Internet. Zprávy z novin typu „..téměř půl miliardy lidí na celém světě mělo v posledních třech měsících roku 2001 ze svého domova přístup na Internet,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internet - opakování.
Advertisements

Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Historie a princip INTERNET.
Internet Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Internet - historie.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
INTERNET.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Informatika Internet.
3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Internet.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Etika a Bezpečnost v síti internet
WWW – hypertextový informační systém
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Internet struktura, fungování a přehled využití
Základy informatiky část 6
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Internet.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Internet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
R.1962 provádí se první počítačový výzkum r.1969 ARPANET r r.1987 Internet r.1989 Hypertext r Internetová stránka r.1990 Internet v.
INTERNET.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Internet - historie.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Historie Internetu.
Základní pojmy při používání Internetu
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_21_Co_je_internet
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Provádí se první počítačový výzkum.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet

Zprávy z novin typu „..téměř půl miliardy lidí na celém světě mělo v posledních třech měsících roku 2001 ze svého domova přístup na Internet, což vyplývá ze šetření výzkumné agentury Nielsen/NetRatings, podle které se na webové stránky přihlásilo zhruba 498 miliónů osob, což je o 5,1 % více než v předchozím období, tedy od července do září“ (Nua Internet Surveys, 2002), ukazují s jakou silou se do našeho života prodírá celosvětová síť Internet. Počet uživatelů světové sítě strmě roste. Viz převzatý graf z Nua Internet Surveys z roku Současný nárůst je výsledkem geometrické řady.

První myšlenky vytvořit propojenou síť počítačů vycházejí na začátku roku 1968 z Velké Británie, kde v podobě experimentální sítě byla propojena pracoviště Národní laboratoře pro fyziku (National Physical Laboratory). V roce 1969 se k podobnému pokusu odhodlaly i USA, kde byly koncem srpna propojeny první čtyři uzly sítě (dva počítače University of California a po jednom počítači Stanford Research Institute a University of Utah), tato síť byla pojmenována ARPANET podle grantové agentury ARPA (Advanced Research Projects Agency). ARPANET se úspěšně rozšiřoval o další uzly, v roce 1971 jej již tvořilo 15 uzlů, v roce 1973 úspěšně expandoval do Velké Británie a Norska. Ve své původní podobě sloužil ARPANET k přenosu zpráv a k elektronickým konferencím.. Na počátku byl ARPANET

V 70. letech Vinton G. Cerf, docent Stanfordské univerzity, vyvinul z prostředků agentury DARPA (původně ARPA (Advanced Research Projects Agency)). takzvaný protokol TCP, který se později rozdělil na protokoly dva – TCP a IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Tyto protokoly umožnily svými jednotnými pravidly obrovskou expanzi sítě sítí. Současná podoba protokolu TCP/IP je z roku Prvního ledna 1983 došlo k výměně protokolu NCP za TCP/IP protokol zhruba u 400 tehdy propojených počítačů. V roce 1983 se od ARPANET odděluje vojenská část a pro její potřeby vzniká MILNET. K ARPANET se postupně připojují další sítě, které se mezitím vyvinuly na základě protokolu TCP/IP. Tím se začíná rozvíjet skutečná síť sítí INTERNET. V roce 1990 ARPANET zaniká.

V roce 1991 přišel Tim Berners-Lee s nápadem hypertextu, tedy dokumentů obsahujících odkazy na další dokumenty, které mohou být umístěny na jiném počítači, třeba na jiném konci světa. Následně vznikl World Wide Web (WWW), který je dnes společně s elektronickou poštou nejpoužívanější službou internetu. Právě existence www spolu s rozšířením počítačů přilákala na internet milióny uživatelů a ten se po roce 1993 začíná intenzivněji rozvíjet i v komerční oblasti. V listopadu 1991 proběhlo experimentální připojení na uzel v rakouském Linci a formální připojení naší republiky se uskutečnilo 13. února Nejprve byl internet dostupný na ČVUT v Praze a později se připojovaly i ostatní vysoké školy. V červnu 1992 uvolnilo ministerstvo školství 20 miliónů korun na vybudování páteřní sítě spojující univerzitní města a vznikla tak akademická síť CESNET, která později začala přístup k internetu nabízet i komerčně. Velký rozvoj internetu se datuje od roku 1995, kdy došlo k velkému rozšíření poskytovatelů přístupu na internet (Internet Service Provider).

. Podle zahraničních vyhledávacích serverů spouští Ivo Lukačovič v květnu 1996 katalogový vyhledávací server Seznam.cz vytvořený podle vzoru Yahoo.

.

České vyhledávače

Světové vyhledávače

Služby, které internet nabízí, jsou v podstatě dvě: a WWW server. • nám umožňuje zřídit si poštovní schránku, dopisovat si s tím, jehož mailovou adresu známe, číst nám určené dopisy, ukládat dopisy do schránky. •WWW server poskytuje služby informační. Pokud se na některý z WWW serverů přihlásíme, můžeme na něm vyhledávat takřka jakékoliv informace. Server obsahuje tzv. internetovské stránky, které obsahují informace o nejrůznějších oborech a děních.

Vysvětleme si nyní některé pojmy z internetového světa. Především pojem serveru. Servery jsou silné počítače s velkými pevnými disky. Jsou zapojeny tak, aby umožňovaly připojení osobních počítačů po běžné telefonní lince, nebo v lokální síti. Na serverech je uloženo vše, co internet skýtá. Jednotlivé servery bývají též vzájemně propojeny. V současné době snad každý dodavatel informačních technologií nabízí produkt v oblasti internetových řešení, které se nazývá portál. Portál lze definovat jako systém, který zpřístupňuje personalizovaným způsobem sadu informací a služeb. Základní funkcí internetových portálů jsou vyhledávací a informační služby. Protože objem zpracovávaných a zveřejňovaných informací je obrovský, hlavní funkcí portálů je již uvedená personalizace. Tedy přeloženo do srozumitelného jazyka: přizpůsobení požadavkům a potřebám jednotlivých uživatelů. Vedle této personalizace je velký důraz kladen na vyhledávací služby, kategorizaci informací a profilování uživatelů. Profilování uživatelů je důležité pro provoz portálu z jeho financování. Ať je to příjem z reklam, ale i od drobných uživatelů služeb.

Novinkou v oblasti WWW se stávají úvahy o možném využití takzvaného sématického webu. Ten má do internetu vnést prvky umělé inteligence. Web budoucnosti by měl nejen spojovat jednotlivé dokumenty hypertextovými linkami, ale i rozpoznávat smysl informací a logické souvislosti. Sématický web není nový virtuální svět, ale nadstavba současného webového prostoru. Hlavní úlohu v jeho vývoji sehrává již uvedené konsorcium s příznačným názvem Wold Wide Web (W3C), které vede již jmenovaný Tim Berners-Lee. Většina současného internetového obsahu má podobu textových a grafických informací přizpůsobených ke čtení a prohlížení. Počítače mu však nerozumějí, a proto s ním neumějí smysluplně pracovat. Počítači srozumitelný význam informace by měl na webových stránkách dát jazyk XML (eXtensible Markup Language)..

Díky němu počítač pozná, zda daná informace reprezentuje text, zvuk, obrázek anebo video. Databázová technologie RDF (Resource Description Framework) potom jednotlivým druhům informací přiřadí význam z hlediska určitých vlastností (např. práce někoho, autor něčeho...). Takováto technologie nás pak zbaví velkého množství balastu, který doprovází námi hledanou informaci. Například při hledání telefonního čísla rozpozná tento inteligentní prohlížeč telefonní číslo od poštovního směrovacího čísla, vedení firmy od elektrického vedení apod. Složitější úlohy budou obstarávat tzv. weboví agenti.

Video na Internetu Současný stále ještě pomalý internet není zrovna ideálním prostředím pro přenos videa. Vývojové tendence a vůle po možném využití internetu jako domácího kina jsou velké. V současné době užívané video formáty však trpí velkou kompresí a nízkou kvalitou. Pro přenos například videokonferencí, pozorovaných událostí, trvalých dějů, k tvorbě webových stránek to zatím stačí. V budoucnosti s nástupem rychlých mobilních sítí a nástupem alternativních metod internetového připojení lze očekávat změny v pravdě revoluční. Zdá se, že video na internetu bude za několik let nejatraktivnější a nejžádanější službou. Knihy na Internetu Virtuální knihovny, ze kterých bude možné za úplatu stahovat knižní tituly. Ty bude možné číst z počítače nebo spíše z e-booku.

Hudba na Internetu Podobně jako v předchozích případech, tak i hudbu je možné stahovat z internetu. Alba nacházíme v knihovnách hudebních přehrávačů, volných knihovnách a v prezentacích hudebních skupin.