Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Pohyb tělesa.
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
5. Práce, energie, výkon.
Těleso nebo látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
Vlastnosti tónů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
8. ročník Práce, výkon, energie Práce.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
PYRAMIDA Práce a energie
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PŘI PŘEMÍSŤOVÁNÍ TĚLESA
Mechanika tuhého tělesa
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
Práce Miroslava Maňásková. Kdo koná práci? lokomotiva, která táhne vagon jeřáb, který zvedá kládu muž, který tlačí sekačku muž, který je opřený o auto.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako.
Název materiálu: PRÁCE – výklad učiva.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_174_čas-výpočet Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova.
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
Mechanická práce Ludmila Ciglerová.
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_38.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA 8. ROČNÍK PRÁCE Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu
Práce, výkon. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_16 Práce Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Energie.
Transkript prezentace:

Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Práce Ve fyzice má slovo práce zcela přesný význam. Označujeme jím určitý děj a fyzikální veličinu. Definice: mechanickou práci konáme, pokud působíme určitou silou na těleso a způsobíme tím jeho posunutí.

Podmínky výpočtu Abychom mohli práci jednoduše vypočítat musíme dodržet dvě podmínky: Síla, působící na těleso musí být stálá a neměnná. Pohyb musí být rovnoměrný přímočarý. Pokud se těleso na které působíme silou nehýbe, bude výsledek nulový. Znamená to, že se žádná práce nevykonala. Pokud se těleso pohybuje po jiné než přímé dráze nebo se během pohybu mění, nelze práci jednoduše vypočítat.

Výpočet práce Mechanickou práci můžeme vypočítat jako součin velikosti síly působící na těleso a velikosti dráhy, po které tato síla působí. Značka práce: W Značka dráhy: s Značka síly: F Jednotka práce je Joul [džaul], značka J. Výpočet mechanické práce W = F . s

Vykonala se práce o velikosti 120 J. Příklad Jak velkou práci vykonáme, pokud posuneme skříň po přímé dráze dlouhé 2 metry, silou 60 Newtonů ? Dráha … s = 2 m Síla … F = 60 N Práce … W = ? J _______________________________________ Výpočet dle vzorce: W = F . s W = 60 . 2 W = 120 J Odpověď Vykonala se práce o velikosti 120 J.

Příklady na procvičení Jak velkou mechanickou práci vykonáme, působíme-li silou 100 N na stojící zeď? Jak velkou mechanickou práci vykoná auto poháněné silou 500 N jedoucí zatáčkou dlouhou 200 metrů? Jak velká se vykoná mechanická práce, když zvedneme židli silou 20 N do výšky 0,5 metru? Odpověď: Odpověď: Odpověď:

Příklady na procvičení Jak velkou mechanickou práci vykonáme, působíme-li silou 100 N na stojící zeď? Jak velikou mechanickou práci vykoná auto poháněné silou 500 N, jedoucí zatáčkou dlouhou 200 metrů? Jak velká se vykoná mechanická práce, když zvedneme židli silou 20 N do výšky 0,5 metru? Odpověď: Žádná práce se nekoná! Odpověď: Odpověď:

Příklady na procvičení Jak velkou mechanickou práci vykonáme, působíme-li silou 100 N na stojící zeď? Jak velikou mechanickou práci vykoná auto poháněné silou 500 N, jedoucí zatáčkou dlouhou 200 metrů? Jak velká se vykoná mechanická práce, když zvedneme židli silou 20 N do výšky 0,5 metru? Odpověď: Žádná práce se nekoná! Odpověď: Práci nemůžeme jednoduše vypočítat. Odpověď:

Příklady na procvičení Jak velkou mechanickou práci vykonáme, působíme-li silou 100 N na stojící zeď? Jak velikou mechanickou práci vykoná auto poháněné silou 500 N, jedoucí zatáčkou dlouhou 200 metrů? Jak velká se vykoná mechanická práce, když zvedneme židli silou 20 N do výšky 0,5 metru? Odpověď: Žádná práce se nekoná! Odpověď: Práci nemůžeme jednoduše vypočítat. Odpověď: Mechanická práce má velikost 10 J.

Zdroje Fyzika pro 9. ročník základní školy, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha 2000 (Str. 13 – 18)