Jazykový projekt pro děti z dětských domovů na území ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_20 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. –
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Dominika Kalasová, Karel Kolář Talnet, Praha Veletrh nápadů učitelů fyziky , Hradec Králové.
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
“English Time“ – Angličtina s rodilým mluvčím v MŠ U Plavecké haly
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ŠKOLE. ANO, NE?
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Environmentální výchova a
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Oslavka, o.p.s. sídlo: Masarykovo náměstí
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Škola pro všechny Setkání koordinátorů inkluze ZŠ Jeseník, Fučíkova
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Rozvoj výuky cizích jazyků
Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9
„K inovaci s inspirací“
Hledáme klíč k právům dětí
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Mgr. Dominika Pudilová manažerka projektu
Při technické univerzitě v Liberci
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
Hledáme klíč k právům dětí
Š A B L O N Y II.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Vzorový projekt pro ZŠ.
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Jazykový projekt pro děti z dětských domovů na území ČR

Hlavní idea projektu Pod křídly Pomoci dětem z dětských domovů (od 6 do 19 let) zorientovat se ve světě, získat sebejistotu a to vše skrze pravidelnou výuku angličtiny v prostředí dětského domova, kam docházejí naši speciálně proškolení pedagogové. Písek Strašecí Příbor Frýdlant Potštejn Hranice

Základní fakta personální vedení projektu odborný garant / metodik projektu (20-30 h měsíčně) Lucie Urbančíková, M.Ed., Jazykový projekt Lingua Ludus vedoucí projektu (15-25 h měsíčně) Martina Břeňová / Ida Smékalová, Člověk hledá člověka, o.s. 7 pedagogů působících v 7 dětských domovech (20 h měsíčně) pedagogové dojíždějící do DD 1-2x týdně se věnují 10-14 dětem hlavní podporovatel - Nadace Terezy Maxové dětem

Metodika projektu je unikátní zejména v tom, že se zaměřuje na všechny věkové skupiny od 6 do 19 let a všechny jazykové znalostní úrovně většina účastníku má různé poruchy učení, problémy se sebevědomím a motivací k učení. Prostřednictvím výuky angličtiny, která je pro děti zajímavá a zábavná a pečlivého výběru témat jednotlivých ročníků, je naším cílem tato znevýhodnění zmírňovat a poskytovat velký prostor pro osobnostní růst

Metodika projektu výuka probíhá 1-2x týdně v malých skupinkách 3-5 dětí, pokud je potřeba tak i individuálně -aktivity jsou založeny na odborných postupech respektující pravidla výuky anglického jazyka, speciální pedagogiky, zážitkové pedagogiky a dalších výukových postupů (arteterapie, ekologická výchova, atd.) - je založena na hře, kreativitě a hlavně osobním zážitku, nikoliv na memorování

Cíle projektu Pod křídly 1. Odstranění komunikačních bariér 2. Odstranění strachu z cizích jazyků, konkrétně angličtiny 3. Nastartování zájmu účastníků o anglický jazyk a následně motivace k jeho studiu 4. Porozumění základním mluveným a psaným obratům v AJ 5. Posílení sebedůvěry, schopnost obhájit vlastní názor, podpořit týmovou spolupráci 6. Zpracování informací z různých zdrojů, orientace a jejich využití 7. Zvyšování vzdělanosti a motivace k samostudiu 8. Zvýšení možností uplatnění na trhu práce i při výběru středních nebo vysokých škol

Průřez školním rokem září – zážitkový jazykový kurz (pátek – neděle) nastartování nového školního roku, motivace účastníků do další práce, představení celoročního tématu září – úvodní školení pro pedagogy nastavení metodologie pro daný školní rok, odborný seminář říjen – červen – pravidelná výuka v DD různé projekty propojující výuku v jednotlivých DD návštěvy odborného garanta a vedoucího projektu v DD únor – školení pro pedagogy zhodnocení dosavadního průběhu, příprava zakončení, seminář červen – slavnostní zakončení projektu v Praze nastavení a forma dle celoročního tématu (představení vlastních natočených „filmů“, soutěž mezi DD, uvedení vlastního představení představující život v anglofonní zemi, atd.)

Přehled celoročních témat 1st year – Around the world – travelling in time and through places 3rd year – Getting a job 2nd year – The world of communication and the world without frontiers

Přehled celoročních témat 5th year – English & I – English & Others 4th year – My own space 6th year – The world of … 7th year – How to master…

Počet účastníků v jednotlivých ročnících projektu (2005-12) Projekt v číslech Počet účastníků v jednotlivých ročnících projektu (2005-12)

Projekt v číslech Typy škol účastníků projektu Střední školy 1. st. ZŠ Střední odborná učiliště 2. st. ZŠ 2. st. SpŠ

Hodnocení projektu pedagogy - zlepšení komunikačních dovedností - zlepšení zájmu o anglický jazyk u zapojených dětí - zvýšení šancí dětí při přijímacích zkouškách na střední, případně vysoké školy -zvýšení motivace ke vzdělávání -získání větší sebejistoty lepší uplatnění na trhu práce

Hodnocení projektu v číslech Zlepšení znalosti AJ u účastníků 6. ročníku projektu v 7 DD Hodnocení je prováděno individuálně vzhledem ke schopnostem, jazykovým znalostem a možným „handicapům“ ve formě poruch učení a poruch pozornosti.

Hodnocení projektu účastníkem „Díky projektu Pod křídly jsem si uvědomila, že mám angličtinu opravdu ráda. Naše hodiny angličtiny byly opravdu zábavné a nějak mě to motivovalo k učení se ještě víc. Během hodin jsme vždy měli možnost mluvit a vyjadřovat se. Myslím, že nejdůležitější je, že se já ani mí kamarádi nebojíme mluvit anglicky před velkou skupinou lidí.“ Veronika, (18) DD Frýdlant

Děkujeme za Vaši pozornost Vaše případné dotazy směřujte na halina.himmelova@clovekhledacloveka.cz