Legislativa na ochranu kojení v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Možnosti financování dětského domova se školou Veselíčko
Prim. MUDr. Petr Bloudíček Dětské oddělení Znojmo
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kosmetické prostředky RAPEX MUDr. Dagmar Jírová, CSc
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_326.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Bezpečné potraviny na českém trhu
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
HIV & Výživa kojence Lída Lhotská IBFAN/GIFA Ženeva Dagmar Schneidrová
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Kojení a zdraví dítěte a matky
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OznaČování potravin pro zvláštní výživu
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Legislativa.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Potraviny pro zvláštní výživu
Spotřebitel a maloobchodní prodejna. Maloobchod  Poslední článek distribučního řetězce  Zahrnuje služby pro domácnosti.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Výživa novorozence a kojence
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
MUDr. František Schneiberg
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Problematika potravinových odpadů v ČR
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Legislativa na ochranu kojení v ČR MUDr. Dagmar Schneidrová, CSc. UK - 3.LF Praha Centrum preventivního lékařství

Legislativa na ochranu kojení ve 29 evropských zemích (2003) ve většině zemí nesplňuje všechny požadavky Mezinárodního kodexu marketingu náhrad MM a následných rezolucí VS SZO dodržování kodexu není monitorováno vládami kodex není dostatečně znám mezi zdravotníky a veřejností většina zemí EU a kandidátských zemí přijala směrnici EU z r. 1991, která pokrývá pouze některá ustanovení kodexu

Mezinárodní kodex marketingu náhrad mateřského mléka (1981) čl. 4 Informovanost a vzdělávání čl. 5 Veřejnost a matky čl. 6 Systémy zdravotnické péče čl. 7 Zdravotničtí pracovníci čl. 9 Označování

Čl. 4.2 Informační a vzdělávací materiály pro těhotné ženy a matky distribuovány prostřednictvím zdravotnického systému o prospěšnosti a prvořadosti kojení o výživě matky a přípravě na kojení o negativním vlivu dokrmování lahví na kojení o obtížnosti změnit rozhodnutí nekojit o vhodném použití UV, kde je to nutné o finančních důsledcích používání UV o zdravotních rizicích z nesprávného použití UV žádné obrázky, texty idealizující UV

Čl. 5 Veřejnost a matky žádná reklama nebo propagace výrobků žádný kontakt, vzorky výrobků, dárky těhotným ženám, matkám, rodinám ne stimulování prodeje na maloobchodní úrovni (slevy, výstavky, prémie)

Čl. 6 Systémy zdravotnické péče nevyužívány k propagaci kojenecké výživy nevystavování výrobků a plakátů

Čl. 7 Zdravotničtí pracovníci podporovat a chránit kojení informace od výrobců - odborné a faktické žádné finanční nebo materiální stimuly k propagování výrobků žádné vzorky kojenecké výživy či potřeb pro jejich přípravu zdravotníkům a těhotným ženám a matkám (kromě odborného posouzení nebo výzkumu)

Čl. 9 Označování „Důležité upozornění“ konstatování prvořadého významu kojení výrobek používán pouze na doporučení zdravotníka instrukce pro vhodnou přípravu varování před zdravotními riziky ne obrázky, text idealizující UV

Rezoluce VS SZO (WHA47.5) z r. 1994 vyzývá členské státy, aby zajistily, aby žádné dodávky náhrad MM a dalších výrobků v působnosti kodexu nebyly zdarma nebo se slevou nabízeny zdravotnickým zařízením.

Rezoluce VS SZO (WHA49.15) z r. 1996 vyzývá členské státy, aby zajistily, aby nemléčný příkrm nebyl propagován nebo používán způsoby, které ohrožují výlučné kojení po dobu 6 měsíců a další kojení po dobu 6-24 měsíců“.

Rezoluce VS SZO (WHA55.25) z r. 2002 požaduje, aby průmysl kojenecké výživy dodržoval Mezinárodní kodex dodržoval následné rezoluce VS SZO nezasahoval do programů kojenecké a dětské výživy

Směrnice EU z r. 1991 slabší než kodex, rezoluce VS SZO slabší požadavky na značení výrobků pouze počáteční a pokračovací mléka nezahrnuje příkrmy, lahve a dudlíky reklama v publikacích odborných a specializovaných na péči o dítě dodávky výrobků zdarma nebo se slevou kojencům, kteří musejí být živeni UV

Zákon o ochraně spotřebitele Sbírka zákonů č. 634/1992 § 8 Zákaz klamání spotřebitele (1) Nikdo nesmí klamat spotřebitele, zejména uvádět nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepřesné, nejasné, dvojsmyslné nebo přehnané údaje...

Sbírka zákonů č. 138/2002 Potraviny a kojenecká výživy - § 5d Reklama na potraviny nesmí uvádět v omyl a) pokud jde o charakteristiku potravin, jejich vlastností, složení, atd. b) pokud jde o přisuzování účinků nebo vlastností, které potravina nevykazuje

Sbírka zákonů č. 138/2002 Potraviny a kojenecká výživy - § 5e (1) Reklama na počáteční kojeneckou výživu - pouze vědecké a věcně správné údaje - pouze v publikacích zaměřených na péči o kojence a ve vědeckých publikacích - nesmí vést k závěru, že počáteční kojenecká výživa rovnocenná MM nebo je lepší (2) V prodejnách je zakázána reklama způsobilá podněcovat ke koupi počáteční kojenecké výživy (vzorky, slevy, způsob vystavení) (3) Výrobcům a prodejcům počáteční kojenecké výživy se zakazuje předávat na veřejnosti bezplatně nebo se slevou výrobky, vzorky nebo dary

Sbírka zákonů č. 138/2002 Potraviny a kojenecká výživy - § 5f (1) Reklama na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a) musí obsahovat informace o správném užití výrobku a nesmí působit proti kojení b) nesmí obsahovat pojem jako „humanizované“ nebo maternizované“ (2) Reklama na počáteční kojeneckou výživu a) musí obsahovat „Důležité upozornění“ poukazující na přednost kojení a doporučující, aby byl výrobek užíván jen na radu odborníků z oboru medicíny, výživy nebo léčiv b) nesmí obsahovat vyobrazení kojence ani jiný obrázek nebo tvrzení, které by mohlo idealizovat náhradu MM

Vyhláška č. 23/2000 Ministerstva zemědělství § 2 Druhy potravin určených pro zvláštní výživu a) počáteční a pokračovací kojenecká výživa b) potraviny pro obilnou a ostatní výživu pro kojence a malé děti § 5 Požadavky na složení potravin pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu pro malé děti § 3 Označování potravin určených pro zvl. výživu a) návod k přípravě a upozornění na nezbytnost dodržet tento návod

Vyhláška č. 23/2000 Ministerstva zemědělství § 6 Označování potravin pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu pro malé děti (5) Součástí označení počáteční kojenecké výživy je „Důležité upozornění“ a) o přednosti kojení před výrobky kojenecké výživy b) doporučení, aby výrobek užíván jen na doporučení lékaře nebo kvalifikované osoby v oblasti výživy, farmacie nebo péče o matku a dítě (6) Na obalu počáteční kojenecké výživy nesmí být a) obrázky kojenců nebo jiné obrázky a tvrzení idealizující výrobek b) pojmy „humanizovaný“ nebo „maternizovaný“

Dozor nad dodržováním zákonů Rada pro rozhlasové a televizní vysílání živnostenské úřady pokuta od 2 do 5 mil. Kč