Chráněná krajinná oblast Poodří

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní park České Švýcarsko
Advertisements

Přírodní společenstva
Přírodní rezervace na území Ostravy
Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
Národní park Šumava.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník: IV. Datum vytvoření:září 2012 Šablona:III/2č. materiálu:
Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství
Les.
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Název: VY_32_inovace_PR45_02 Autor: Lenka Svobodová
Lesy mírného pásu.
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Chráněné krajinné oblasti v ČR
Chráněná území České republiky
David Bedlička Lesnická střední škola U krmelce Plzeň Uvádí prezentaci.
Příroda Benešovska.
Jestřebské slatiny Pavel Brych.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Mikulcová Klára Staňková Jitka
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Litovelské Pomoraví.
CHKO Český kras.
Přírodní rezervace Nový rybník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Olomoucký kraj přírodní poměry
Poodří Chráněná oblast.
* Vyhlášení CHKO: 1978 * Rozloha: 628 km 2 * Účel ochrany: Zachovat původ krajinného vzhledu a cenných přírodních lokalit * Protéká jím řeka Berounka.
Moravskoslezské Beskydy
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Moravskoslezské Beskydy, CHKO Beskydy
Čáp bílý (Ciconia ciconia)
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
CHKO Litovelské Pomoraví
Rybník Řežabinec. Na území národní přírodní rezervace Řežabinec a Řežabinecké tůně je na ploše 110,7 ha chráněn rozsáhlý komplex vodních, bažinných a.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Význam KRNAPu ● Krkonoše hrály velmi významnou roli při zalednění Evropy při poslední době ledové. Právě o masiv Krkonoš se zastavil severský ledovec a.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Vypracovala:Mgr. Marcela Minaříková Téma:05 Lužní les - prezentace Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Jana Noháče VY_32_INOVACE_1.
Přírodní rezervace Kanada Zlínský kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_35.
OKOLÍ BYSTŘICE PROJEKT NAŠÍM ÚKOLEM BYLO: Ekologicky zhodnotit území od Doubravy po silnici na Jeníkov - Stávající situace - Proč je Bystřice.
Přírodní rezervace na Slovácku Lovecká Alexandra 9.A2015/2016.
Příroda v okolí Velkého Meziříčí Zpracovala: Lenka Kohoutová.
Zpracoval : Petr Kuryviál. Děvín Největší vrchol pavlovských vrchů s nadmořskou výškou 549 metrů. Jedná se o podlouhlý hřeben s dvěma vrcholy. Na větším.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Chráněná krajinná oblast POODŘÍ. Poslání chráněné krajinné oblasti uchování a obnova krajiny vhodným využíváním. zachování přirozených druhů rostlin,
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
Chráněná krajinná oblast
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Přírodní společenstva v České republice
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Strážnické pomoraví.
VY_52_INOVACE_52_Výšková členitost bioty ČR
Národní park Vysoké Tatry
Přírodní společenstva v České republice: LES
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
CHŘIBY.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Přírodní podmínky V české kotlině.
Chránění živočichové na Slovácku
Mihule potoční.
Transkript prezentace:

Chráněná krajinná oblast Poodří

Základní informace o … CHKO Poodří se nachází v Moravskoslezském kraji v severovýchodní části Moravskoslezské brány mezi obcí Vražené nedaleko Oder a jižním okrajem města Ostravy Plošná výměra činí 81, 5 km 2

Historie CHKO Poodří Tato chráněná krajinná oblast byla zřízena 29. března 1991 z důvodu ochrany zachovalého říčního toku se slepými rameny, druhově bohatých rybníků, lužních lesů a nivních luk. V roce 1993 pak byla zařazena k světově významným mokřadním územím. Sídlo dnešní správy se nachází ve Studénce.

Flora   V CHKO Poodří se vyskytuje množství jak vodních, tak i lučních a lesních rostlin. U rybníků se nacházejí porosty ostřice a rákosu. Přímo v rybnících rostou vzácné vodní rostliny kotvice plovoucí, nepukalka plovoucí a vodní masožravé rostliny-bublinatky. U slepých říčních ramen se vyskytuje například ohrožená žebratka bahenní a kvete zde stulík žlutý.

Flora Pro CHKO jsou typické také periodicky zaplavované nivní louky s charakteristickými společenstvy. Lesy zabírají asi 10 % území CHKO Poodří. Jsou tvořeny převážně dřevinami jako habr obecný, dub letní, lípa srdčitá či jasan ztepilý. V bylinném patře lesů roste například sněženka podsněžník, sasanka hajní, orsej jarní, česnek medvědí.

Flora ve fotografiích

Fauna V rybnících, v řece Odře i v tůních žije mnoho druhů vodních měkkýšů, například ohrožený velevrub tupý či svinutec tenký. Poodří hostí také dva ohrožené druhy korýšů - raka říčního a žábronožku sněžní. Bohatá je i hmyzí fauna, nacházejí se zde mnohé lokálnější druhy jako modrásek bahenní, ohniváček černočárný, roháč obecný,páchník hnědý či saranče. V řece Odře žijí ohrožené druhy ryb ouklejka pruhovaná, hořavka duhová či střevle potoční, v tůních pak piskoř pruhovaný.

Fauna V CHKO Poodří žije mnoho druhů obojživelníků, z hlediska ochrany přírody k nejvýznamnějším patří čolek velký, blatnice skvrnitá a skokan ostronosý. Oblast je se svými rybníky a mokřady oblíbeným útočištěm vodních ptáků, hnízdí zde například volavka popelavá, kormorán velký, potápka rudokrká, zrzohlávka rudozobá, morčák velký,kopřivka obecná, husa velká, bukač velký, chřástal polní či moták pochop. Z chráněných druhů savců se zde vyskytuje například bobr evropský a vydra říční. Na území CHKO bylo zaznamenáno 16 druhů netopýrů, což je 76% netopýří fauny ČR.

Fauna ve fotografiích

Zajímavosti Nejcennější lokality CHKO Poodří jsou chráněny v maloplošných zvláště chráněných územích: NPR PR NPP PP Polanská niva Polanský les Landek Meandry staré Odry Kaluža Bařiny Odkry v Kravařích Pusté nivy Hůrka u Hranic Bažantula Šipka Koryta Zbrašovské aragonitové jeskyně Kotvice Bartošovický luh Rákosina

Zajímavosti Výškové rozdíly: Vzhledem k poloze CHKO Poodří se zde nenacházejí velké výškové rozdíly. Nejnižší bod bychom našli v Polanském lese (214,2 m. n. m.), a nejvyšší bod západně od Kunína (293,5 m. n. m.) Podnebí: Oblast, ve které se CHKO Poodří nachází můžeme považovat za poměrně teplou. Průměrná roční teplota se tu pohybuje kolem 7-8, 5 ˚C. Za rok zde napadne kolem 700 mm srážek a 1 m sněhu.

Fotografie Lesní tůň s kvetoucí žebratkou bahenní

Fotografie Koňské jezero u Studénky

Fotografie NPR-Hůrka u Hranic

Fotografie Mostek v Polanském lese

Závěr Dne: 30. 4. 2012 Zpracovala: V. Volková, 9.B Zdroj: cs.wikipedia.org www.poodri.ochranaprirody.cz