Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.14

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov
Advertisements

Moučníky z tvarohového těsta
Moučníky z kynutého těsta
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Vzdělávací obor: Svět práce
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
Kynuté buchty Katrin Steinvaldová A
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Pokrmy z brambor.
Vánoční perníková vesnička
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Recept na perník.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Tak to jsem já Velikonoční Beránek :P Teď vám řeknu jak se peču.
Velikonoční beránek Poslední snímek Další snímek.
Jak upéct perníky Klikni zde..
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
BUDOVA Z MODELOVACÍ HMOTY
Moučníky z litého těsta
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Sněhové kokosy Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až.
Ořechovo medové řezy Medovník.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
V ELIKONOČNÍ BERÁNEK. P OTŘEBY : 4 vejce 120 gramů pískového cukru 200 gramů polohrubé mouky Hrst nasekaných ořechů Hrst rozinek 1 lžička prášku do pečiva.
©Jiří Kos g hladké mouky 130 g moučkového cukru g tuku 2 celá vejce 1/2 čajové lžičky sody 1 lžička perníkového koření 3 lžíce medu.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
SOU společného stravování Poděbrady Bc. Daniel Vančura Cukrářská technologie.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Čokoládové muffiny Ingredience: Pokračujete kliknutím.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
20 g 50 g Včelí úly – recept Potřebujeme : 50 g 160 g Krém: 150 g másla 150 g moučkového cukru dle chuti rum nebo vaječný koňak 1 polévková lžíce svařeného.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_494 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Hmota na vaničky.
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_485 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Vánoční perníčky 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Mramorová bábovka Od babičky.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
TĚSTO KYNUTÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, kynuté, příprava, zásady, koblihy Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
Vareniky (Nataliye) 19/01/15 | Recept | Ukrajina
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.14 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Cukroví z lineckého těsta Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky s pracovním postupem při přípravě drobného ozdobného cukroví z lineckého těsta. Metodické zhodnocení: Obrazová forma pracovního postupu pomáhá zvláště žákům méně zkušeným, vede k rozvoji jemné motoriky , fantazie a tvůrčích schopností. Využito SP-PP 6.A 7.12.2011 a v cukrářském kroužku 3.4.2012 Autorem materiálu a všech jeho částí je Ivana Skalická

Cukroví z lineckého těsta Svět práce Příprava pokrmů 6.ročník

Potřebujeme suroviny 1: Na těsto: Hladká mouka Cukr moučka Hera (jiný žlutý tuk) Vejce Vanilkový cukr

Potřebujeme suroviny 2: Na zdobení: Cukrářská poleva Carla bílá, tmavá Cukr moučka Bílek, který zbyl od přípravy těsta Citronová šťáva Potravinářské barvy Voda

Na přípravu těsta: Velkou mísu Malou misku Kuchyňskou váhu Nůž Potřebujeme pomůcky 1: Na přípravu těsta: Velkou mísu Malou misku Kuchyňskou váhu Nůž

Potřebujeme pomůcky 2 : Na tvarování: Vykrajovačky a formičky v různých tvarech podle příležitosti. Na fotografii jsou ve tvaru zvířátek vhodných na Velikonoce.

Potřebujeme pomůcky 3: Na přípravu zdobení: Malý hrnek Mísu na přípravu polevy Elektrický šlehač Lžíci Misky + lžičky (podle počtu barev) Pohárky na mísení barev Gumovou stěrku Voskovaný papír na kornouty

Pracovní postup - těsto 1: Odvážíme 300g hladké mouky a nasypeme do mísy. Přidáme celý obsah sáčku vanilkového cukru.

Pracovní postup - těsto 2: Navážíme 100 g cukru moučka a přidáme k mouce.

Pracovní postup - těsto 3: Oddělíme 200 g žlutého tuku (Hera, modrá Lira máslo…). Nakrájíme na kousky, přidáme do mísy k cukru a mouce.

Pracovní postup - těsto 4: Rozklepneme vejce, bílek odložíme v misce do ledničky. Žloutek přidáme do velké mísy k již vloženým surovinám.

Pracovní postup - těsto 5: Všechny suroviny promícháme. Hněteme, až se spojí v nelepivé těsto. Hotové těsto necháme 10 minut odpočinout v chladničce.

Pracovní postup – tvarování 1: Slabě posypeme vál moukou. Válečkem rozválíme na plát asi 3 mm silný.

Pracovní postup – tvarování 2: Vykrajujeme tvary tak, aby byly co nejmenší zbytky těsta. Odkrojky spojíme a znovu rozválíme na placku.

Pracovní postup – tvarování 3: Vykrájené tvary přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Zdeformování předejdeme tím, že po přitlačení vykrajovačky jí na vále pohneme a tvar vyklepneme přímo na plech.

Pracovní postup – tvarování 4: Druhou půlku těsta rozválíme na váleček. Nakrájíme na stejně velké dílky a rozdělíme do formiček.

Pracovní postup – tvarování 5: Těsto vtlačíme do formiček, aby v něm byl důlek. Protože pečením nabyde, nemůžeme naplnit po okraj. Naplněné formičky vyrovnáme na plech s vyšším okrajem.

Pracovní postup – pečení: Vykrájené tvary i naplněné formičky postupně vkládáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova. Okraje vykrájených tvarů nemají být hnědé. Prostředek tvarů ve formičce nesmí být měkký, aby se po jemném stlačení prstem propadal. Mírně vychladlé tvary ve formičkách lehkým ťuknutím o podložku vyklopíme. Oba druhy necháme úplně vychladnout.

Pracovní postup – poleva 1: Cukrářskou polevu Carla vložíme v sáčku do hrnku s vodou, aby obsah sáčku byl pod hladinou. Zahříváme na 50 – 60°C, při této teplotě je poleva asi po 7 min rozpuštěná.

Pracovní postup – poleva 2: Odstřihneme růžek sáčku a poléváme jednotlivé vykrajované kousky, polevu můžeme roztírat gumovou stěrkou. Podle druhu polijeme i tvary z formiček bílou, světlou nebo tmavou polevou.

Pracovní postup – poleva 3: Beránky můžeme po polití bílou polevou posypat kokosem. Necháme zaschnout.

Pracovní postup – kornout 1: Z trojúhelníku voskovaného papíru stáčíme kornout. Jeden ostroúhlý cíp stočíme k protilehlému okraji

Pracovní postup – kornout 2: Stočíme i druhý cíp, aby se oba cípy setkaly u cípu pravoúhlého. Všechny cípy opakovaně zahneme, až kornout sám drží pohromadě.

Pracovní postup – barevné zdobení: Příprava barevné polevy: 1 bílek + 140 g cukru moučka + 1 lžíce citronové šťávy se elektrickým šlehačem tře asi 10 min. Když vypneme šlehač a otočíme ho metlami nahoru, na metlách zůstanou sněhově bílé špičky polevy stát a nepadají, pak je poleva hotová. Rozdělíme ji do několika misek podle požadovaného počtu barev. Potravinářskou barvu rozmícháme lžičkou v pohárku v malém množství vody a každou barvu jinou lžičkou důkladně promícháme s polevou rozdělenou do misek.

Pracovní postup – kornout 3: Horní část několikrát zahneme a přeložíme, aby náplň nevytékala. Odstřihneme špičku. Kornout naplníme polevou a horní část promáčkneme ukazováčky k sobě.

Pracovní postup – zdobení: Kornoutek musíme držet a mačkat v místě přeložení, aby nám poleva nevytékala do ruky. Jemnou linkou zdobíme vyrobené tvary podle své fantazie různými barvami.

Pracovní postup – další možnosti: Vykrajovaná zvířátka i ta z formiček také můžeme po dvou slepovat džemem nebo Nutelou. Pak je můžeme ozdobit oboustranně a na tácu nechat stát, nebo zdobit jen z jedné strany a vystavovat je na tácu naležato. Jiná možnost je nechat zvířátka ozdobená jen jako jeden kus a na tác je pokládat.

Vánoční varianty: Při vykrajování uděláme slámkou dírku. Polité světlou polevou a ozdobené barevnými polevami a cukrovými dekoracemi různých tvarů navlečeme na stužku a můžeme ozdobit stromeček:

Velikonoce:

Velikonoční varianty:

Velikonoční varianty:

Velikonoční varianty:

Otázky: Podle čeho rozlišujeme bílý a žlutý tuk? Který z nich je k čemu vhodný? Proč nedáváme do těsta tuk rozpuštěný, ale vcelku? Nabývá linecké těsto při pečení, nebo zůstává stejně vysoké? Je možné v horkovzdušné troubě péct najednou vykrajované tvary i tvary z formiček? Jak si můžeme usnadnit čištění plechu po pečení? Musíme s ještě teplými tvary zacházet opatrně? Je možné ozdobené pečivo skládat ihned na sebe? Je možné pečivo konzumovat ihned po dokončení, nebo je lepší po odležení?

Odpovědi: Bílý a žlutý tuk poznáme podle barvy, když ho vybalíme z obalu. Bílý tuk se hodí na smažení, pod maso, na rozpuštění čokolády k výrobě polevy, žlutý tuk je vhodný na pečení a krémy. Rozpuštěný tuk by způsobil lepkavost těsta. Linecké těsto při pečení nabyde do výšky. Ani v horkovzdušné troubě není možno najednou péct těsto v různých tloušťkách, protože tenké by se mohlo připálit a silné nedopéct. Otvírání trouby během pečení není vhodné, rozpečené těsto by mohlo klesnout a výrobky by byly tuhé. Čištění plechu po pečení je velmi snadné, pokud pečeme na papíru na pečení. Pokud není příliš znečištěný, dá se papír použít opakovaně. S teplými tvary zacházíme opatrně, protože se snadno lámou. Pečivo s čerstvou polevou nelze skládat na sebe, protože by se slepilo a zdobení by se rozmazalo. Pečivo se dá konzumovat ihned po dokončení, ale necháme-li odležet 2 – 3 dny v chladu, změkne a je chutnější.

Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie, recept a zkušenosti přenášené v naší rodině z generace na generaci ústním podáním a ručními zápisky.