Opěrná soustava 2 stavba a růst kosti, první pomoc při zlomeninách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

Zlomeniny úrazy kloubů a svalů
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
Obecná stavba kosti. Růst a pevnost kostí. Kostní věk
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Opěrná soustava Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
První opěrná soustava 1 (lebka, páteř, kostra hrudníku a končetin)
Digitální učební materiál
Název LIDSKÁ KOSTRA – STAVBA, VÝVOJ, RŮST A SPOJENÍ KOSTÍ
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
Digitální učební materiál
VY_52_INOVACE_01_03 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – OPĚRNÁ SOUSTAVA - KOSTNÍ TKÁŇ Anotace –
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Kosterní soustava POHYBOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava Úvod.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_623_KOSTRA – TRUP, KONČETINY Téma: TYPY KOSTÍ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zlomeniny a poranění kloubů
Opakování opěrná soustava
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Stavba Země Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 9
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
KOSTRA KONČETIN. KOSTRA KONČETIN Kostra horní končetiny Obr. 1.
poranění pohybového aparátu
STAVBA KOSTI Anorganické látky Kost Sloučeniny vápníku a fosforu
Sluch a rovnovážné ústrojí
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
POHYBOVÁ SOUSTAVA Kosterní soustava VY_32_INOVACE_Bi3r0202 Mgr. Jan Marek.
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Zlomeniny a poranění kloubů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Stavba kosti.
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_01_01_první pomoc při poranění.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SPOJENÍ KOSTÍ
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Kosterní soustava.
Klouby, kosti - opakování
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ONEMOCNĚNÍ KOSTERNÍ SOUSTAVY
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Opěrná soustava 2 stavba a růst kosti, první pomoc při zlomeninách Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

STAVBA KOSTI Povrch kosti kryje vazivová blanka – okostice. Okostice umožňuje růst kosti do šířky. Růst kostí do délky zajišťují růstové chrupavky.

STAVBA KOSTI Druhy kostní tkáně: Hutná tkáň – pod okosticí, povrchová vrstva kostí Houbovitá tkáň – vyplňuje dutiny v kostech Kostní dřeň – vnitřek dlouhých kostí Červená kostní dřeň – v ní se tvoří krvinky Žlutá kostní dřeň – morek – s věkem se v ni proměňuje červená kostní dřeň

STAVBA KOSTI Osifikace – kostnatění – kost je v počátcích vývoje jedince chrupavčitá, později se do ni ukládají minerály ( vápník a fosfor). To je možné jen při účasti vitamínu D. Pro ukládání vápníku v kostech je nezbytný také pohyb. Při nedostatku vitamínu D, vápníku a fosforu: v mládí křivice (rachitida) ve vyšším věku řídnutí kostí (osteoporóza)

STAVBA KOSTI

RŮST KOSTI

První pomoc při poraněních skeletu

První pomoc při zlomeninách Dělení zlomenin: Traumatické zlomeniny - vznikají působením vnějšího násilí na kost, přičemž dochází k poškození zdravé tkáně. Patologické zlomeniny – dochází k nim především u osob s onemocněním či oslabením kosterního systému. V tomto případě pro vznik zlomeniny stačí jen malé násilí. Únavové zlomeniny. Otevřené zlomeniny - dochází k porušení kožního krytu v místě či okolí zlomeniny nebo k průniku kosti přes kožní kryt. Tím je způsobena traumatizace měkkých tkání a krvácení. Neúplné zlomeniny - jde o nalomení, kdy linie lomu neprochází celou kostí. Jednoduché zlomeniny – jsou zlomeniny, při kterých dochází k rozdělení kosti na dva oddělené fragmenty. Komplikované zlomeniny (tříštivé) - zlomeniny, které se skládají z více než dvou fragmentů kosti. Mezi základní příznaky zlomenin patří především výrazná bolestivost poraněné oblasti, ve které dochází ke vzniku otoku a vnitřnímu krvácení. V případech, kdy kostní fragment pronikne kůží, dochází i k vnějšímu krvácení

První pomoc při zlomeninách Pokud došlo ke vzniku krvácení, je třeba jej co nejrychleji zastavit. U všech zlomenin je zakázáno kost jakkoli napravovat! Důležité je znehybnění končetiny, ke kterému lze využít různé způsoby. Dolní končetina K fixaci zlomeniny lze použít dlahy. Pokud nejsou k dispozici, lze jako dlahu použít to, co k dispozici je (prkénka, násady...). Přikládají se z obou stran postižené končetiny a fixují se obinadlem. Při nouzové fixaci je možné končetinu připevnit obinadly či šátky k druhostranné končetině. Končetinu lze také zafixovat pomocí peřiny či deky, které upravíme do písmene „U“ kolem postižené končetiny, popř. fixujeme obvazem.

První pomoc při zlomeninách Horní končetina Nejjednodušší první pomoc je šátková fixace. Postižená končetina se zavěsí na šátkový závěs, který se může zafixovat druhým šátkem složeným na pruh a přivázaným přes závěs okolo obvodu těla postiženého. Přiložení dlah se provádí obdobně jako u dolních končetin. Fixované zlomeniny je možné chladit. Důležitá je kontrola stavu poraněné končetiny i postiženého během transportu. Přivolání rychlé záchranné služby nebo transport do zdravotnického zařízení.

VYKLOUBENÍ – LUXACE Při luxaci dochází k posunu hlavice kloubní mimo jamku. Pokud nedojde k jejímu navrácení zpět, zůstává končetina ve vynucené poloze. Ke vzniku luxace dochází při přímém, či nepřímém působení velké síly na kloub. Stejný účinek může mít i náhlé prudké stažení silných svalů. Nejčastěji postižené klouby jsou ramenní, kolenní a klouby ruky. Vykloubení je vždy provázeno velkou bolestivostí, která je často spojena i s celkovou nevolností. Postupně dochází k rozvoji otoku a krevního výronu v postižené oblasti. Je patrná deformace poškozeného kloubu. S kloubem je možno hýbat jen ve velmi omezeném rozsahu nebo vůbec.

První pomoc při vykloubení Luxace se nesmí nikdy napravovat! Fixujeme postižené končetiny, nejlépe vypodložení měkkým podkladem. Dle situace lze využít i dlahy fixované obinadly. Polohu pro fixaci volí sám postižený. Chladíme postižená místa. Zajistíme transport do zdravotnického zařízení. Realizujeme protišoková opatření.

Podvrtnutí - distorze K podvrknutí dochází, pokud hlavice přechodně opustí kloubní jamku a opětovně se vrátí do původní polohy. Při tomto pohybu dochází k natažení vaziva a porušení cév. Tento úraz je typický pro hlezenní kloub. Pro distorzi je charakteristická bolest spojená s otokem a krevním výronem do okolních tkání. S kloubem je možno aktivně hýbat jen ve velmi omezeném rozsahu.

PRVNÍ POMOC PŘI DISTORZI Fixujeme postiženou končetinu elastickým obinadlem. Na postižené místo přikládáme chladivé obklady. Je vhodné poraněnou končetinu uložit do zvýšené polohy. Transportujeme do zdravotnického zařízení.

Zdroje informací Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN 80-85937-97-2 Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, 2004. ISBN 80-7182-177-2 Vlastní tvorba Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu png.Dostupné z:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray244.png Gilo1969. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tib_fib_growth_plates.jpg Kolossos. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K-Knie-z2.jpg