Interiérové krby s biolihovým palivem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární bezpečnost tepelných zařízení I
Advertisements

Hasičský záchranný sbor České republiky 2010
BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Hasičský záchranný sbor České republiky
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Dynamika požáru mjr. Ing. Pavel Bér vedoucí pracoviště IZS a služeb
Tepelné čerpadlo 3.
Teorie hašení – Hasební látky
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Bezpečnost chemických výrob N111001
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkeny.
Výbuch, detonace, deflagrace
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Úspora elektrické energie
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Přeprava nebezpečného zboží I
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Vytápění Regulace ve vytápění
Hg UVÁDÍ WO – DI – AK – III HRÁTKY SE VZDUCHEM. Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních.
Proč je ropa tak důležitá?
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Benzín Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Bezpečný dům (z hlediska požární ochrany)
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Bezpečné použití elektrických zařízení
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Alkany.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_AUT1_15 Požadavky na karoserii z hlediska bezpečnosti.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Vytápění Plynové kotle
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
změny veličin v průběhu požáru ovlivnění průběhu požáru flashover
plk.Ing. Vladimír Vlček, Ph.D.
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Důlní požáry a chemismus výbušniny
MODUL: 06 – Zamezení působení iniciačních zdrojů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vytápění Regulace ve vytápění
Transkript prezentace:

Interiérové krby s biolihovým palivem Dekorace ? Užitná hodnota ? Požární bezpečnost ?

Krby na biolíh /bioethanol/ Krby jako „dekorace“: stolní nástěnné volně stojící vestavné zavěšené v prostoru Výhody řešení: nízká cena jednoduchá instalace lze instalovat i tam kde není možné realizovat klasický krb není třeba řešit spalinovou cestu finančně nenáročný provoz

Krby na biolíh

Ethanol - fyzikální a chemické vlastnosti Vysoce hořlavá kapalina. Rychle se odpařuje, páry jsou vznětlivé a se vzduchem tvoří výbušné směsi těžší než vzduch. Vznícení je možné působením horkých povrchů, jiskry nebo otevřeného plamene. Páry se drží při zemi, rychle se šíří do velkých vzdáleností. S vodou se dokonale mísí a při vysokých koncentracích se mohou nad hladinou tvořit výbušné směsi. Skupenství při 20 °C kapalina Barva bez barvy Zápach charakteristický alkoholový Bod varu (°C) 78,3 (ethanol) Bod vzplanutí(°C) 13 (ethanol) Hořlavost vysoce hořlavý dolní mez (%obj.) 3,1 (ethanol) Meze výbušnosti horní mez (%obj.) 27,7 (ethanol) Teplota vznícení (°C) 400 (ethanol) Třída nebezpečnosti I (ethanol) Teplotní třída T2 (ethanol) Skupina výbušnosti: II.B (ethanol) Kritická teplota (°C): 243 (ethanol) Teplota plamene (°C): 2086 (ethanol)

Krby na biolíh /bioethanol/ Zjištěné nedostatky: kvalita návodů k použití dodržování pokynů uvedených v návodu technická kvalita zpracování biokrbů - konstrukce (materiál), bezpečnostní prvky (regulace plamene, ochranné sklo) stanovení bezpečnostních minim pro biokrby (legislativa,certifikace) druh použitého biopaliva (označení, složení, deklarované vs skutečné vlastnosti) Potenciální rizika: spotřeba vzdušného O2 a s tím spojená nutnost větrat možnost vzniku požáru

Krby na biolíh /bioethanol/ Následky požárů biokrbů k 20.11.2012 pět závažných požárů (Praha, Ostrava, Karlovy Vary, Trutnov, Chomutov) usmrceny dvě osoby zraněno 8 osob Praha, listopad 2011: Bytový dům, biokrb umístěný v nebytovém prostoru. Jedna usmrcená a tři zraněné osoby. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost či nepozornost při manipulaci s hořlavou kapalinou. Ostrava, leden 2012: Bytový dům, biokrb instalován na stěně obývacího pokoje. Dvě zraněné osoby (jedna vážně v obličeji). Příčinou vzniku požáru bylo nedodržení návodu výrobce při doplňování biopaliva. Karlovy Vary, leden 2012: Penzion, biokrb instalován v obývacím pokoji bytové jednotky. Jedna usmrcená a dvě zraněné osoby. Příčinou vzniku požáru bylo nedodržení návodu výrobce při doplňování biopaliva.

Krby na biolíh /bioethanol/ Následky požárů biokrbů k 20.11.2012 pět závažných požárů (Praha, Ostrava, Karlovy Vary, Trutnov, Chomutov) usmrceny dvě osoby zraněno 8 osob Trutnov, září 2012: byt, biokrb instalován v obývacím pokoji bytové jednotky. Jedna zraněná osoba. Příčinou vzniku požáru bylo nedodržení návodu výrobce při doplňování biopaliva. Chomutov, listopad 2012: byt v panelovém domě, biokrb instalován v obývacím pokoji bytové jednotky. Evakuace 70 osob. Příčinou požáru byla manipulace s otevřeným ohněm u lihového krbu.

Krby na biolíh /bioethanol/ Vyšetřovací pokus 1

Krby na biolíh /bioethanol/ Vyšetřovací pokus 2

Krby na biolíh /bioethanol/ Vyšetřovací pokus 3

Krby na biolíh /bioethanol/ Perličky: Samotné biopalivo nevytváří nebezpečí bezprostředního vznícení ani výbuchu. Zapaluje se pomalu a hoří postupně. Oheň bude hořet jen do chvíle dodání dalšího paliva. Pokud chcete namítnout, že bio krb není to samé jako hračky, doporučuji prvně se seznámit, jak bio krb funguje a jaké má vlastnosti. Nejde o nikterak nebezpečné zařízení i přesto, že zde hoří oheň. Nejsou zde vysoké teploty a jako bezpečnostní opatření stačí pouze nepokládat hořlavé věci na horní stranu krbu a případně nenechávat krb bez přítomnosti. Bio krby využívají tisíce spokojených uživatelů po celém světě právě pro jejich jednoduchost, za nízkou finanční investici proti běžným krbům dostanete příjemný prvek do domácnosti. Bio krby nejsou konstruovány jako zdroj tepla, tato vlastnost je spíše jako vedlejší přidaná hodnota. Přívod vzduchu stačí běžný z místnosti, tedy není zapotřebí rozpalovat krb v zimním kabátu u otevřeného okna. … a takových by se našlo mnohem více …

Krby na biolíh /bioethanol/ Experimenty: barva plamene (žlutý plamen, bez prskání) teplota plamenů (zóna hoření) (max 450 °C) teplota vznícení (ethanol: 365 - 404 °C) podmínky pro obnovení hoření při doplňování paliva povrchové teploty kovové nádoby hořáku po uhasnutí plamene teplota, kdy již není vizuálně patrný plamen (cca 160 °C)

Krby na biolíh /bioethanol/ Zásady: Žádné experimenty Vždy používat certifikované výrobky vybavené návodem výrobce v českém jazyce Používat pouze paliva určená ke spalování v krbu dle návodu výrobce Krb nelze používat pro vytápění domu Dodržovat bezpečnostní předpisy výrobce A hlavně: Nikdy nedolévat palivo do ještě nezchladlého zásobníku

Krby na biolíh /bioethanol/ Memento !!!

Krby na biolíh /bioethanol/ ? Děkuji za pozornost