Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.15

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z tvarohového těsta
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Moučníky z kynutého těsta
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Projektový den - vaření
Vzdělávací obor: Svět práce
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Pokrmy z brambor.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Vzdělávací obor: Matematika
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 18
Moučníky z bramborového těsta
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.19 SOU Obořiště
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Moučníky z litého těsta
Mexická kuchyně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Staročeský medovník Ingredience: 100 g másla 150 g krupicového cukru
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Papežová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
SOU společného stravování Poděbrady Bc. Daniel Vančura Cukrářská technologie.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Štědrovečerní večeře.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Lasaně zapečené se zeleninou
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace. 2 Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace Hmotnost v g Použité suroviny:10 porcí3 porce tvaroh měkký strouhanka20060.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec.
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
Vareniky (Nataliye) 19/01/15 | Recept | Ukrajina
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
TVAROHOVÉ TĚSTO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
PIZZA VY_32_INOVACE_2C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.15 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Ovocné knedlíky Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky názorně s pracovním postupem při přípravě pokrmu. Postupovat mohou tak, že jednotlivé činnosti na sebe navazují, využívá se čas, aby vše bylo hotovo bez dlouhého čekání na dokončení dílčích operací. Metodické zhodnocení: Obrazová forma pracovního postupu pomáhá zvláště žákům při přípravě pokrmů méně zkušeným, práce ve skupinách vede k rozvoji komunikativních a kooperativních kompetencí žáků. Využito SP-PP 6.A 28.3.2012 Autorem materiálu a všech jeho částí je Ivana Skalická Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta Svět práce Příprava pokrmů 6.ročník

Potřebujeme suroviny 2: Na naplnění je vhodné: a) syrové ovoce: Jablka, hrušky, jahody, švestky, meruňky… b) mražené ovoce: Jahody, švestky, ryngle, meruňky…

Potřebujeme suroviny 3: Na ochucení: Cukr moučka + rozpuštěné máslo Můžeme kombinovat: Cukr + skořici + máslo Cukr + kakao + máslo Cukr + osmaženou strouhanku + máslo Cukr + perník na strouhání + máslo

Potřebujeme pomůcky 1: Kuchyňskou váhu

Potřebujeme pomůcky 2: Na přípravu těsta: Vál Odměrku Nůž Váleček

Potřebujeme pomůcky 3: Na očištění syrového ovoce: 2 talířky Škrabku

Potřebujeme pomůcky 4: Na vaření: Velký kastrol Pokličku Děrovanou naběračku Kuchyňskou minutku Lžičku

Potřebujeme pomůcky 5: Na přípravu ochucení: Malý kastrolek Nůž Miska 2 lžíce (na nabírání másla + na míchání cukru s přísadou/ami)

Pracovní postup 1: Příprava surovin Odvážíme 400g polohrubé mouky.

Pracovní postup 2: Příprava na vál Mouku vysypeme z misky váhy. Přimícháme špetku soli. Uděláme důlek. Do důlku vložíme 160g tvarohu(= 2/3 kostky nebo vaničky tvarohu). Rozklepneme vejce.

Pracovní postup 3: Tekutina Odměříme 100 ml mléka. Vlijeme do důlku.

Pracovní postup 4: Zpracování Rukama suroviny spojíme a vypracujeme ve vláčné těsto. Vše, co jsme vložili na vál, musíme vmíchat.

Pracovní postup 5: Dokončení těsta Přilepené součásti od válu oškrabeme celou délkou ostří nože a zapracujeme do těsta .

Pracovní postup 6: Hotové těsto Necháme na vále 8 -10 minut odpočinout.

Pracovní postup 7: Příprava jablek Jablka škrabkou zbavíme slupky. Na jeden talířek odpadají slupky. Na druhý talířek patří oloupaná jablka.

Poloviny znovu rozdělíme napůl. Pracovní postup 8: Dělení jablek Jablko rozdělíme na polovinu. Poloviny znovu rozdělíme napůl.

Pracovní postup 9: Odkrojíme jadřinec, slupky okolo okvětí i okolo stopky. Rozdělíme na polovinu podélně.

Připravíme tak asi 6 jablek. Pracovní postup 10: Pak překrojíme napříč. Připravíme tak asi 6 jablek.

Pracovní postup 11: Příprava vaření Do kastrolu dáme do poloviny jeho výšky vodu. Položíme na přiměřeně velkou ploténku sporáku. Přidáme půl lžičky soli. Ploténku spustíme na plný výkon. Přikryjeme pokličkou.

Pracovní postup 12: Příprava rozvalování Vál posypeme moukou a rozhrneme ji rukou do slabé vrstvy. Těsto v mouce obalíme, aby se nelepilo při rozvalování.

Pracovní postup 13: Válečkem rozvalujeme. Obdélník je silný asi 3 mm.

Pracovní postup 14: Nožem nakrájíme na pruhy. Pruhy krájíme na čtverce.

Pracovní postup 15: Plnění Na střed čtverce těsta dáme ovoce. S mraženými kousky pracujeme rychle, aby se nerozmrazily, pak by šly špatně zabalovat.

Pracovní postup 16: Dva protilehlé rohy čtverce zvedneme a přitiskneme k sobě. Postup opakujeme se zbylými dvěma rohy čtverce.

Pracovní postup 17: Totéž zopakujeme s dalšími , Vytáhneme nově vzniklé protilehlé špičky a přitiskneme. Totéž zopakujeme s dalšími , v dlani knedlík mírně zaoblíme. Hotové knedlíky rovnáme na pomoučený vál, aby se neslepily a nepřichytily.

Pracovní postup 18: Počkáme, až voda v kastrolu vře. Vhodíme knedlíky a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a znovu uvedeme do prudkého varu

Pracovní postup 19: Jakmile začne vařící se voda s knedlíky zvedat pokličku, nadzvedneme ji, abychom odpustili páru a voda neutíkala pryč. Ploténku přepneme na třetinu výkonu. Po zmírnění prudkého varu znovu přiklopíme pokličku a vaříme po dobu 6 minut. Čas využijeme na přípravu ochucení knedlíků.

Pracovní postup 20: Příprava ochucení V misce smícháme lžicí cukr se zvolenou přísadou skořice kakao strouhaný perník na suché pánvi opražená strouhanka

V kastrolku rozpustíme Pracovní postup 21: Příprava másla V kastrolku rozpustíme na ploténce spuštěné na třetinový výkon pro 4 osoby asi 120g másla.

Pracovní postup 22: Vařením knedlíky vyplavou na hladinu vody. Děrovanou naběračkou jeden knedlík vylovíme a nožem rozkrojíme. Uvařený knedlík má po celé ploše řezu těstem stejnou barvu a ovoce je měkké.

Pracovní postup 23: Servírování Knedlíky dáme na talíř. Posypeme směsí cukru a zvolené přísady. Polijeme rozpuštěným máslem. Položíme před strávníka na prostřený stůl. Dobrou chuť!

Otázky 1 - práce s těstem 1. Čím můžeme zlepšit kvalitu mouky před zpracováním? 2. Jak zabráníme rozlití mléka po válu při přípravě těsta? 3. Jak očistíme z rukou suroviny, které se nám na ně přilepily při přípravě těsta? 4. Na co dáváme pozor při rozvalování těsta? 5. Jak oddělíme těsto od válu, pokud se nám přilepilo?

Otázky 2 - vaření 1. Podle čeho vybíráme velikost ploténky sporáku, na které budeme vařit? 2. Jak poznáme var vody? 3. Proč knedlíky po vhození do vody zamícháme? 4. Jak zabráníme tomu, aby voda na začátku vaření knedlíků znečistila sporák? 5. Kdy je lépe sporák očistit, když nám voda utekla – ihned po znečištění, nebo až po ukončení tepelné úpravy a proč?

Otázky 3 - servírování a stolování Co připravíme na stůl pro podávání knedlíků? Čím je třeba jídlo doplnit? Co bychom ještě mohli servírovat k ovocným knedlíkům? Kdy začnou strávníci jíst? Uveď možnosti, jak jídlo předložit, aby si strávníci mohli sami bez obsluhy přidat?

Odpovědi 1 - práce s těstem 1. Kvalitu mouky můžeme před přidáním do těsta zlepšit tím, že ji prosejeme přes síto. Mouka se tím provzdušní a rozdělí se hrudky. 2. Rozlití mléka po válu při přípravě těsta zabráníme vlitím mléka do důlku v surovinách postupně a zapracováním po částech. 3. Suroviny, které se nám přilepily při přípravě těsta na ruce, posypeme trochou mouky a třením rukou o sebe odrolíme zpět do těsta. 4. Při rozvalování těsta dáváme pozor, aby se nám nelepilo na vál ani na váleček. 5. Pokud se nám přilepilo, oddělíme těsto od válu odkrojením plochým dlouhým nožem a znovu podsypeme moukou.

Odpovědi 2 - vaření 1. Velikost ploténky sporáku, na které budeme vařit, vybíráme podle velikosti dna zvolené nádoby na tepelnou úpravu ( hrnce, kastrolu, pánve…) 2. Var vody poznáme podle velkých bublin, které se tvoří v nádobě. 3. Knedlíky po vhození do vody zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. 4. Aby voda na začátku vaření knedlíků znečistila sporák zabráníme tím, že nádobu hlídáme a ihned při začátku varu zvedneme pokličku a zmírníme příkon ploténky. 5. Když nám voda při vaření utekla, je lépe sporák očistit ihned po znečištění, aby znečištění teplem nepřischlo.

Odpovědi 3 - servírování a stolování Pro podávání knedlíků připravíme na stůl ubrus (nebo látkové prostírání) a vidličky a nože. Jídlo je třeba doplnit vhodným nápojem. K ovocným knedlíkům bychom ještě mohli servírovat kompot nebo ovocný salát. Strávníci začnou jíst, když všichni sedí u stolu a mají před sebou naservírované jídlo. Možnosti, jak jídlo předložit, aby si strávníci mohli sami bez obsluhy přidat: na stole jsou knedlíky na míse a miska se směsí na posypání se lžičkou a nádoba s rozpuštěným máslem se lžičkou na stole jsou na míse posypané a máslem polité knedlíky s nástrojem na nabírání HRNCE A KASTROLY NEPATŘÍ NA STŮL PŘI STOLOVÁNÍ!

Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie, recept a zkušenosti přenášené v naší rodině z generace na generaci ústním podáním. Děkuji své mamince Danuši Markové ( † 2007 ) za trpělivost při jejich předávání. Ivana Skalická