Vypařování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Var, sublimace a desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
CHLADÍCÍ STROJ.
Pevné látky a kapaliny.
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Vypařování , var LC.
Kapaliny.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Vypařování a kapalnění
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenské změny.
Vypařování a kapalnění
Vlhkost vzduchu Vyjádření vlhkosti vzduchu Měření vlhkosti vzduchu
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Výpočet tepla při vypařování
Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Téma:  VYPAŘOVÁNÍ  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Sytá pára. Var.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Vodní pára v atmosféře.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
KAPALNĚNÍ.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Interaktivní test na změny skupenství látek
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Teplo.
CHLADÍCÍ STROJ.
Třída 3.A 18. hodina.
Transkript prezentace:

Vypařování

Vypařování Změna skupenství kapalného na skupenství plynné Probíhá z povrchu kapaliny při každé teplotě (při níž je látka kapalná vypařování urychlíme zvýšením teploty zvětšením povrchu kapaliny odstraňováním par nad povrchem kapaliny Různé kapaliny se vypařují různě rychle Při vypařování odebírá kapalina teplo ze svého okolí

Var

Var Lv = m ∙lv změna skupenství kapalného na skupenství plynné probíhá z celého objemu kapaliny při teplotě varu tv teplota varu závisí na tlaku a na druhu kapaliny. teplota varu vody při normálním tlaku je 100°C. var trvá, pokud kapalina přijímá teplo potřebné ke změně skupenství při stálé teplotě varu = skupenské teplo varu Lv měrné skupenské teplo varu lv na 1 kg kapaliny v tabulkách Lv = m ∙lv

Var vody Těkavé kapaliny nižší teplota varu rychle se vypařují !!snadno vznětlivé (aceton, benzin)!! Var vody při sníženém tlaku – nižší teplota varu – výroba sirupů, léků, krystal. cukru, práškového mléka, ...) při zvýšeném tlaku – vyšší teplota varu – tlakový hrnec (tv cca 130°C)

Vyzkoušej doma: Var vody v papírové krabičce Tepelnou energii, kterou „chce“ oheň zapálit papír, odebírá voda. Papír se nevznítí a voda se začíná ohřívat. Voda zase nepromočí papír, protože ten je neustále zahříván ohněm.

Př: Kolik tepla musíme dodat 2 kg vařící se vody při normálním tlaku, aby se změnila na páru? m = 2 kg lv = 2260 kJ/kg Lv = ? Lv = m∙lv Lv = 2 ∙ 2260 kJ Lv = 4 520 kJ Musíme dodat 4 520 kJ tepla.

Kapalnění

Obr:: Vypařování kapaliny v uzavřené nádobě - při určité teplotě dojde k rovnováze mezi vypařováním a kapalněním (objem kapaliny a páry se nemění, tlak a teplota soustavy zůstává konstantní) - říkáme, že vzduch je nad povrchem vody párou nasycen

Absolutní vlhkost vzduchu - popisuje množství vodních par obsažených ve vzduchu - udává hmotnost vodní páry obsažené v 1 m3 Stav nasycení - max. hodnota absolutní vlhkosti – vzduch dané teploty má max. možný obsah vodních par - t vzduchu ↑  obsah vodní páry ↑ Relativní vlhkost - podíl absolutní vlhkosti při dané teplotě a max. absolutní vlhkosti (nasycení) - měří se v % Rosný bod

- kapalněním vodní páry ve vzduchu vzniká: ROSA - na ochlazených částech rostlin MLHA - v přízemních vrstvách vzniká

OBLAKA ve vyšších vrstvách atmosféry Altocumulus Altostratus Cumulonimbus Cumulus Cirrocumulus Stratus Cirrostratus Nimbostratus Stratocumulus Cirrus