Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční"— Transkript prezentace:

1 STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční
4. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 strunatec z prvohor před cca 400 mil. let
VÝVOJ STRUNATCŮ 2. Strunatci jsou nejdokonaleji vyvinutým kmenem živočichů. Počátek vývoje strunatců začíná v období prvohor asi před 530 mil. let. LATIMÉRIE PODIVNÁ – strunatec z prvohor před cca 400 mil. let 1.

3 PrimitivnÍ strunatec 3. Takto vypadal primitivní strunatec z prvohor – kambria.

4 Společné znaky strunatců:
struna hřbetní (chorda) − tvoří podélnou osu a oporu těla, je po celý život (nižší strunatci) nebo je jen v zárodečném období vývoje, potom je nahrazena chrupavčitou nebo kostěnou páteří (vyšší strunatci − obratlovci) trubicovitá nervová soustava − vždy na hřbetní straně těla, u vyšších strunatců se z přední části vyvíjí mozek, zbytek tvoří míchu 16.

5 Společné znaky strunatců:
uzavřená cévní soustava − srdce je na břišní straně těla pravý ocas − je vyztužen strunou hřbetní nebo páteří, nezasahuje do něj trávicí trubice (začíná až za řitním otvorem) jsou dvoustranně souměrní (hřbetní a břišní část těla)

6 Stavba strunatce 4. 1 – nervová soustava (na hřbetní straně těla, je tvaru trubice) 2 – struna hřbetní = chorda dorsalis (opora těla) 4 – ocas 5 – trávicí soustava 7 – uzavřená cévní soustava (na břišní straně těla)

7 Rozdělení strunatců: Pláštěnci Sumky Salpy Bezlebeční
Kopinatec plžovitý Obratlovci Kruhoústí, Paryby, Ryby, Obojživelníci, Plazi, Ptáci, Savci

8 Pláštěnci = tunicata Jsou to mořští živočichové.
Z pokožky vylučují vrstvu rosolu, která se označuje jako plášť. Struna hřbetní se vyskytuje jen u larev. Patří sem sumky a salpy. 5.

9 Pláštěnci = sumky Sumky žijí v dospělosti přisedlé na mořském dně, mají regenerační schopnosti. (Co to je?) Rozmnožují se pohlavně i nepohlavně (pučením − v čem spočívá a u jakého živočicha ho znáte?) 6. Sumka obecná

10 sumky 7. 9. 8.

11 Larva sumky NERVOVÁ SOUSTAVA STRUNA 10.

12 Pláštěnci = salpy 13. Salpy jsou průsvitné, ve vodě se vznáší, mohou tvořit řetězce. Pohybují se vypuzením vody z těla, jsou součástí planktonu. Střídá se u nich pohlavní a nepohlavní rozmnožování. 12.

13 salpy 14. 11.

14 BEZLEBEČNÍ = Cephalochordata
Jsou to mořští živočichové, obývají písčité mělčiny teplých moří. Podobají se malým průsvitným rybkám. Strunu hřbetní mají po celý život. 17. Kopinatec plžovitý měří 5−8 cm. Žije zahrabán v písčitém dně, ze kterého vyčnívá jen přední část těla s ústy.

15 Kopinatec − Stavba těla
4. 1 – nervová soustava (na hřbetní straně těla, je tvaru trubice, má vyvinutou míchu, nemá mozek, jen mozkový váček) 2 – struna hřbetní = chorda dorsalis (opora těla), z chrupavky 4 – ocas, ploutevní lem 5 – trávicí soustava 7 – uzavřená cévní soustava (na břišní straně těla) 13 – brvy kolem úst, slouží k lovení potravy

16 Opakování: spojte pojmy, které k sobě patří
Nemá mozek, jen míchu Páteř z obratlů Pokožka vylučuje vrstvu rosolu Žijí přisedle Jsou průhledné a vznášejí se Je to nejdokonalejší kmen živočichů Strunatci Sumky Salpy Obratlovci Kopinatec Pláštěnci

17 Lidské embryo Toto je snímek lidského embrya v 5. týdnu těhotenství. Vidíte, jak moc je v tomto stadiu člověk podobný nižším strunatcům… 15.

18 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 14. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ČABRADOVÁ, V.; HASCH, F. Přírodopis 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, ISBN dave souza. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 1. FunkMonk. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 2. Vojtech.dostal. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 3. PioM. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < lang=cs> 4. Elapied. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 5. Matthieu Sontag. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 6. Franklin Samir. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 7. Mila Zinkova. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _pools.jpg> 8.

19 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 20. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Silke Baron. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 9. Mario modesto. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Vitecek. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Hartmut Olstowski. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Xiphias. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nick Hobgood. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Euthman. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Methoxyroxy. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 16. Hans Hillewaert. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční"

Podobné prezentace


Reklamy Google