Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o pracovníky.
Advertisements

Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
SPORTOVNÍ PRODUKT Brigita Stloukalová.
KOMUNIKACE A KOOPERACE VE FOTBALE
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Potravinové doplňky v současném sportu
TOČIVÉ DISCIPLÍNY 2.
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Marketing a sport Ing. Petr Hedrlín.
Metodický list Úkolem této prezentace je přiblížit obsah pojmů tělesná kultura, tělesná výchova, sport a jeho součásti, které se ne vždy správně používají.
Výstupy z Úvodního semináře
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
Každému posilování předchází rozcvičení.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Metodický list Se sportem je pojem fair play nerozlučně spjat. Patří k základním kamenům výchovy sportovců všech výkonnostních úrovní a každého věku.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
ROZVOJ SÍLY II. David Zahradník, PhD.
Zdravá škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Výstavba sportovního areálu 20.základní škola Plzeň, Brojova 13, příspěvková organizace Brojova 13, Plzeň Kontaktní osoba pro projekt: Mgr. Pavel.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Typologie sportu seminář.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Psychologie koučování
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Práce a energie ve sportu Miroslava Maňásková. Práce a energie při skoku do výšky: musí vykonat práci na své zvednutí před výskokem si energii uskladní.
TALENT ..
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Reforma školství v ČR.
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Výchova ke zdraví Projekt POHYB.
Obsah vzdělávacího oboru Tělesná výchova
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Reforma školství v ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Didaktika TV; Martina Matúšková
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Děti a sport Jazyk a řeč.
Psychologie koučování
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele tělesné výchovy, rodiče sportujících dětí, samotné sportovce i další činitelé (vedení škol, sportovních oddílů atd.).  Studenti mohou během prezentace dotvářet obraz skutečné sportovní činnosti s plněním či naopak neplněním zásad bezpečnosti, se kterou mají konkrétní zkušenost.  Zranění jsou při sportovní činnosti bohužel realitou. Každé zranění při sportovní činnosti má však svou příčinu. Je nezbytné vždy vyvodit závěry, které by mohly v dalším období eliminovat možnost jeho opakování.  Zrušit či odmítnout sportovní činnost v podmínkách ohrožujících neúměrně zdraví aktérů je aktem zodpovědným nikoliv zbabělým.

Na začátku je obvykle dobrý úmysl Možný výsledek

Vybrané oblasti 1. Sportovní výbava 2. Funkce rozcvičení 3. Cvičební prostředí 4. Způsob realizace sportovní činnosti 5. Doping (bude prezentováno v samostatné práci)

1. Sportovní výbava  Dané činnosti odpovídající výstroj – oblečení, obutí, chrániče, přilby, …  Dané činnosti odpovídající výzbroj – materiál nutný k realizaci sportovní činnosti (brusle, lyže, hole, …)  Sportovní náčiní – míče, hokejka, pálka, …  Sportovní nářadí – bradla, hrazda, kladina, …  Odkládání doplňků ohrožujících zdraví – řetízky, náramky, prsteny, náušnice, hodinky; úprava účesu, …

1. Sportovní výbava Vhodný materiál chrání zdraví, zvětšuje komfort aktérů při realizaci sportovní činnosti.  Při výběru výstroje zohledňujeme kromě finančních možností teplotu prostředí, délku sportovní činnosti, pohybovou náročnost…  Při výběru výzbroje také kvalitu materiálu, rizika zranění, zdravotní stav sportujících…  Používané náčiní se liší kvalitou a cenou…  U nářadí musíme dbát na jeho funkčnost, je nutný přijatelný technický stav zaručující jeho bezpečné užití.

2. Funkce rozcvičení  Připraví oběhový systém na následující zátěž  Připraví svalový aparát na zátěž  Umožní využít plně rozsah kloubní pohyblivosti  Nabudí sportovní psychickou náladu  Potlačuje závodní nervozitu Rozcvičený sportovec podává lepší výkony než nerozcvičený, je odolnější vůči poškození zdraví.

3. Cvičební prostředí Kontrolujeme:  Povrch hrací plochy  Přítomnost vody, vlhkost, kluzkost, …  Bezprostřední okolí hrací plochy – stranové i výškové  Technická zařízení sportoviště – branky, sítě, slalomové tyče, …  Teplota prostředí – nebezpečí obou extrémů  Veřejný provoz – při použití veřejných komunikací, sjezdovky

4. Způsob realizace sportovní činnosti  Metodické postupy – zodpovědnost trenéra, učitele tělesné výchovy  Přiměřená náročnost – porušení této zásady je demotivující  Pozitivní atmosféra – vede k dosažení lepších výsledků, přináší pozitivní psychologický efekt

Učme se sportovat prioritně pro radost a zdraví

Zdroje citací  Obrázky – archiv autora