NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

Znečišťování oceánů a nadměrný rybolov
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
Příroda ovlivňuje člověka
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
… méně efektivní než systémy plantážní velkoplošné a velkoobjemové !!! PROČ udržitelná politika ???
Globální oteplovaní.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Kácení deštných lesů.
AUSTRÁLIE Hospodářství
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Sídla.
Fakta světové biodiverzity
Tropický deštný les.
Tropický deštný les.
Odlesňování František Funda.
Problémy tropických oblastí
Ekologické problémy Společenské problémy
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
Odlesňování.
Ekologické problémy Společenské problémy
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Enviromentální výchova.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Kontaminace (znečištění) vody
SEVERNÍ ASIE - SIBIŘ.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Ohrožování základních složek biosféry
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Globalizace a její vliv na životní prostředí
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Austrálie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel
Přírodní a civilizační rizika - 2
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Obraz působení člověka
KANADA.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
OCEÁNY.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Některé environmentální aspekty zemědělského hospodaření
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Úbytek lesů Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Fakta o klimatických změnách
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Environmentální problémy
Transkript prezentace:

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI

Rozmístění obyvatel Více než ½ lidí na Zemi žije do vzdálenosti 200 km od pobřeží Téměř 60 % populace žije do nadmořské výšky 200 m Více než 1/2 lidí se koncentruje na 5% rozlohy souše PROČ?... ...KVŮLI NEROVNOMĚRNÉMU ROZMÍSTĚNÍ PŘÍRODNÍCH PODMÍNEK

Rozdělení světového bohatství 80% celosvětového bohatství je soustředěna v rukou 15% obyvatel planety 1 ½ světového bohatství je v rukou 2% lidí 2 Více než 3 mld. lidí musí vystačit s 2 US dolary na den Pod hranicí chudoby (příjem nižší než 1 dolar na den) žije více než 1,3 mld. lidí Majetek 220 nejbohatších lidí planety má přibližnou hodnotu jako 2,5 mld. lidí nejchudších

Růst počtu obyvatel Mezi léty 1900 – 2000 se počet lidí na Zemi ZDVOJNÁSOBIL/ztrojnásobil Dnes je nás přes 7 mld. V roce 2050 máme překonat hranici 10 mld. ½ lidstva se živí zemědělstvím ¾ obyvatel planety se živí holýma rukama Každý týden se do měst přestěhuje 1 mil. lidí

Spotřeba surovin 1/5 obyvatel spotřebovává přibližně 80% všech světových zásob surovin a energie Obyvatel Severní Ameriky spotřebuje průměrně 40x více energie než obyvatel rozvojové země Průměrná spotřeba kovů je v hospodářsky rozvinutých zemích 10x vyšší než v rozvojových

Od roku 1950 3x vzrostla spotřeba obilí 3x se zvýšila spotřeba vody 3x se zvýšila spotřeba hovězího a skopového masa 3x vzrostla spotřeba dřeva na topení 2x se zvýšila spotřeba stavebního dřeva 6x vzrostla spotřeba dřevní hmoty na výrobu papíru 5x se zvýšila spotřeba ryb 4x se zvýšila spotřeba fosilních paliv (uhlí, ropy, z.plynu)

Změna dostupnosti pitné vody 1961 - 1990

Distribution of global reserves of selected materials, 2005

Distribution of global reserves of selected materials, 2005

Závislost EU na dovozu zemědělských produktů

Důsledky lidské aktivity Neustále stoupající poptávka po zdrojích začala přesahovat možnosti přírodních ekosystémů Země globální ekonomika poškozuje ekologické základy (principy) na kterých sama závisí

Odumírání lesů a zmenšování jejich plochy Znečištění světového oceánu a pokles rybolovu i přes zvyšující se počet rybářských lodí (30% korálů v poslední době vyhynulo….3/4 lovišť jsou vyčerpány nebo silně ohroženy) - Odumírání lesů a zmenšování jejich plochy (ročně zmizí 13 000 000 ha deštného lesa (přitom 20% CO2 JE Z VYPALOVÁNÍ LESŮ a pralesy obsahují více uhlíku než celá atmosféra, lesy jsou domovinou více než ¾ druhů živočichů souše)

Změna lesnatosti Paraguaye 1950/2005

Land footprint of specific day-to-day products

Ničení vodních ekosystémů (jezera, mokřady, mangrovy…za posledních 100 let byla zničena ½ rozlohy mokřadů při tom mají nenahraditelný vliv v krajině na odtokový režim, klima, mají nenahraditelné filtrační a čistící schopnosti) Snižování biodiverzity - vymírání známých i neznámých druhů rostlin a živočichů ničením jejich přirozených stanovišť (1/3 živočichů bude v roce 2050 hrozit vyhynutí)

Celkové oteplování atmosféry (tání ledovců….) Rozšiřování pouští - 60 000 km2 za rok (přibližně rozloha ČR (již dnes 500 mil .lidí žije na pouštích) úbytek orné půdy (erozí i záborem – růst měst)

Informační zdroje Ekologická a environmentální výchova Home