Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
ČAS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování biologie člověka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Pravý úhel, pravoúhlý trojúhelník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová. Materiál zpracován v rámci projektu.
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Uherský stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Těleso nebo látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Rýsování rovnoběžek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Rýsování kolmic Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Kryštof Balajka Vikingové.
Pohoří Evropy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Spojené státy americké
Vývin člověka po narození Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Normané - muži severu na svých cestách
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Seveřané a vikingové Slované
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vývin člověka po narození 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
SEVERNÍ AMERIKA PODNEBÍ A VODSTVO
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Zahřívání látek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověk Výboje Vikingů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108.
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Severní Evropa Z_119_Evropa_Severní Evropa
VIKINGOVÉ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Kostra člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vikingové.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
„Ó Bože, osvoboď nás od řádění Normanů.“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11-14_ Expanze Vikingů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Výborní řemeslníci a námořníci Obyvatelé dnešní Skandinávie, v Evropě známí jako Normané, v Rusku Varjagové Výborní řemeslníci a námořníci Moderní replika vikingské lodě (tzv. snekkar – loď s hlavou hada na přídi) jednořadá veslice rychlá, snadno ovladatelná nízký ponor (mohli přistát na pevnině nebo plout po řece do vnitrozemí) sklopný stěžeň, obdélníková plachta délka lodě kolem 25m, šířka asi 5m o něco větší býval drakkar – dračí loď Obrázek č. 1 – Replika vikingské lodě

Od konce 8. st. – období vikingských nájezdů Podmanili si část Anglie, zastavil je až král Alfred Veliký R. 911 se část Normanů usadila v severní Francii (Normandie) R. 1066 se normanský vévoda Vilém Dobyvatel stal anglickým králem Vikingové z dnešního Švédska založili Kyjevskou Rus (Oleg) Kolem r. 1040 Normané dobyli Sicílii a jižní Itálii a založili Sicilské království Usadili se také na Islandu, dostali se až do Grónska a kolem r. 1000 i na pobřeží Severní Ameriky

Obrázek č.2 - Území osídlená Vikingy a trasy jejich plaveb

Vikingové psali runovým písmem, které se nejčastěji rylo do kamene nebo do dřeva Obrázek č. 4 – Vaksalský kámen popsaný runami Obrázek č. 3 – Codex Runicus, pergamenový rukopis z 13. st.

Zdroje : Obrázek 1: Replika vikingské lodi [cit. 2011-06-24]. Dostupný na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moragsoorm.jpg Obrázek 2 : Území osídlená Vikingy a trasy jejich plaveb [cit. 2011-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Territories_and_Voyages_of_the_Vikings_blank.png Obrázek 3: Codex Runicus [cit. 2011-06-24]. Dostupný na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CodexRunicus.jpeg Obrázek 4: Vaksalský kámen popsaný runami [cit. 2011-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vaksalastenen.jpg