seminář Možnosti strukturálních fondů pro podnikatele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Global Business Incubation Day 2008,  Inovační centrum a podnikatelský inkubátor ve Vysočanech 8. prosince 2008 Program Prosperita.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Seminář VYŠKOV Program: Úvod Význam a cíle projektu Současná situace MSP, jeho podpora, program START Výměna vlastních zkušeností účastníků workshopu.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Operační program Podnikání a inovace
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Operační program Podnikání a inovace
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Podpory podnikání Ing. Jan Vanýsek CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj.
Programy podpory podnikání v období 2007 – 2013 Lukáš Černý CzechInvest, Regionální kancelář pro Liberecký kraj Turnov
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Operační program Podnikání a inovace Ing. Marian Piecha odbor strukturálních fondů, MPO.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Seminář Regionální podpora podnikání SROP 14. října 2004 Plzeň.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Operační program Podnikání a inovace Ing. Petr Štěpánek Ministerstvo průmyslu a obchodu, Sekce Strukturálních fondů Konference na Vysočině.
Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno 20.dubna 2005 Podpora inovací a technologií Operační program průmysl a podnikání Program Prosperita a Inovace.
Programy podpory malého a středního podnikání v roce 2011 Zvýhodněné úvěry a záruky 1 VH AMSP
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Transkript prezentace:

seminář Možnosti strukturálních fondů pro podnikatele 23. září 2004 Plzeň

BIC Plzeň Podnikatelské a inovační centrum - Založeno městem Plzní v roce 1992 s cílem napomáhat vzniku a rozvoji inovačních a technologicky orientovaných MSP. - Široké spektrum aktivit (VTP, EIC, IRC, RKO..).

BIC Plzeň Podnikatelské a inovační centrum Podnikatelské plánování a finanční zdroje zaměření na podpůrné programy Smluvní partner ČMZRB Reg. výkonná agentura SOP Průmysl (příprava na OPPP)

Obsah příspěvku Přehled programů podpory podnikání v roce 2004 a dále Operační program průmysl a podnikání Diskuse

Programy podpory MSP v ČR 2004 (vyhlášeny 1. ledna 2004, ukončeny částečně 1.7.2004, částečně pozastaveny 20.9.2004) PHARE 2003 – rozvoj MSP (ukončeno 4. srpna 2004) Operační program průmysl a podnikání (program Rozvoj pozastaven 14. září 2004)

Programy podpory výzkumu a vývoje (další výzva v dubnu 2005) 6. rámcový program Evropského společenství pro výzkum, technologický vývoj a demonstrace (zahájen v prosinci 2002) Další OP (např. SROP, opatření 1.1 Regionální podpora podnikání)

Programy podpory MSP Poskytovatelé: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s. CzechTrade Design Centrum ČR CzechInvest (ARP)

Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s. Záruky (ZÁRUKA) - aktivní Úvěry (START, KREDIT) – od 1.7. v OPPP Příspěvky (TRH, KOOPERACE, VESNICE, REGENERACE, SPECIAL) – pozastaveny 20.9. www.cmzrb.cz

CzechTrade Česká agentura na podporu obchodu Program MARKETIG Marketingové informace Marketingové vzdělávání Marketingové propagační materiály a internetový marketing Dotace na prezentace, výstavy a veletrhy DOTACE VE VÝŠI 50% NÁKLADŮ www.czechtrade.cz

CzechInvest (ARP) Program PORADENSVÍ Dotace na služby podnikatelského poradenství (RPIC, BIC) Podpora inovačních firem v inkubátorech BIC Školení podnikatelů

Design centrum ČR Program Design Dotace na designérskou tvorbu ve výši 50% na honorář za vytvoření autorského díla; maximální výše dotace činí 80 tis. Kč www.designcentrum.cz

Operační program průmysl a podnikání

Operační program průmysl a podnikání 2004 – 6 Priorita 1 – Rozvoj podnikatelského prostředí - 50% prostředků Priorita 2 – Rozvoj konkurenceschopnosti podniků - 46% prostředků Priorita 3 – Technická pomoc - 4% prostředků

Operační program průmysl a podnikání 2004 – 6 Priorita 1 – Rozvoj podnikatelského prostředí Opatření 1.1 – Infrastruktura pro pr. výzkum, vývoj a inovace Opatření 1.2 – Rozvoj podnikatelské infrastruktury Opatření 1.3 – Infrastruktura pro RLZ v průmyslu a podnikání Opatření 1.4 – Rozvoj informačních a poradenských služeb Priorita 2 – Rozvoj konkurenceschopnosti podniků Opatření 2.1 – Zakládání a rozvoj MSP Opatření 2.2 – Podpora inovací výrobků, technologií a služeb Opatření 2.3 – Snižování energetické náročnosti a využití obnovitelných zdrojů energie Priorita 3 – Technická pomoc Opatření 3.1 – Řízení programu Opatření 3.2 – Ostatní technická pomoc

OPPP Priorita 1: Rozvoj podnikatelského prostředí Není primárně určena pro přímou podporu podniků. Příklady: Budování technologických center a inkubátorů, průmyslových zón, školicích středisek, klastrů, registru poradců

OPPP Priorita 1: Opatření 1. 1 – Infrastruktura pro pr OPPP Priorita 1: Opatření 1.1 – Infrastruktura pro pr. výzkum, vývoj a inovace Program PROSPERITA Určeno pro veřejný sektor nebo pro podnikatele ve spolupráci s VŠ, výzkumným ústavem apod. Budování vědeckotechnických parků, podnikatelských inkubátorů, center pro transfer technologií – infrastruktura pro umístění inovačních firem

OPPP Priorita 1: Opatření 1.2 – Rozvoj podnikatelské infrastruktury Program REALITY Pro obce, rozvojové společnosti nebo MSP U MSP možnost dotace na regeneraci dosud nevyužitelných objektů určených pro výrobu, dále zlepšení infrastruktury (úpravy územím oplocení, přístupové komunikace) Dotace u podporovaného podniku (MSP) ve výši nákladové mezery nebo 46% investice

OPPP Priorita 1: Opatření 1 OPPP Priorita 1: Opatření 1.3 – Infrastruktura pro RLZ v průmyslu a podnikání Program ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA Pro podnikatele ve zpracovatelském průmyslu a dalších vybraných oborech dle OKEČ Podniková nebo oborová střediska nákup, výstavba či rekonstrukce objektu Nákup školících pomůcek a programů Dotace: 46% uznatelných nákladů, 0,5-30 mil. Kč

OPPP Priorita 1: Opatření 1 OPPP Priorita 1: Opatření 1.4 – Rozvoj informačních a poradenských služeb Program KLASTRY Též pro sdružení osob založená za účelem provozování klastru (minimálně 60% MSP, nejméně 15 členů) Vytvoření právnické osoby, která bude koordinovat výzkum, vývoj, výrobu a odbyt. Dotace na nájemné, HW a SW, školení pracovníků, mzdové náklady a poradenské služby.

OPPP Priorita 2: Rozvoj konkurenceschopnosti podniků Opatření 2.1 Zakládání a rozvoj MSP Programy: - START (začínající podniky) - KREDIT (malé podniky v úvodní fázi) - ROZVOJ (stabilizované MSP) - MARKETING (exportující MSP)

OPPP Priorita 2: Opatření 2.1 Zakládání a rozvoj MSP Program START Bezúročné investiční úvěry, splatnost 6 let 100 – 500 tis. Kč (1 mil. Kč) pro občany vstupující poprvé nebo s delším časovým odstupem (7 let) do podnikání. ručení směnkou Žádosti přijímá: ČMZRB a.s.

OPPP Priorita 2: Opatření 2.1 Zakládání a rozvoj MSP Program KREDIT (1. varianta) - zvýhodněný inv. úvěr ve výši 0,2 – 2 mil. Kč - pevná úroková sazba 4% p.a. - splatnost 5 let - pro malé podniky (do 50 zaměstnanců) - s min. 1 a max. 5 uzavřenými zdaňovacími obdobími - nejvýše 90% nákladů projektu - ručení směnkou Žádosti přijímá: ČMZRB a.s.

OPPP Priorita 2: Opatření 2.1 Zakládání a rozvoj MSP Program KREDIT (2. varianta) - zvýhodněný inv. úvěr ve výši 0,2 – 5 mil. Kč - pevná úroková sazba 4% p.a. - splatnost 6 let - pro malé podniky (do 50 zaměstnanců) - s min. 2 a max. 5 uzavřenými zdaňovacími obdobími - nejvýše 80% nákladů projektu - ručení směnkou Žádosti přijímá: ČMZRB a.s.

OPPP Priorita 2: Opatření 2.1 Zakládání a rozvoj MSP Program KREDIT (3. varianta) - Podřízený inv. úvěr ve výši 2 – 7 mil. Kč - pevná úroková sazba 3% p.a. - splatnost 8 let, odklad splátek 5 let - pro malé podniky (do 50 zaměstnanců) - s min. 2 uzavřenými zdaňovacími obdobími - nejvýše 50% nákladů projektu - ručení směnkou Žádosti přijímá: ČMZRB a.s.

OPPP Priorita 2: Opatření 2.1 Zakládání a rozvoj MSP Program ROZVOJ (pozastaven 14.9.2004) - Dotace ve výši 1-20 mil. Kč na pořízení DHM a DNM, popř. na související školení a zavádění vyspělých metod řízení - pro MSP (do 250 zaměstnanců) - s min. 3 uzavřenými zdaňovacími obdobími nejvýše 46% nákladů projektu Žádosti přijímá: CzechInvest

OPPP Priorita 2: Opatření 2.1 Zakládání a rozvoj MSP Program MARKETING Marketingové průzkumy, informace, studie Marketingové propagační materiály, propagace prostřednictvím internetu Prezentace, výstavy a veletrhy Dotace 0,1 – 1 mil. Kč - nejvýše 46% nákladů projektu. - pro exportující MSP (do 250 zaměstnanců) - s min. 3 uzavřenými zdaňovacími obdobími Žádosti přijímá: CzechInvest Zprostředkující subjekt: CzechTrade

OPPP Priorita 2: Opatření 2.2 Podpora inovací výrobků, tech. a služeb Program INOVACE Též pro velké podniky! a) Dotace 3 – 50 mil. Kč (u inovací služeb 1-25 mil. Kč), nejvýše 46% nákladů projektu. b) Zvýhodněný úvěr ve výši 3 – 50 mil. Kč (u inovací služeb 1-25 mil. Kč), nejvýše 60% nákladů projektu. pevná úroková sazba 3% p.a. splatnost 9 let, odklad splátek 4 roky Žádosti přijímá: CzechInvest Zprostředkující subjekt - úvěry: ČMZRB a.s.

OPPP Priorita 2: Opatření 2.2 Podpora inovací výrobků, tech. a služeb Program INOVACE MSP mohou do celkových nákladů kromě investic, materiálových nákladů a služeb zahrnout i mzdové náklady (max. 50% celkových nákladů)

OPPP Priorita 2: Opatření 2 OPPP Priorita 2: Opatření 2.3 – Snižování energetické náročnosti a využití obnovitelných zdrojů energie Program ÚSPORA ENERGIE Dotace ve výši 0,5 - 30 mil. Kč, nejvýše 46% uznatelných nákladů projektu – jiná metodika stanovení uznatelných nákladů pro MSP (do 250 zaměstnanců), zpracovatelský průmysl, podvojné účetnictví Žádosti přijímá: CzechInvest Zprostředkující subjekt: ČEA

OPPP Priorita 2: Opatření 2 OPPP Priorita 2: Opatření 2.3 – Snižování energetické náročnosti a využití obnovitelných zdrojů energie Program OBNOVITELNÉ ZDROJE Dotace ve výši 0,5 - 30 mil. Kč, nejvýše 46% nákladů projektu – jiná metodika stanovení uznatelných nákladů pro MSP (do 250 zaměstnanců), zpracovatelský průmysl, výroba elektrické nebo tepelné energie z obnovitelných zdrojů, podvojné účetnictví Žádosti přijímá: CzechInvest Zprostředkující subjekt: ČEA

Žadatelé - Velikost podniku (drobné, malé, MSP) ve smyslu §1 a 2 zákona č. 47/2002 Sb. - Podporované činnosti dle OKEČ - Vedení účetnictví (JÚ, PÚ) - Právnická x fyzická osoba - Podnikatelská historie

Předkládání žádostí Kontinuálně v průběhu zkráceného programovacího období 2004 – 2006

Rozpočet OPPP - v tisících EUR - období 2004-6, ČR (mimo Prahy) Před 10 mld. Kč Asi 18% z celkových SF - v tisících EUR - období 2004-6, ČR (mimo Prahy)

Další podmínky Vedení oddělené účetní evidence Výběr dodavatelů dle předepsaného postupu Závazné indikátory Dotace po dokončení projektu (po etapách) – nutnost spolufinancování vlastními zdroji nebo úvěrem Publicita projektu Na podporu není právní nárok

Ing. Zbyněk Doležal BIC Plzeň Riegrova 1 301 00 Plzeň tel Ing. Zbyněk Doležal BIC Plzeň Riegrova 1 301 00 Plzeň tel.: 377 235 379 dolezal@bic.cz www.bic.cz