Léky jako nejjednodušší východisko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkoholy ethanol.
Advertisements

Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
VODOLÉČBA Je přirozeným přírodním lékem, používaným již odpradávna. Babyloňané, Řekové a Egypťané používali lázně pro léčení.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Návykové látky, závislosti
Poruchy příjmu potravy
Neúrazové stavy.
Cukrovka Diabetes mellitus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Léčiva ovlivňující afektivitu
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Nemoc Důležitá slova, fráze.
?.
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Alkoholismus.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Doping- látky zakázané
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALERGIE.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Poruchy příjmu potravy
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Těkavé látky.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Onemocnění trávicí soustavy.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
Transkript prezentace:

Léky jako nejjednodušší východisko

Pro začátek… Dnes je nejjednodušší sáhnout po lécích, neboť nás k tomu nabádají kdejaké reklamy. Díky tomu, že jsou volně prodejné a tím pádem dostupné, nepřemýšlíme o tom, zda škodí nebo pomáhají. Při rozhovorech s přáteli, vrstevníky apod. se dozvídáme, kdo má jaké problémy a po jakém léku sáhne. Spousta lidí si myslí, že má podobné, ne-li stejné obtíže a naivně usoudí, že tableta jiného člověka mu též pomůže = velký omyl!

Upozornění Všude na příbalových letácích si můžeme přečíst nežádoucí účinky léků a jejich důsledky, když překročíme dávkování. Respektujeme to? Zamyslete se!

Acylpyrin a Aspirin Užívání při vysokých horečkách a bolestech, např. hlavy, zubů, kloubů… Důsledky požívání léku bez příčiny či při předávkování: porucha zažívacího ústrojí (zvracení, bolest, krvácení), porucha ledvin a jater, alergie (astmatické záchvaty, kožní vyrážky)…

Ibalgin Použití v případě nesnesitelné bolesti hlavy, zubů apod. Nežádoucí účinky: zvracení, pálení žáhy, průjmy, bolesti hlavy, závratě, tvorba vředů, alergie, vysoké horečky, kožní vyrážky, poškození jater a ledvin, srdeční selhávání, zánět mozkových blan, zánět slinivky břišní, zúžení průdušek, poruchy vidění, deprese, nespavost, emoční labilita…

Brufen a Ibuprofen Oba tyto léky se užívají při vážnějších bolestech a ke snížení horečky. Nadměrné užívání, pokud není léku třeba, způsobí: zvracení, špatné zažívání, krvácení do žaludku a střev, tvorba vředů, otoky, porucha ledvin a jater, astmatické záchvaty a kožní problémy, silné alergie…

Prášky na hubnutí Kdo by nechtěl krásnou štíhlou postavu? Léky na hubnutí nejsou cestou, která povede daleko. Nežádoucí účinky: bolest břicha a žaludku, nespavost, bolest hlavy, zvracení, závratě, úbytek vitamínů, bílkovin a minerálních látek, úzkost, deprese, změna chuti, potíže s dýcháním, průjmy, kožní vyrážky, celkové oslabení imunity, zrychlená srdeční frekvence, brnění některých částí těla (většinou končetin)… Mimo výše jmenovaných a mnoho dalších problémů následuje selhávání všech orgánů.

Antidepresiva Patří k lékům používaných k chorobným depresím, úzkostným poruchám, posttraumatickým poruchám či k poruchám chorobné nespavosti… Špatné zacházení způsobí: apatii, silnou nevolnost, nespavost, nesoustředěnost, celkové problémy s pamětí, únavu, silné a intenzivní změny nálad, slabost, živé sny a noční můry, ztrátu motivace, sucho v ústech, změny činnosti srdce, přibírání na váze…

Energetické nápoje Mají povzbuzující účinek, měli by nám dodat energii. Nejsou určeny pro každodenní pití jako voda! Zcela nevhodné pro děti! Při požití většího množství následuje: bolest břicha a žaludku, zvracení, křeče, bolest hlavy a nezdravá nespavost, porucha soustředěnosti, zvýšení krevního tlaku a srdečního rytmu…

Takže??? Nadměrné používání léčiv a energetických nápojů není dobrou volbou. Velká hrozba závislosti! Léky nevyvolávají euforické stavy, pouze organismus utlumí. Při předávkování, kombinování různých druhů prášků, při míchání léků s alkoholem nebo i při častém používání léků se můžete dočkat následků zmíněných v této prezentaci. V horších případech, kterých stále přibývá, můžete skončit v nemocnici s vážným a nevratným poškozením některých orgánů. V nejhorších případech následuje smrt. Nesprávné užívání léků vaše problémy nevyřeší! Tato a podobná léčiva by obzvláště neměli používat děti! „Nikdy nejednej zbrkle, problémům a potížím se stav čelem a řeš je dříve, než uděláš chybu, které budeš litovat a nebudeš ji moc napravit!“