Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.07 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.09 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_437, 22. sada, Prvouka
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Prezentace slouží k výkladu a procvičení látky o plodech
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Rostliny v okolí lidských obydlí
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
STROMY A KEŘE III. OVOCNÉ STROMY
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.02 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 02 Název materiálu:Fruit Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Hlava _______________ ____________ NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV.
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým poznatkům II ŠKOLA ADRESA: Základní škola Nový Jičín, Komenského.
Autor výukového materiálu: Mgr. Klára Viznerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Únor 2013 Číslo.
VY_32_INOVACE_411, 21. sada, Přírodověda
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Ovoce.
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.13 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.08 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 08 Název materiálu:Domestic animals Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_30_ OVOCE TÉMA: OVOCE
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název projektu: Moderní škola
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu: EU PŘ 01 Název materiálu: Ovocné sady a zahrady - ovoce Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci seznámí s rostlinami ovocných sadů a jejich pěstěním. Připomenou si rozdělení plodů a také důležitost jejich konzumace v rámci zdravého stravy. Klíčová slova: Plod, malvice, peckovice, bobule, šlechtění, vitamíny Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žák ovládá ekosystém ovocné zahrady a sady. Zná názvy plodů, orientuje se v jejich pěstění a uvědomuje si důležitost konzumace ovoce jako součást zdravého životního stylu. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: 13.9.2012 Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

Ovocné sady a zahrady Jabloňový sad v Životicích u Havířova umělý ekosystém (vytvořený lidmi) ovocné sady a zahrady slouží k pěstování ovoce lidé určují, které stromy vysadí a jak je rozmístí. Vysázené stromy a keře se musí hnojit, ošetřovat a také chránit proti škůdcům Jabloňový sad v Životicích u Havířova Obr. 1

Ovocné plody Malvice Peckovice Bobule nepravý dužnatý plod jablko, hruška Peckovice nepravý dužnatý plod meruňka, broskev Bobule jedno nebo více semenný dužnatý plod s oplodím angrešt, hroznové víno, rybíz Obr.3 Obr.2 Obr.4

PŘÍKLADY OVOCNÝCH STROMŮ A KEŘŮ Hrušeň obecná – plod hruška Jabloň domácí – plod jablko Obr. 5 Obr. 6

Slivoň švestka – plod švestka Broskvoň obecná – plod broskev Obr. 7 Srstka angrešt – plod angrešt Obr. 8 Obr. 9

Rybíz červený – plod rybíz Rybíz černý – plod rybíz Obr. 11 Obr. 10 Jahodník obecný – plod jahoda Obr. 12

PĚSTĚNÍ OVOCNÝCH STROMŮ nové odrůdy stromů vznikají šlechtěním = vybírají se a záměrně kříží mezi sebou ty nejlepší rostliny. Nové vyšlechtěné odrůdy jsou odolnější vůči nepříznivým podmínkám (např. mrazu) a chorobám. Mají hezký tvar, barvu i chuť. křížením se rozumí přenášení pylu z květu vybrané rostliny na květ jiné rostliny v rámci jednoho druhu Příklady různých odrůd u jabloně – Spartan, Golden Delicious, Discovery, Åkerö, … Obr. 13– odrůda Spartan Obr. 15– odrůda Golden Delicious Obr. 14– odrůda Åkerö

Ovoce jako součást zdravé stravy Ovoce obsahuje velké množství vitamínů a vlákniny Vláknina je potřebná pro správnou funkci trávicí soustavy, čistí střeva od nežádoucích látek z vitamínů se za nejdůležitější považuje obsah vitamínu C, ale i betakoren (provitamín A) a vitamíny skupiny B v ovoci je velké množství antioxidantů – látek, které chrání náš imunitní systém denně bychom měli sníst 2 – 3 porce ovoce výborná prevence proti chřipce a nachlazení díky obsahu ovocných cukrů, je ovoce výborným zdrojem energie Vitamín C obsahují ve velkém množství citróny, pomeranče, kiwi, grapefruity, rybíz nebo ananas

Otázky k opakování: Jak se nazývají rostliny, které plodí toto ovoce? Švestky – Hrušky – Jahody – Angrešt – Broskve – Jablka – Vyvětli tyto pojmy: Šlechtění – Antioxidant – Vláknina – 3. Kolik ovoce bychom měli denně sníst?

Správné odpovědi: Jak se nazývají rostliny, které plodí toto ovoce? Švestky – slivoň švestka Hrušky – hrušeň obecná Jahody – jahodník obecný Angrešt – srstka angrešt Broskve – broskvoň obecná Jablka – jabloň domácí Vysvětli tyto pojmy: Šlechtění – proces vzniku nových odrůd, kdy se vybírají a záměrně kříží mezi sebou ty nejlepší rostliny. Antioxidant – látka, která chrání náš imunitní systém Vláknina – látka potřebná pro správnou funkci trávicí soustavy, čistí střeva od nežádoucích látek 3. Kolik ovoce bychom měli denně sníst? 2 – 3 porce

Domácí úkol: Zjisti, jestli je ve Tvém okolí pěstitel, který vlastní ovocný sad nebo zahradu a zeptej se, které odrůdy pěstuje. Obr. 16

Použitá literatura a internetové zdroje: Obr. 1 : PODZEMNIK. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hav%C3%AD%C5%99ov,_%C5%BDivotick%C3%A9_sady_%283%29.JPG Obr. 2: GLENN. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apple_red_delicius_cross-cut.jpg?uselang=cs Obr. 3: FIR002. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apricots.jpg Obr. 4: KAZVORPAL. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:True.berries.jpg Obr. 5: MASCLEF, A.. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:111_Pirus_communis_L.jpg Obr. 6: CHRIZZ. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cleaned- Illustration_Malus_domestica.jpg Obr. 7: AXMANP2. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Slivo%C5%88_%C5%A1vestka,_plum.jpg Obr. 8: NOVA. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Owoce_Brzoskwinia.jpg?uselang=cs Obr. 9: VINCENTZ, Frank. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ribes_uva-crispa5_ies.jpg?uselang=cs Obr. 10: KAISER, Norbert. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Johannisbeere_%2801%29_2006-07.jpg?uselang=cs Obr. 11: KARELJ. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cerny_rybiz.jpgns.wikimedia.org/wiki/File:Johannisbeere_%2801%29_2006-07.jpg?uselang=cs Obr. 12: HSUEPFLE. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:H%C3%BCgel- Erdbeere_-_Fr%C3%BCchte.jpg Obr. 13: TJSWEDEN. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spartan_Apple.jpg Obr. 14: TJSWEDEN. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C3%85ker%C3%B6_Gripsholm.jpg Obr. 15: DEZIDOR. wikipedie [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zlat%C3%BD_Delicius.jpg Obr. 16: OCAL. Clker.com [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zlat%C3%BD_Delicius.jpg