUS . Fraus str. 32 – 35 . Po čem šlapeme . Litosféra . Litosférické desky . Prakontinent . Kontinenty . Opakování .

Zemská kůra je označení pro svrchní vrstvy planety Země Zemská kůra je označení pro svrchní vrstvy planety Země. Jedná se o velice slabou vrstvu (v porovnání se zbytkem Země). Pod oceány je to 6 km, pod kontinenty 40 km. Je tvořena horninami. Zemský plášť je jedna z vrstev Země, shora vymezená zemskou kůrou a zespodu zemským jádrem. Skládá se ze dvou částí. Vrchní je pevná a spodní polotekutá. PO ČEM ŠLAPEME Nakreslit do sešitu Zemská kůra Zemský plášť Vnější tekutí jádro Vnitřní pevné jádro Zemské jádro se nachází ve středu Země. Začíná zhruba v hloubce 2900 km pod povrchem a zahrnuje zhruba 31 % hmotnosti Země, nejvyšší podíl v něm asi mají železo a nikl. Dělí se na polotekuté vnější jádro a pevné vnitřní jádro (též jadérko). Průměrné složení jádra je 86,2% železa 7,25% niklu 0,40% kobaltu, 5,96% síry a ostatní siderofilní prvky mají 0,04%. S přibývající hloubkou stoupá teplota a tlak Země. V hloubce 1000 km je teplota 1800 °C. Ve středu Země je 3000 °C

Litosféra je pevný obal Země tvořený zemskou kůrou a nejsvrchnějšími vrstvami zemského pláště. Její tloušťka se pohybuje obvykle v rozpětí 70 -100 km, extrémní hodnoty představují zhruba 2 km, kterých dosahuje na oceánské kůře, a 150 km, kterých dosahuje pod masívy horstev. Litosféra nepředstavuje kompaktní obal, je rozčleněna na mohutné bloky – litosférické desky , které „plavou“ na plastické vrstvě zemského pláště. Rozlišujeme litosférické desky oceánské a pevninské, které se navzájem k sobě neustále pohybují a tak přeměňují tvář planety Země. Velké litosférické desky Pevninská kůra Oceánská kůra PACIFICKÁ, NAZCA, JIHOAMERICKÁ, SEVEROAMERICKÁ, AFRICKÁ EURASIJSKÁ, ANTARKTICKÁ, INDOAUSTRALSKÁ Dále jsou ještě litosférické desky malé.

Litosférické desky se k sobě buď: přibližují – dvě litosférické desky se pohybují proti sobě, což má za následek jejich srážku. Můžou nastat následující možnosti, jedna deska se začne podsouvat pod druhou. Nebo se oceánská deska se začne nasouvat na pevninskou desku a nebo se dvě desky zapříčí a nastane horotvorný proces. Příkladem je se zasunující Indická deska pod Euroasijskou, což vyúsťuje ve vznik Himalájí. oddalují – typický je pro středooceánské hřbety, kde vzniká nová oceánská kůra. Příkladem je Středoatlantský hřbet. transformní rozhraní – jedná se o pohyb dvou desek vedle sebe. Ani jedna se nezasouvá pod druhou, jenom o sebe třou rozhraním, což má za následek uvolňovaní obrovských hodnot energie v podobě zemětřesení. Příkladem je zlom San Andreas v Kalifornii v USA. Litosférické desky Zemětřesení a San Franciscu FR. STR. 34

Prakontinent Pangea (řecky všechny země) je jméno běžně používané pro superkontinent, který existoval předtím, než se přibližně před 200 miliony let důsledkem deskové tektoniky rozdělil na menší kontinenty. Když se kontinenty poprvé spojily v Pangeu, vytvořilo se mnoho hor, z nichž některé existují dodnes, např. Ural nebo Atlas. Pangea měla tvar písmene C. Kvůli její obrovské velikosti nedocházelo ve vnitrozemí k dešťovým srážkám, tudíž bylo extrémně suché. Jednolitost území umožnila suchozemské zvěři migrovat od jižního pólu k severnímu. Plášť pod původním umístěním Pangey byl více rozpálen než zbytek země a tudíž se snažil vyvyšovat. Jako důsledek je dnešní Afrika o několik desítek metrů výše než ostatní kontinenty. Pangea pravděpodobně nebyla prvni superkontinent. Předpokládá se, že Pannotia se zformovala před 600 miliony let a rozpadla se před 550 miliony let, Rodinie se pak zformovala přibližně před 1 100 miliony let a rozdělila před 750 miliony let. Poloha kontinentů se neustále mění. Pangea

Kontinenty Středooceánský hřbet je místo v oceánské kůře, kde dochází k výlevu magmatu a roztahování litosférické desky . Celková délka všech středooceánských hřbetů dosahuje na Zemi okolo 60 000 km. Středooceánský zlom vytváří na mořském dně typickou vnitřní charakteristiku členění dna, kde se vždy vyzdvyhuje nad okolí do výšek okolo 3 km. V krajním případě se může stát, že hřbet vystupuje i nad hladinu oceánu jako například na Islandu. Šířka zlomu dosahuje řádově stovky km. Zlomy jsou místy vzniku podmořských zemětřesení, během kterých může dojít k sesuvům a vzniku vln tsunami. Středooceánské hřbety se rozlišují na dvě skupiny: rychlé - u nichž rychlost rozpínání dosahuje až 10 cm/rok . pomalé - u nich rychlost rozpínání se řádově pohybuje v několika cm/rok. Příkladem je středoatlantický hřbet, který se pohybuje 2 cm/rok. Zlom v Kalifornii Podmořské (hlubokooceánské) příkopy oceánská kůra se noří pod pevninu nebo ostrovní oblouk a je pohlcována do pláště. Jedna litosférická deska se podsouvá pod druhou. Při sestupu do hlubin Země se horniny ohřívají, až se z ní stává tekutá hžavá hmota. Někdy vystupuje na povrch a vytváří sopky. Nejhlubší příkopy v jednotlivých oceánech:Tichý oceán – Mariánský příkop (11 034 m), Atlantský oceán – Portorický příkop (8648 m), Indický oceán – Jávský příkop (7725 m), Severní ledový oceán – Litkeho příkop (5450 m).

OPAKOVÁNÍ Ve větší hloubce tlak klesá nebo stoupá? Co je litosféra? Jmenuj alespoň tři litosférické desky. Jak vzniká zemětřesení? Jak se jmenuje prakontinent (suprkontinent)? Vyjmenuj všechny kontinenty. Stoupá Pevný obal Země 3. PACIFICKÁ, NAZCA,JIHOAMERICKÁ SEVEROAMERICKÁ, AFRICKÁ EURASIJSKÁ, ANTARKTICKÁ INDOAUSTRALSKÁ 4. Třením zemských desek 5. Pangea 6. Severní a Jižní Amerika, Antarktida, Evropa, Austrálie, Asie