Hygienická problematika ve školním stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ
Advertisements

Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Nestátní zdravotnické zařízení a Optometrista
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dokumentace k zajištění BOZP
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
ZÁVODY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ se zabývají hromadnou výrobou, prodejem pokrmů a nápojů, poskytují další doplňkové služby.
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Kuchyně + jídelna ve firmě Beng + Olufsen Kopřivnice
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Klasická a sportovní masáž II
Základní povinnosti provozovatele
Hygiena a bezpečnost při práci
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
stavby pro školství a vzdělávání
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Právní předpisy Význam
Právní předpisy Význam
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY ŠKOLY ZŠ Želechovice nad Dřevnicí 4. Května 336, Želechovice nad Dřevnicí.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Výrobní činnost hotelu
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Prostory v provozovně společného stravování
Spotřební koš ve školním stravování
Prostředí čekárny a ordinace Vyhláška č. 92/2012 Sb.
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Hygienické předpisy v gastronomii
Hygiena a epidemiologie
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_12_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Hygienické zázemí Ing. arch. Milada Baumanová, Ph.D.
Transkript prezentace:

Hygienická problematika ve školním stravování MUDr. Vlasta Přádová MVDr. Michaela Pavelková Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na bělidle 7 702 00 Ostrava

Legislativa Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, novelizace – z. č. 392/20005 Sb. , kterým se mění z.č. 258/2000 Sb. Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienickým požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných Vyhláška č. 108/2001 Sb., která byla novelizována vyhl. č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvích Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování

Nejčastější závady zjištěné při SZD: A. Školní jídelny

Stavebně technické nedostatky odsávání nad tepelnými zdroji neoddělené přípravny masa ( stavebně) neoddělené umývárny přepravních obalů nedostatečné vybavení přípraven umyvadly a dřezy nevhodné dispoziční řešení kuchyně ( křížení provozu) neoddělená hrubá přípravna zeleniny a brambor neoddělené mytí provozního a stolního nádobí nevhodná manipulace při porcování do jídlonosičů výdejny – chybí umyvadlo, není k dispozici šatna pro pracovnice výdejny

Provozní nedostatky dodatečně zamrazené potraviny prošlé záruční lhůty ukládání soukromých potravin do lednic chybějící teploměry v chladících zařízení křížení čistého a nečistého provozu ( neoznačené pracovní plochy, desky, nože) nevhodná manipulace s teploměry na měření pokrmů nevhodné používání jednorázových rukavic nesprávná manipulace při porcování jídel do jídlonosičů nedostatečná kapacita chladících zařízení ( saláty) opuštění provozu v ochranném oděvu ( nákupy, škola) nedostatečný pracovní oděv ( pokrývka hlavy) neoznačené, popř. neuzavíratelné nádoby na zbytky jídla likvidace odpadů ( drtiče odpadů)

Provozní nedostatky nevyhovující teplota stravy při rozvozu jídla neoznačené úklidové prostředky používání surovin z vlastních zdrojů ( zahrádka) nedostatečné proškolení pracovníků včetně záznamů o proškolení

Modernizace ŠJ – 1 100HJ

Velcí pomocníci „správné hyg.praxe“

Stroj na: - naklepávání masa

Stroj na míchání zeleniny

Účelně a prakticky v detailech

Výdej a expedice

Značení termoportů před distrubucí

Modernizace zázemí

Energetická a nutriční hodnota stravy jídelníčky a pestrost stravy ( časopis Výživa a potraviny č. 1/2005) spotřební koše, jídelníčky ( zásahy ze strany ředitelů škol) denní doporučené dávky potravin podávání porcí dle norem pitný režim ( automaty – sortiment, umístění) školní bufety ( sortiment) osvěta ze strany pedagogických pracovníků

Nejčastější závady zjištěné při SZD: B. Školská zařízení

1. Stavebně technické nedostatky chybí úklidové komory na hygienických zařízeních není k dispozici teplá voda, odpadkové koše, mýdlo a chybí možnost osoušení rukou nejsou k dispozici hygienické kabiny pro dívky společná hygienická zařízení pro děti a personál školy umístění školních družin v učebnách nevhodné osvětlení nevhodný sedací nábytek není k dispozici umyvadlo s přítokem studené a teplé vody v prostorách praktického vyučování

2. Provozní nedostatky mikroklima, větrání osvětlení ( používání žaluzií) rozvrh hodin

Ne vše „krásné“ je i účelné

V gymnáziu nejen „skleník“

V zimě jsou také problémy…

Ozdravné kroky po energetickém auditu

Mikroklima v červnu žádá řešení

Děkujeme Vám za pozornost