vylučovACÍ SOUSTAVA − FYLOGENEZE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
vylučovACÍ SOUSTAVA − FYLOGENEZE
Advertisements

Strunatci Chordata.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
KMEN: STRUNATCI Chordata
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Vylučovací soustava člověka
STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Fyziologie vylučovacích soustav živočichů
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
STRUNATCI pláštěnci a bezlebeční
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obecná charakteristika + rozdělení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_93_MOČOVÁ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Vylučovací soustava člověka
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Puzzle – jehličnaté stromy
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název Pohlavní soustava - mužská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
(C) Mgr. Martin Šmíd Obecná funkce vylučovací soustavy.
Dýchací soustava2.
Jednobuněční živočichové
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vnitřní ústrojí psa domácího
Škola Střední průmyslová škola Zlín
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Močová soustava člověka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Vylučovací soustava.
Obratlovci - vylučovací soustava
Iontová rovnováha obratlovců
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Srovnávací morfologie obratlovců IV
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
FYLOGENEZE OBĚHOVÉ SOUSTAVY
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

vylučovACÍ SOUSTAVA − FYLOGENEZE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). [2]

vylučování Vylučování = zbavení se odpadních látek Vylučování je způsob, jak udržet homeostázu, protože se díky němu kontroluje složení tělních tekutin. Velmi často se vylučování děje prostřednictvím moči.

Osmoregulace upravuje v těle obsah solí, které tělo neprodukuje vznikla u mořských bezobratlých, kteří mají složení tělních tekutin stejné jako mořská voda. Pronikání do sladkých vod s jiným složením - nutná osmoregulace. sladkovodní ryby zajišťují osmoregulaci ledvinami : vylučují ve velkém množství přebytečnou vodu vnikající do těla v důsledku rozdílu osmotického tlaku vnějšího prostředí a tělních tekutin, nemusí vodou šetřit : ztráty solí nahrazují vstřebáváním solí žábrami mechanismem aktivního transportu. Mořské ryby, v prostředí třikrát koncentrovanějším než jejich tělní tekutiny, vodu z těla ztrácejí povrchem těla, mají ledviny malé, produkují moči asi 100x méně než ryby sladkovodní. Přebytečné soli vylučují žábrami. Suchozemští živočichové musí vodou šetřit : vytvářejí v ledvinách poměrně málo hypertonické moči, tj. mnohonásobně koncentrovanější než je osmolarita krve.

Vylučování prvoků [3] U prvoků tuto funkci plní stažitelné (kontraktilní, osmoregulační) vakuoly − hromadí přebytečnou tekutinu, a poté ji jednorázově odvádí mimo buňku, regulují osmotický tlak.

Vylučování HOUBOVCŮ a žahavců Houbovci a žahavci vylučují celým povrchem těla. U houbovců jsou zbytky potravy a vody jsou vyvrženy osculem. [4]

ploštěncI [5] Objevují se protonefridie, tvoří je terminální buňka a vývodný kanálek ústící otvorem na povrch těla 2 základní typy: plaménkové buňky (v dutině kanálku chomáček brv) solenocyty (v dutině kanálku 1 až 2 bičíky) pomocí bičíků se vytváří podtlak − nasávání zplodin metabolismu z okolních tkání Z plaménkové buňky vybíhá kanálek, do kterého ústí svazek brv. Brvy svým kmitáním a podtlakem odčerpávají tekutinu z buňky. Z této tekutiny se v kanálcích resorbují důležité látky a zbytek se vyloučí ven z těla (voda, metabolity, …).

pásnicE primitivní cévní soustava protonefridie obalují stěny cév a odnímají tak z krve škodlivé zplodiny látkového metabolismu poprvé souvislost mezi vylučovací a cévní soustavou. [6]

hlísticE postranní = laterální lišty − tvoří je jediná vakovitá buňka protažená ve vylučovací trubici, která může samostatně nebo po spojení s obdobnou vylučovací buňkou protější strany těla ústit vylučovacím pórem na povrch těla. U parazitických druhů hlístic se vyskytují jen v redukované podobě. [7] http://www.youtube.com/watch?v=Du0E_aONZoo 1 – ústní otvor 2 – střevo 3 – řitní otvor 4, 9 – vylučovací systém = postranní lišty 5 – samčí pohlavní soustava 6, 7, 8 – provazcovitá nervová soustava

kroužkovcI Metanefridie − mají tvar obrvené nálevky, kdy jednou stranou je metanefridie otevřena na povrch těla (otvorem zvaným nefroporus − č. 9), zatímco druhá strana (nefrostom − č. 10) ústí do coelomové dutiny. Stáčení do kliček zvětšuje povrch metanefridií. [8] [9] METANEFRIDIE

KORÝŠI metanefridie zachované v modifikované formě jako pár tykadlových (antenálních) žláz (protože ústí při bázi tykadel) nebo pár čelistních (maxilárních) žláz (ústí při bázi maxily). Také se jim říká kyčelní či koxální žlázy a vyskytují se i u některých pavoukovců.

hmyz, PAVOUKOVCI, ŽELVUŠKY Malphighiho trubice = žlázy vychlípeniny střeva jedním koncem zasahují do hemocoelu (= tělní dutina naplněná krvomízou), druhým koncem ústí do střeva

bezlebečnÍ segmentárně (až 90 párů) uspořádané vylučovací orgány (cyrtopodocyty) značně podobné solenocytům či metanefridiím. [13]

obratlovcI ledviny Základní stavební a funkční jednotkou ledvin je nefron. Vedle osmoregulační funkce přebírají ledviny i funkci detoxikační a kontrolní (kontrola koncentrace solí v tělních tekutinách).

stavba ledviny

Vývoj ledvin holonefros - dělené ledviny, např. u larev mihulí pronefros - částečně dělené,např. u dospělých mihulí opistonefros - nečlánkované, u dospělců nižších obratlovců mezonefros - embrya vyšších obratlovců, v dospělosti u samic zanikají, u samců se mění v chámovody metanefros - pravé ledviny s vlastními vývody u savců, plazů a ptáků

opistonefros odpadní látka - močovina u sliznatek, mihulí, paryb, ryb a obojživelníků Paryby - dva primární močovody, které jsou spojeny v močový sinus ústící za řitním otvorem ryby - většinou na koncích močovodů močový měchýř odpadní látka - amoniak, vylučován ledvinami i žábrami. obojživelníci - párové ledviny  močovody  močový měchýř  močová trubice  kloaka odpadní látka - močovina U larválních stadií ryb a u obojživelníků se vyskytují primitivní ledviny pronefros, odpadním produktem je amoniak

anatomie ryby − úkol: ŘEŠENÍ [15] Ú.: Která čísla z anatomie ryby se týkají vylučovací soustavy? ŘEŠENÍ 6 ledviny, 8 močovod,10 močový měchýř

METANEFROS párové pravé ledviny (metanefros)  močovody  kloaka (želvy mají močový měchýř) Odpadním produktem plazů je většinou kyselina močová, někdy jen v podobě bělavého povlaku, protože se v kloace vstřebá většina vody. [18]

Úkol: Které zvíře je na obrázku? [19] Které zvíře je na obrázku? Pod jakým číslem se skrývá močový měchýř? Želva Číslo 20 ŘEŠENÍ

ptáci párové pravé ledviny  močovody  kloaka (pštrosi mají močový měchýř) odpadním produktem je kyselina močová v podobě bělavého povlaku na trusu, protože se v kloace vstřebá většina vody. Poprvé se vytvořila ve VS Henleyova klička, v ledvinách je více glomerulů.

párové ledviny  močovody  močový měchýř  močová trubice savci párové ledviny  močovody  močový měchýř  močová trubice odpadním produktem je močovina. na vylučování se podílejí i potní žlázy. LEDVINY MOČOVODY [21] MOČOVÝ MĚCHÝŘ

Spojte související pojmy: PRVOCI PLOŠTĚNCI HLÍSTICE KROUŽKOVCI KORÝŠI HMYZ BEZLEBEČNÍ RYBY PTÁCI OPISTONEFROS MALPHIGICKÉ ŽLÁZY METANEFROS STAŽITELNÉ VAKUOLY CYRTOPODOCYTY PROTONEFRIDIE POSTRANNÍ LIŠTY KOXÁLNÍ ŽLÁZY METANEFRIDIE

KLIKNĚTE NA ukrytý POJEM A VYSVĚTLETE HO: 1 PROTONEFRIDIE NEFRON WOLFFŮV VÝVOD OPISTONEFROS METANEFRIDIE KOXÁLNÍ ŽLÁZY GLOMERULUS SOLENOCYT 2 3 4 5 6 8 7

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 17. 4. 2012 mezi 8. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 17. 4. 2012 mezi 8.00 a 23.00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS SMRŽ, J.; HORÁČEK, I.; ŠVÁTORA, M. Biologie živočichů pro gymnázia. 1. vyd. Praha : Fortuna, 2004. ISBN 8071689092. EricDiesel. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Monkey.human_to_robot,monkey.JPG> 1. Nevit Dilmen. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Urinary_system_00000.gif> 2. HonzaXJ. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trapka_velka_Paramecium_caudatum.jp g> 3. [cit. 2012-04-14]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Askon.jpg> 4. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flamecell.jpg> 5. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tubulanus_nothus.png> 6. Uwe Gille. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nematoda-Anatomy.svg> 7.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 17. 4. 2012 mezi 8. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 17. 4. 2012 mezi 8.00 a 23.00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oligochaeta_anatomy.svg> 8. Nike-a. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metanefridie_Lumbricus_terrestris.jpg> 9. Hans Hillewaert. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crustacea.jpg> 10. Goldfinger820. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malphigian.svg> 11. PioM. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Robal.png> 12. Hans Hillewaert.[cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Branchiostoma_lanceolatum.jpg> 13. Madhero88. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Physiology_of_Nephron.png> 14. Uwe Gille. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fish-anatomy.svg> 15.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 17. 4. 2012 mezi 8. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 17. 4. 2012 mezi 8.00 a 23.00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray19_with_color.png> 16. Ashley Sawle. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Development_of_embryonic_nephrons.png > 17. Robykurian. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mugger_crocodile_1.JPG> 18. Titimaster. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scheme_turtle_anatomy-numbers.svg> 19. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schleiden-vogel.jpg> 20. Sunshineconnelly. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Urinary_System_of_Dog.JPG> 21. Piotr Michał Jaworski. [cit. 2012-04-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kidney_PioM.png> 22.