Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

Elektronická tržiště veřejné správy dle Usnesení Vlády ČR 343/2010
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Facility management ČSN EN
TENDERMARKET Elektronické tržiště jako součást komplexního řešení pro administraci veškerých veřejných zakázek. © Tender systems s.r.o
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Řízení přístupových práv uživatelů
Elektronizace veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., a Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek na období let Ministerstvo.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Nový systém elektronických nákupů z pohledu provozovatele E-tržiště
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
„Zkušenosti s eProcurementem ve státní správě ČR“ Ing. Dalibor Wijas, MBA B2B Centrum a.s. Government electronic Marketplace Elektronické tržiště veřejné.
INTESPOJ Návrh standardizace Informačních systémů
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Business novýma očima Elektronické tržiště veřejné správy CenTrade Ing. Michal Rosenbaum konference ISSS
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Informační kulturní portál
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Elektronizace postupů při zadávání veřejných zakázek v ČR Úvodní slovo ředitele Odboru veřejného investování RNDr. Jiří.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří Svoboda ISSS 2008, Hradec Králové.
Ing. Pavel Brož ředitel divize rozvojových projektů CS-PROJECT Aktuální projekty vlády ČR: Resortní systémy centralizovaného zadávaní.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Základní informace Praha, ČÍSELNÍK NIPEZ Miroslav Padalík AURA, s.r.o. Martin Grill MMR ČR.
Elektronický nástroj vortalGOV © All rights are reserved Ing. Lukáš Zazvonil.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Elektronická tržiště - nový systém zadávání veřejných zakázek ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Sdružení E-TENDERS el. tržiště veřejné správy.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Základní informace Praha, Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ Ing. Marek Grill MMR ČR.
Řízení investičních projektů DSZ DÚR DS ZBV RS DVZ DSP Systém Aspe.
Konference elektronizace Praha Stav elektronizace veřejných zakázek Elektronické nástroje Elektronická tržiště Profily zadavatelů.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Pavel Brož ředitel divize rozvojových projektů CS-PROJECT Minimální požadavky na vytvoření a.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ Mgr. Martin Grill Konference „e-government 20:10“, Mikulov, 5.
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek NIPEZ ISSS Hradec Králové 2012 RNDr. Jiří Svoboda MMR ČR Odbor veřejného investování.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Konference Praha 2014.
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ Mgr. Martin Grill Konference „e-government 20:10“, Mikulov, 5. 9. 2012

Proč standardizace a kategorizace komodit? standardizace a kategorizace je nutnou podmínkou pro realizaci veškerých opatření v oblasti elektronizace VZ bez jednotného systému popisování komodit nelze provádět žádná opatření v oblasti elektronizace VZ 2

Standardizace a kategorizace komodit umožní: Jasnou a přehlednou specifikaci předmětu VZ Možnost srovnávat cenové nabídky Možnost zadávat VZ s využitím elektronických nástrojů Možnost zadávat VZ s využitím automatické metody hodnocení Možnost analytického vyhodnocení nákupu (výdajové analýzy, úspora oproti historickým cenám) Možnost provádět agregace a centralizace nákupu Možnost opětovně využít již vytvořený popis předmětu VZ

Standardizace a kategorizace komodit Hlavní cíle: efektivní řízení portfolia veřejných nákupů, získání přehledu o tom co a jak kupuji. Produktem standardizačních aktivit a elektronizace veřejného nákupu je spektrum přínosů od nefinančních (vyšší transparentnost, informovanost a možnost přijímat strategická rozhodnutí) po finanční (úspora z nakupovaných cen, úspora transakčních nákladů).

Nedávný stav standardizace a kategorizace Žádná komplexní kategorizace komodit v oblasti zadávání veřejných zakázek nebyla donedávna provozována CPV - Společný slovník pro veřejné zakázky

Co se musí v oblasti standardizace a kategorizace udělat? Aktuální situace Cílový stav Zadavatelé používají jednotnou klasifikaci komodit, která splňuje následující požadavky: Vytvoření a implementace pravidel standardizace předmětu VZ v návaznosti na komoditní kategorie číselníku NIPEZ Pro nadefinování předmětu VZ je v naprosté většině případů užíváno jen slovního popisu Jedinou uplatňovanou formou standardizace předmětů veřejných je klasifikace CPV Minimum zadavatelů má CPV klasifikaci naimplementovánu na vlastní produktové číselníky a klasifikace U VZMR zadávaných na elektronických tržištích a s využitím elektronických aukcí je pro definování předmětu veřejné zakázky velmi často užíváno obchodních názvů Pokrývá celé spektrum nákupů veřejných zadavatelů v ČR Je naimplementována ve všech elektronických nástrojích v rámci NIPEZ, vč. individuálních nástrojů Je pravidelně aktualizována a odpovídá současné nabídce komodit na trhu Jsou na ni navázána pravidla pro popisování předmětu veřejných zakázek 2011 2012 2013 Vytvoření a uveřejnění číselníku NIPEZ 6

Standardizace a kategorizace komodit Usnesení vlády ČR ze dne 26. června 2002 č. 683 o opatřeních ke koordinovanému vynakládání finančních prostředků na informační a komunikační technologie Komoditní povinnost je vymezena pouze obecnou definicí a nelze tedy jasně určit, které komodity spadají do kategorie „ICT“ a které již nikoli.

Standardizace a kategorizace komodit Na základě usnesení vlády ČR ze dne 16. září 2009 č. 1184 k převodu správy elektronického tržiště pro subjekty veřejné správy a opatření J.6 Národního plánu (Strategie používání e-tržišť pro veřejnou správu) Hlavní úkoly: navrhnout a zdůvodnit základní koncepci přístupu ke kategorizaci a standardizaci komodit (tj. předmětů veřejných zakázek) v ČR, navrhnout komoditní kategorie vhodné pro zadávání prostřednictvím elektronického tržiště a jejich vymezení, navrhnout další postup v otázce kategorizace a standardizace v ČR.

Legislativní vymezení Příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 15. června 2011 č. 451 - Seznam komodit, které budou pořizovány a obměňovány prostřednictvím elektronického tržiště Usnesení vlády ČR ze dne 14. prosince 2011 č. 930 o Minimálním povinném seznamu komodit povinně nakupovaných s využitím institutu centrálního zadavatele v rámci resortních systémů centralizovaného zadávání veřejných zakázek v souladu s minimálními požadavky na vytvoření a provoz resortních systémů centralizovaného zadávání veřejných zakázek

Číselník NIPEZ Funkce: podpora zadavatelů a dodavatelů při procesu zadávání veřejných zakázek, využití při standardizaci komodit, efektivnější popis nakupovaných komodit, efektivnější proces nákupu komodit.

…klasifikace komodit založená na CPV CPV - Common procurement vocabulary Společný slovník pro veřejné zakázky, který představuje jednotný klasifikační systém, jehož cílem je standardizovat odkazy, které veřejní zadavatelé a zadávající subjekty používají pro popis předmětu veřejných zakázek. Informační systém o veřejných zakázkách www.isvz.cz/isvz/

klasifikace CPV na www.isvz.cz/isvz/ Číselník NIPEZ Aktuální příklady zadefinování předmětů VZ ze současných e-tržišť Cílový stav zadefinování předmětů VZ Varná konvice BOSCH TP-4521 Pracovní stanice v provedení minitower originální systém Win 7 Professional 64bit Intel Core i3-2120 3.3 3MB 500GB SATA 7200 HDD, 4GB (2x2GB) DDR3-1333 16X DVD+RW SM SATA Intel HD Graphics Předmět VZ odkazuje na konkrétní typ výrobek jednoho z výrobců Popis obsahuje řadu obchodních názvů a je neúplný klasifikace CPV na www.isvz.cz/isvz/ Číselník NIPEZ stromová struktura CPV + parametrický popis komodit pravidla pro popis komodity stanovování povinnosti úprava – špatných překladů nelogické struktury CPV duplicita komodit atd. stromová struktura CPV špatné překlady nelogická struktura CPV duplicita komodit atd.

Číselník NIPEZ – základní koncepce Číselník NIPEZ je vytvářen jako soustava několika různých komoditních číselníků eCl@ss Národní oborové číselníky NCS (eOTD) CPV eOTD Otevřený technický slovník postavený na ISO 22745 ISO 8000 a 22745 tyto normy definují principy tzv. otevřených technických slovníků, na kterých je založen standardizační a katalogizační systém eOTD. Systém eOTD vytvořila mezinárodní nezisková org. ECCMA jako terminologický slovník, který obsahuje pojmy potřebné k popisu objektů v našem případě komodit v informačních systémech. Číselník NIPEZ je postaven na standardu ISO 8000 a využívá metadata eOTD

Ukázka informační podpory základní informace na www.portal-vz.cz informační podpora na ciselnik.nipez.cz

Použití Číselníku NIPEZ v praxi centrální referenční databáze pro standardní popis předmětů VZ, datový slovník vyhovuje ISO 8000 a 22745, jednotná definice předmětů VZ při centralizovaném zadávání v jednotlivých rezortech, napojení číselníku na e-tržiště a NEN, jednotná standardizace předmětů VZ při různých typech nákupů.

Správa Číselníku NIPEZ Vysoká kvalita dat Číselníku NIPEZ je nezbytná: pravidelná aktualizace komodit i sad vlastností (SV), 1 x měsíčně aktualizace přírůstků, 1 x za 3 měsíce – uvolněný celý číselník, export dat komodit pro e-tržiště (kumulativně, přírůstkově), bude zajištěn přístup k obsahu pro širokou veřejnost a pro registrované uživatele i stahování dat, změny v číselníku podléhají schvalovacímu procesu, podpora zadavatelů a dodavatelů – Helpdesk s registrací a schvalováním požadavků. Definice předmětu na e-tržištích…textový popis, dle CPV výčet parametrů z číselníku NIPEZ, + možnost dodání svých parametrů

Přístup k Číselníku NIPEZ základní informace na www.portal-vz.cz informační podpora na ciselnik.nipez.cz kontakt na podporu z MMR ČR: Mgr. Martin Grill, E-mail: martin.grill@mmr.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj www.mmr.cz Portál o veřejných zakázkách a koncesích www.portal-vz.cz Informační systém o veřejných zakázkách www.isvz.cz/isvz Věstník veřejných zakázek www.vestnikverejnychzakazek.cz

Děkuji za pozornost