Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Planeta Země.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Planeta Země.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Země.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Registrační číslo projektu
VY_V/2_INOVACE_19_Podoby Měsíce
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
DEN a NOC.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
KMT/ASTR1 – Astronomie pro 1. stupeň ZŠ
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
2. Kolo.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_FYZIKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
VESMÍR.
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Měsíc a jeho pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce. Světlo a stín Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.

Fáze Měsíce

Nov. Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. První čtvrť. Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. Úplněk. Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. Poslední čtvrť. Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá.

Zatmění Měsíce Zatmění Měsíce je astronomický úkaz, při němž vstupuje Měsíc do stínu vrženého Zemí. Aby došlo k zatmění, musí se Měsíc se Zemí a Sluncem nacházet na jedné přímce. Pro pozorovatele na Zemi je Měsíc v okamžiku zatmění v úplňku. K zatmění však nedochází při každém úplňku, protože se Měsíc většinou nachází mimo rovinu ekliptiky.

Vyhledejte na internetu termín posledního zatmění Měsíce a nejbližšího následujícího zatmění Měsíce

Zatmění Slunce K zatmění Slunce dochází, pokud Měsíc při svém oběhu kolem Země zaujímá takovou polohu, že při pohledu ze Země zakryje sluneční disk (Slunce se schová za Měsíc). Aby došlo k zatmění, musí se Měsíc se Zemí a Sluncem nacházet na jedné přímce. Pro pozorovatele na Zemi je Měsíc v okamžiku zatmění v novu, tedy mezi Sluncem a Zemí. K zatmění však nedochází při každém novu, protože se Měsíc většinou nachází mimo rovinu ekliptiky.

Vyhledejte na internetu termín posledního zatmění Slunce a nejbližšího následujícího zatmění Slunce

http://aktualne.centrum.cz/video/?id=517079