7 DIVŮ SVĚTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_ 32_INOVACE_D.01.
Advertisements

Egypt Pyramidy.
Divy světa Střední odborná škola Otrokovice
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
ANTICKÉ ŘECKO.
Opakujeme starověk Dějepis 2. stupeň
Sedm starověkých divů světa
Antické umění Starověké Řecko.
Maják na ostrově Faru.
Podívejte se, jaké to jsou.
Egyptské pyramidy.
Nových sedm divů světa.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
Dějepis a občanská výchova Milan Šimek
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Rhódský kolos.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM
Sedm divů světa Andrea.
Feidiův Zeus v Olympii.
7. Divů světa Sedm divů světa je všeobecně známý seznam unikátních starověkých staveb v oblasti Středozemního moře a na Středním východě. Jako sestavitel.
7 nových divů světa.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Mykény.
Egyptské pyramidy.
7 DIVŮ SVĚTA.
III/2 XV A
Název Sedm divů starověkého světa Předmět, ročník Dějepis, prima
Sedm divů světa.
Opakujeme starověk.
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
Poloha: 25°– 36° v. d.; 22° – 32° s. š. Nejstarší pyramida Džoserova pochází z doby asi př.n.l., která je vysoká 60m a stoupá v šesti stupních.
Sedm divů světa Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
Nových 7 divů světa Velká čínská zeď  Měla bránit Čínu před nájezdy Hunů  Táhne se stovky kilometrů kolem čínských hranic  Byla vybudována.
Silvie Ullmannová Opava
Egyptské pyramidy.
III/2 XV A
Karolína Moravcová 7. Třída
7 divů světa Eva Kaniová I.A.
7 starověkých divů světa
Artemis.
7 DIVŮ SVĚTA.
Sedm divů světa Anděla Delišová 6.B.
Sedm divů světa.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Sedm divů světa.
Pyramidy.
TURECKO Bodrum je turecké přístavní město v blízkosti řeckého ostrova Kós. Žije zde asi obyvatel.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Vítězný oblouk Francouzský název : Arc de Triomphe de l'Étoile
Starověk.
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Marika Jiráková Třída: 6.b.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Dějepis a občanská výchova Milan Šimek
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Divy starovekého sveta – 6.ročník
Sedem divov starovekého sveta
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
Výtvarné umění starověkého Říma - test
Transkript prezentace:

7 DIVŮ SVĚTA

Menu 7 DIVŮ SVĚTA Pyramidy v Gíze Rhodský kolos Maják na ostrově Faros Feidiův Zeus v Olympii Mauzoleum v Halikarnássu Artemidin chrám v Efesu Visuté zahrady Semiramidiny SOUČASNÝCH 7 DIVŮ SVĚTA (fotogalerie) Eiffelova věž Socha svobody Socha Ježíše Krista v Rio de Janeiru Velká čínská zeď Vítězný oblouk v Paříži Římské koloseum Tower Bridge Konec prezentace

Nápověda - vrátí vás do menu - ukončí prezentaci - zobrazí nápovědu Konec prezentace - ukončí prezentaci - zobrazí nápovědu

Piramidy v Gíze Egyptské pyramidy. Jeden ze sedmi divů starověkého světa. Již staří Řekové jezdili jako turisté do Egypta a obdivovali pyramidy v Gíze. A už tenkrát byli fascinováni velikostí, krásou a noblesou těchto staveb. Známý řecký dějepisec Herodotos dokonce napsal o pyramidách cestopis, který se těšil veliké popularitě. Tehdy Herodotos věděl jen z vyprávění Egypťanů, že tyto stavby si nechávali stavět egyptští vládcové, faraóni.

Rhodský kolos "Ostrov Rhodos leží v širém moři. Kdysi, když byl ještě ponořen na dně, vynesl ho Hélios na světlo a vyžádal si od bohů jeho vlastnictví. Tu stojí Kolos, vysoký sedmdesát loket, vytvořený k podobě boha Hélia." Takto začal svůj popis ostrova Rhodos Filón. Obří socha boha slunce se stala nejvýraznějším znakem a symbolem tohoto ostrova a pro svoji velikost a krásu také šestým ze sedmi divů světa.

Maják na ostrově Faros V deltě bájné řeky Nil stával maják, zařazený mezi divy světa. Pyramidy, další egyptský příspěvek k divům světa na rozdíl od něj (a všech ostatních divů) stále stojí. Filón se o něm jako o divu světa nezmiňuje, podle zpráv starověkých a středověkých svědků byl prý vyšší než pyramidy. Maják postavil knidský architekt Sóstratos, stavební náklady činily 800 talentů. Jeho jméno dodnes žije jako součást slovní zásoby středomořských národů: Francouzi nazývají maják phare, Španělé a Italové faro, Řekové faros.

Feidiův Zeus v Olympii Socha Dia v chrámu v Olympii je považována za naprostý vrchol lidské schopnosti tvarovat kámen a kov. Socha Dia stála v Diově chrámu zhruba uprostřed posvátného okrsku Olympie. Stal se tak vlastně náboženským centrem celých olympijských her, které se konaly k poctě nejvyššího z bohů. Chrám sám o sobě byl velkolepý, ale skrýval v sobě mnohem větší poklad - div světa. Není divu, že jistý antický autor zanechal tuto větu: "Bylo by neštěstím zemřít a nevědět, jak vypadá Feidiův Zeus."

Mauzoleum v Halikarnássu Město Halikarnássos je nejjižnějším z dlouhé řady velkých a slavných maloasijských řeckých měst (nepočítáme-li Knidos, který původně ležel na ostrově a teprve později ho spojili s pevninou). Právě v Halikarnássu stál asi nejvelkolepější náhrobek západního světa, pátý div světa... "Svou polohou se podobá okrouhlému hledišti divadla. Dole podél přístavu se rozkládá náměstí, v poloviční výšce okrouhlého prostoru a přetínajícího jej pásu vede velmi široká třída, uprostřed které stojí Mauzoleum v tak vynikajícím provedení, že se počítá mezi sedm divů světa. Ve středu nejvyššího místa je svatyně Áreova s obrovskou sochou... Na pravé straně nejvyššího místa je svatyně Afroditina a Hermova přímo u pramene Salmakidina... Jako je v její pravé části Afroditina svatyně a zmíněný pramen, tak je v jeho levé části královský palác, který si dal král Maussóllos (jak zní přesný přepis jeho jména) podle vlastních plánů postavit. Napravo od něho je výhled na náměstí, přístav a celý okruh hradeb, na levé straně dole je tajný přístav, ukrytý pod horami tak, že nikdo nemůže pozorovat a poznat, co se v něm děje, kdežto král může dávat svým veslařům a vojákům z paláce rozkazy, aniž se to kdo doví.

Artemidin chrám v Efesu Úvodní slova si vypůjčím od Filóna: „Chrám Artemidy Efeské je jedinečným příbytkem bohů na zemi. Kdo ho jednou spatřil, přesvědčil se, že nebe a země si tu vyměnily místo a že svět nesmrtelných bohů se tu přestěhoval z nebe na zem.“ Tak začíná spisovatel popis stavby - bohužel je to poslední strana jeho knihy, která se nám zachovala, takže při rekonstrukci podoby Chrámu musíme vycházet z jiných zdrojů.

Visuté zahrady Semiramidiny Nacházely se v zemi, kde byl podle bible pozemský ráj, v pohádkové zemi, kterou známe z Tisíce a jedné noci; v jejím hlavním městě, v Babylónu, který zmizel z povrchu země, když se stavěly základy Říma, ale znovu povstal v nemenší nádheře, aby se nakonec změnil v příbytek zvířat a cíl archeologů. Babylón disponoval i dalšími stavebními skvosty, které by mohly aspirovat na zařazení mezi divy světa. Visuté zahrady Semiramidiny byly opěvovány již v době kdy byly postaveny. Dodnes je kolem nich mnoho legend.

Eiffelova věž

Socha svobody

Socha Ježíše Krista v Rio de Janeiru

Velká čínská zeď

Vítězný oblouk v Paříži

Římské koloseum

Tower Bridge