Předcházení vzniku odpadů energetickým využitím v domácnostech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Energetický audit.
Vytápění budov biomasou s účinností až 110% - sen a nebo realita. JUDr
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
VYTÁPĚNÍ BIOMASOU 16. dubna 2009, Energy Centre České Budějovice
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Pasivní dům Marek Švestka.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Tepelné čerpadlo 3.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
Elektrické podlahové topení
Solární systémy třetí generace
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Tepelný akumulátor.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Využívání druhotných zdrojů energie
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Úspora elektrické energie
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura
K R B O V É V L O Ž K Y.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
I R V INTELIGENTNÍ REGULACE VYTÁPĚNÍ
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY (TUV)
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Jaderná elektrárna.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
Setkání se starosty obcí a městysů ORP Telč 6. června 2016 Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší -vybrané informace.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
EXPERT NA TEPLO. společnost VERNER přední český výrobce kotlů na biomasu vlastní konstrukce a vývoj moderní výroba EN ISO 9001:2008 tradice a zkušenost.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Zvýšení účinnosti kotelny
Nový zákon o ochraně ovzduší
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Podpora provozu sekundárních DeNOx opatření
Transkript prezentace:

Předcházení vzniku odpadů energetickým využitím v domácnostech JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství

Důvody: Předcházení vzniku odpadů dle nové evropská rámcové Směrnice o odpadech Snadnější plnění POH a cílů EU Zvýšení finančních prostředků pro odpadové hospodářství Úspory občanů na platbách za odpady Úspory občanů za vytápění domků Náhrada primárních fosilních paliv Snížení emisí z domácích topenišť Využití energie až na 95% Řešení problémů s váznoucím odbytem druhotných surovin

Hierarchie nakládání s odpady 1) Předcházení vzniku 2) Příprava k opětovnému použití 3) Materiálové využití 4) Jiné využití 5) Odstranění

Zvýšení finančních prostředků pro odpadové hospodářství Zdražování dle vzoru energetických firem (elektřina, voda, plyn) Lepší využití finančních prostředků od obalářské společnosti EKOKOM či ze zpětných odběrů Snížení nákladů odpadářských firem na zpracování odpadů (úspora nádob, dopravy, strojů, energií, pracovních sil, zisk tepla)

Úspory občanů a firem při předcházení vzniku odpadů na platbách za: komunální odpady objemné odpady vytápění domků

Náhrada primárních fosilních a plynných paliv Snížení emisí z domácích topenišť Využití energie až na 95% Řešení problémů s váznoucím odbytem druhotných surovin JAK ???

Jaká je skutečná potřeba tepla domku či provozovny? v Praze je v topné sezoně prům. teplota +3,8 oC Ani nedávno, kdy padaly 40leté rekordy, nikdy pr. teploty nedosáhly oněch projektovaných -12 oC dle závazných předpisů dimenzovaný kotel (tedy 20 kW) může být na jmenovitý výkon provozován pouze tak maximálně jeden den za tisíc let pouze v tento jediný den bude tento kotel pracovat s onou vysokou účinností a výbornými emisemi, to by ještě nebylo tak hrozné, kdybychom v reálné praxi neměli z výše uvedených důvodů zpravidla nainstalován kotel se skoro dvojnásobně vyšším než navrženým výkonem, tedy místo 20 kW zpravidla přes 36 kW, jak je zcela běžné!

Do běžných kotlů či kamen nepatří ani potenciální odpady! dle platných předpisů správně navržený kotel pracuje v průměru pouze na cca 20 % svého jmenovitého výkonu (pouze 5 kW místo 25 kW) skutečně provozovaný (se 36 kW), pak pracuje v průměru pod 14 % svého jmenovitého výkonu! tedy s účinností pod 30 % (při nižších teplotách ohniště a nedostatku spalovacího vzduchu v důsledku přivření regulační klapky se účinnost každého kotle rapidně snižuje) a s emisemi nejméně o řád horšími (i kvalitní suché dřevo při nedokonalém spalování dehtuje, a když k tomu ještě přičteme, že v kotli hoří, přesněji doutná často i vlhké nekvalitní dřevo nebo kelímek od jogurtu při teplotách pod 400 oC, tak o tom, co vychází z komína nelze mít žádné iluze)

Lze je vůbec spalovat doma s vysokou účinností a s nízkými emisemi? Ano – ale právě jen v teplovodním krbu ! pokud topí do akumulačního zásobníku pracuje trvale na jmenovitý výkon přes 30kW, tedy s vysokou až 95 % účinností při teplotách nad 850 oC a s nízkými emisemi může být více předimenzován (geometrie většího ohniště oproti kotli zajišťuje lepší spalování, vyšší účinnost a nižší emise –prakticky dle Nařízení vlády č. 354/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky pro spalování odpadu).

Jaké potenciální odpady lze v něm tedy spalovat ? NE odpady !!! ANO - stavební a demoliční dřevo, přepravní palety a bedny, kůra, větve, novinový a balicí papír, lepenka, kartonáž - v malých množstvích i hadry, plasty, nápojové kartony a obilniny

Krb před zatápěním ...

Spalování pilinových briket a kartonů

Denní potrava krbu na 5 hodin topení

Stará dřevěná podlaha

Dřevěné jednorázové palety

- po rozřezání na kusy

A to ještě není vše ! toto zařízení je totiž ještě navíc roznětkou pro další obrovské úspory tepelné energie ze synergického efektu – kdo si totiž pořídí teplovodní krb, musí si pořídit i akumulační zásobník s výměníkem pro teplou užitkovou vodu tím však má již zároveň zaplacenou a nainstalovanou (tedy jaksi zdarma) právě tu nejdražší část pro solární ohřev teplé užitkové vody a pro solární přitápění na jaře a na podzim stačí mu tedy už jen připojit ke stávajícímu zařízení levné sluneční kolektory s jednoduchou regulací a vše je hotovo a úspory energií se rázem ještě zdvojnásobí, takže výsledná spotřeba energií bude pak pouze čtvrtinová!