Podporované zaměstnávání - praxe založená na výzkumech Mgr. Jiří Šupa Ph.D. Sdružení Práh CZ.1.04/3.3.05./75.00266 Projekt je financovaný z Evropského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Evaluace pilotního šetření a možnosti zavedení prvků švédského modelu v ČR Jiří Vyhlídal, Iveta Zelenková (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
SLUŽBY ZAMĚSTNÁVÁNÍ V KOMUNITNÍCH SLUŽBÁCH V PRAZE A OKOLÍ.
Evropský sociální fond v ČR
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE zkrácený název „Pomoc potřebným“ Reg. č. CZ.1.04/2.1.00/
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
CESTA KE ZMĚNĚ CZ / /0012 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Sociální podnikání v Praze
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Společensky odpovědného podnikání
Gerontopsychologie v praxi
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
RÚT Frýdek-Místek sociální rehabilitace
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Stanislava Správková
Projekty META o.s. zaměřené na komunitní tlumočení
Katedra sociální práce
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Komunitární program PROGRESS
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Podporované zaměstnávání - praxe založená na výzkumech Mgr. Jiří Šupa Ph.D. Sdružení Práh CZ.1.04/ / Projekt je financovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Podporované zaměstnávání  Významně přispívá k sociálnímu začlenění – nabízí důležitou sociální roli  Snižuje pocit postižení, strach, sociální izolaci, diskriminaci a stigma  Významný faktor procesu zotavení  Většina lidí se zdravotním postižením si přeje pracovat a podporované zaměstnávání jim dává šanci jak jejich cíl naplnit

„Train-place“ a „Place-train“  Train-place – klient by měl získat základní dovednosti a schopnosti pro získání zaměstnání v dlouhodobých rehabilitačních programech  Place-train – klient by mě co nejdříve najít práci, která odpovídá jeho preferencím a dovednostem, a pak by měl trénovat dovednosti a schopnosti potřebné pro danou práci

„Včera a dnes“ v USA  Během éry deinstitucionalizace byla práce profesionálů zaměřena na stabilizaci symptomů onemocnění, zároveň však to byla ochrana před normální rolí dospělého a životem a prací v komunitě.  Podpora probíhala ve vysoce chráněném a odděleném prostředí.  Práce v chráněném prostředí vytváří nízké očekávání, což vede k horšímu postupu klienta v dosažení práce  Během 80tých let se v USA rozvinul systém „place and train“ – cílem je najít adekvátní práci pro klienta co nejrychleji, jak je to možné a pak zajišťovat průběžnou nezbytnou míru podpory a doprovázení během práce  Cílem je běžná práce, během které má člověk zajištěnou alespoň minimální mzdu.

Vybrané principy podporovaného zaměstnávání (Becker, Drake, 1997, 2012)  Nulová vylučovací kritéria – rozhodující je chtění klienta a nalezení vhodného typu práce  Probíhá posouzení klienta – sběr informací o předchozích zkušenostech, rozhovor s jeho sociální a profesní sítí.  Klient si určuje množství práce a adekvátní formu– je osobně zahrnutý do hledání místa, respektují se jeho preference  Podpora je poskytováno tak dlouho, jak je potřebná a chtěná  Potřebné dovednosti se trénují rovnou na místě – je nutné průběžné posuzování potřebných dovedností a schopností pro udržení si místa  Do 1 měsíce se začínají kontaktovat zaměstnavatelé  Jeden pracovník zajišťuje všechny fáze procesu podpory zaměstnání včetně přijetí do služby, posouzení, umístění a následné podpory  Spolupráce se zdravotnickými a jinými profesionály  Specialisté v oblasti zaměstnávání tráví 60% v komunitě

Praxe založená na výzkumech  Během 2 let dosáhli programy tzv. IPS 3-4x lepších výsledků v získání a udržení práce (přepočet na týdny a měsíce), až % klientů oproti cca % v běžných programech.  Získání prvního zaměstnání bylo o cca v průměru 45-50% rychlejší (136 dní oproti 205)  Počet hodin ročně varioval od 126 do 656  Nebylo prokázáno žádné zhoršení, pouze u malého množství klientů byl zjištěný zvýšený pocit osamocení – řešeno volnočasovými aktivitami  Efekt v mimopracovní oblasti – zjištění zlepšení v oblastech zlepšení symptomů, spokojenost s financemi a volným časem, zlepšení sebevědomí  Prokázáno i dlouhodobými studiemi např. po 10ti letech, srovnání i s jinými neamerickými zeměmi

Praxe založená na výzkumech  Klienti často vyzkoušeli 2-3 práce, než našli práci, která by odpovídala jejich potřebám  Potřeba spolupráce se zdravotnickými profesionály – ti jsou často trénování ve stabilizace symptomů, nová práce může zapříčinit zvýšení symptomů a pak ji chtějí stopnout, přičemž specialisté na práci ví, že práce umožňuje zakotvení i v případě, kdy lidé zažívají symptomy. Pokud se nedomluví profesionálové, tak klient má ambivalentní pocity, setkávání se dohromady je jediná možnost, jak ujistit klienta v jednotném postupu.

Další kombinace  Kombinace s tréninkem kognitivních funkcí  Rozvoj sociálních a komunikačních dovedností  Využívání motivačních rozhovorů

Implementace  Srovnání výzkumů v USA a v evropských zemích ukázal na bariéry v byrokratické zátěži a bariérách v sociálních systémech  Na straně zaměstnavatelů: Nedůvěra ve schopnosti lidí s duševním onemocněním  Na straně klientů: Obava ze ztráty sociálních benefitů  Neobejde se bez podpory státních a místních úřadů, institucí a organizací působících v oblasti podpory práce  Zaangažování místních zaměstnavatelů