HOUBY Ondřej Konopáč
Obsah Rozdělení hub Historie hub Jak sbírat houby pro kuchyni Suchohřib hnědý Stavba houby-1. část Při houbaření pomatujte!!! Omyly v posuzováním hub Muchomůrka červená Význam hub v přírodě Stavba houby-2. část Bedla vysoká Muchomůrka šedivka Muchomůrka tygrovaná Hřib dubový Holubinka trávozelená Žampion polní Použitá literatura
ROZDĚLENÍ HUB jedlé nejedlé jedovaté Houby rozdělujeme na tři skupiny: Mezi jedlé patří, např.: hřib hnědý, klouzek žlutý a křemenáč osikový. Mezi nejedlé patří, např.: pošvatka obecná, hřib kříšť a hadovka smrdutá. A mezi jedovaté patří, např.: ryzec hnědý, muchomůrka zelená a závojenka olovová.
Historie hub Houby byly považovány za rostliny božského původu. Hovoří se, že se požívaly při rituálních obřadech, při kterých se požívaly některé kloboukaté houby, vyvolávající halucinace. O kvalifikaci hub se poprvé pokusil Plinius starší a rozdělil je na dvě skupiny. Na jedlé a nejedlé. Ve starém Římě si vysoce cenily kulinární kvality muchomůrek.
Jak sbírat houby pro kuchyni Houby nejčastěji sbíráme od července do října. Musíte znát lesy, kde houby rostou. Hlavně sbírejte houby, které znáte. Houby vytáhněte a odkrojte podhoubí. pak je dejte do košíku. Ne do igelitového sáčku, jinak by se zapařili. Než je dáte do košíku, tak je očistěte. Když donesete houby domů, musíte je ještě jednou očistit, pak z nich můžete udělat např. polévku, dát je do mrazáku, usušit je a tak dále. Kdyby se vám z hub udělalo nevolno, ihned vyhledejte lékařskou pomoc.
Stavba houby – 1. část klobouk rourky třeň podhoubí
Stavba houby – 2. část klobouk prstenec lupeny pochva
Při houbaření pamatujte!!! Vždy a za všech okolností vkládejte do košíku jen houby, které opravdu dobře znáte. Houbu nikdy neposuzujte jen podle jednoho znaku. Zabarvení kloboučku může být například i u stejných hub různé. Při sběru hub neodřezávejte houby nožem, ale oddělujte je od pokladu opatrným vykroucením. Na místě je očistěte.
Sbírejte jen mladé a zdravé plodnice Sbírejte jen mladé a zdravé plodnice. Přestárlé, nadměrně vlhké nebo plesnivé jedlé houby se mohou snadno stát jedovatými. Houby nikdy neukládejte do igelitového sáčku. Nejvhodnější je proutěný košík. Houby zpracujte k jídlu, ke konzervování nebo k sušení co nejdříve. I zkušený houbař se může zmýlit. Jestliže po požití hub pocítíte nevolnost, vyhledejte ihned lékařskou pomoc.
Omyly v posuzování hub Jsou lidé, kteří houby sbírají podle zásady, že vše, co se podobá hříbkům, je jedlé, a vše, co má lupeny, je prašivé a k ničemu. I mezi hřibovitými houbami jsou však druhy nejedlé a jedovaté a naopak mezi houbami s lupeny jsou zase výborné jedlé houby.
Význam hub v přírodě Nejdůležitější činností hub je odstraňování mrtvých organických těl a jejich zbytků. Houby spolu s bakteriemi rozkládají organické látky na jednoduché, které se opět zapojí do oběhu v přírodě. Bez této činnosti by záhy přestal existovat život na zemi.
Suchohřib hnědý Klobouk měří 4-15cm. Je v různých barvách, nejčastěji kaštanově hnědý. Za vlhkého počasí je lepkavý až slizký. Rourky měří 2cm. Třeň je 4-12cm dlouhý, 1-4cm široký. Dužina je bělavá, pak nažloutlá nebo bledě hnědavá. Roste v jehličnatých lesích.
Muchomůrka červená Klobouk o velikosti 5-15cm je zářivě sytě červený, ale i oranžový, s bílými bradavkami. Lupeny jsou bílé, volné, trvale bílé, řidčeji nažloutlé. Na třeni má velký bílý prstenec. Roste hlavně v blízkosti bříz, ve smrčinách, ale i jinde, od konce léta do podzimu. Je jedovatá.
Bedla vysoká Bělavý až žlutohnědý klobouk o průměru 10-30 cm. Třeň je štíhlý a vysoký. Dužnina je bílá a lupeny také bílé. Roste na travnatých místech v lesích.
Muchomůrka tygrovaná Šedohnědý klobouk s bílými puntíky, o průměru 6-10 cm. Třeň je bílý. Prsten je chabý a šikmý. Dužnina je bílá, lupeny husté, bílé. Roste hlavně v jehličnatých lesích.
Hřib dubový Klobouk je bledě hnědý, sametový, masitý, má průměr až 18cm. Má světle hnědý třeň. Dužnina je bílá. Vyskytuje se zejména v dubových lesích.
Muchomůrka šedivka Má šedohnědý klobouk o průměru 6-15cm. Třeň je bílý. Dužnina je bílá, lupeny jsou husté a bílé. Roste zejména v jehličnatých lesích.
Holubinka trávozelená Klobouk je trávově zelený o průměru 5-14cm. Třeň je bílý. Lupeny jsou žlutavé nebo bílé. Dužnina je bílá. Roste v lesích, zejména pod břízou.
Žampion polní Má klobouk o průměru 5-12cm. Třeň je bílý s velkým bílým prstencem. Dužnina je bílá nebo růžovějící. Lupeny jsou bílé jen úplně za mlada, později růžovější a konečně čokoládově hnědé až černé. Roste na loukách, pastvinách a na hnojených místech.
Použitá literatura Krejča, J.: Velká kniha rostlin. Internet. Česká státní pojišťovna: Zálesácký rok. Garibovová, Svrček, Baier: Houby.