Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno 7. 10. 2008 Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Netextové práce a standard MS-EVSKP k problému.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Metadatový standard EVSKP-MS verze 1
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
TinWeb na míru aneb úprava pro uživatele na AMU SUT, Zlín, červen 2005 Iva Horová:
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Relační databáze.
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Jednoduchý přechod na verzi 1.0 Jan Mach Vysoká škola.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Přenos dat Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
1.1. Podpora prodeje TUTORIAL Ing. Vilém Kunz,Ph.D.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Případová studie Seminář 2014.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Virtuální Středočeský kraj v databázích Středočeské vědecké knihovny v Kladně PhDr. Eva Wróblewská Ing. Eva Recmanová Středočeská vědecká knihovna v Kladně.
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.
Název maturitní práce Jméno autora práce, ročník Jméno vedoucího a oponenta Logo školy.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Obhajoba bakalářské práce
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Prezentace a obhajoba zadaného tématu
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Kariérní dráhy na ústavu konstruování FSI VUT v Brně
Transkript prezentace:

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Netextové práce a standard MS-EVSKP k problému metadatového popisu

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Osnova:  MS-EVSKP a obecný trend  Jaká je praxe  Příklady  Současné možnosti  Problémy  Co s tím dál

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 MS-ESVKP a obecný trend  popis na úrovni „kvalifikačního úkolu“  tj. popsat vlastní textovou práci a veškeré další náležitosti do jednoho „souborného“ metadatového záznamu: -textová práce -přílohy všech typů, posudky -připojit všechny příslušné soubory pod 1 ID

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Jaká je praxe - modelově  1 VŠKP=až 3 různé práce a tituly  až 6 alternativních názvů (a ev. podnázvů)  různí vedoucí a oponenti  3 různá přístupová práva  důležité podrobnosti  zájem o konkrétní druh, ne o celý „úkol“

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Typové příklady „kvalifikačních úkolů“ •teoretická práce + scénář hry •teoretická práce + film •teoretická práce + ukázka výukové hodiny •teoretická práce + interpretační výkon •teoretická práce + projektová dokumentace •text + soubor fotografií •atd. apod.

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Modelový příklad •popisován je dále modelový příklad z AMU •součásti „ kvalifikačního úkolu“: textová teoretické studie film, který se k textu nevztahuje •tištěná příloha č. 1 •neřeší se zde syntaxe zápisu

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Název prvkuTextová práceNetextová práce dc:title cs Gag a groteska v českém animovaném filmuKosmopolitan radí ženám dcterms:alternative cs psychologická studie dcterms:alternative cs ? Jak se stát krásnou dcterms:alternative cs psychologická studie dc:titel en evskp : typeTransleted Gag and cartoon in the Czech animated film The Cosmopolitan advise to women dcterms:alternative en an psychological study dc:titel en evskp : typeTransleted ? How to become pretty dcterms:alternative en ? an psychological study

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Název prvkuTextová práceNetextová práce dc:subject studie; české filmy; animované filmy; gag, groteska; výrazové prostředky český film; krátké filmy; barevné filmy; psychologické studie; životní styl; masová média dcterms:abstract cs Práce usiluje o srovnání používaných výrazových prostředků v českých groteskách … Film rozkrývá některé zásadní otázky vlivu masmedií na životní styl žen. Stylem práce kameramana poukazuje na … dcterms:abstract enThe study describes….The film discovered …

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Název prvkuTextová práceNetextová práce dcterms:tableOfContents Obsah: 1. výběr autorů. 2. analýzy prostředků. 3. Srovnání. 4. Závěry.??? dc:contributor AdvisorBregant, Michal Chytilová Věra; Ulver, Stanislav dc:contributor RefereeKalista, JanForman, Miloš

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Název prvkuTextová práceNetextová práce dcterms:created dcterms:dateSubmitted dcterms:dateAccepted dcterms:modified

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Název prvkuTextová práceNetextová práce dc:typemagisterská práce magisterská praktická práce dc:typeTypeTextMoving Image dc:typeType cs textfilm dcterms:mediumPDF FLV. Nativní formát BetaCam. Formát zvuku 7,1. Formát obrazu 2,55. Barva. dcterms:extent58 stran, 15 obr.25 minut

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Název prvkuTextová práceNetextová práce dc:rights Autor udělil souhlas s body a), b) licenční smlouvy AMU. Autor udělil souhlas s body c) licenční smlouvy AMU dc:identifierhdl.handle.net/23456/71hdl.handle.net/23456/72 dc:languagečeskyanglicky

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Co dále v MS-EVSKP není: (a mělo – nemělo by být ?) -osoby podílející se na realizaci -korporace podílející se na realizaci -korporace podílející se na výrobě „úkolu“ -údaje o provedení (výstava – místo apod.) -existence různých typů formátů -technické atributy originálu (např. fotek v nativním formátu, zvuk, obraz, barva..)

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Současné možnosti :  dc.title: jen název textové části  problémy alternativních názvů  KS všech částí společně - nelogické  odlišit vedoucí a oponenty doplňky  atributy všech souborů opakovat v dc.properties  nelze odlišit různá data vytvoření/podání

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Naznačení důsledků a výsledků :  schéma prvků – tištěná příloha č. 2  schéma zápisu v xml – tištěná příloha č. 3

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Co s tím nyní na AMU a)do NR předat dávkově jen záznamy textových prací b)zatím bez cesty přes OAI c)import do knihovního katalogu – samostatné záznamy d)import do DSpace - ?? e)iniciovat další rozvoj MS-EVSKP f)po vyřešení nahradit záznamy v NR

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Otázky k rozhodování a řešení:  Popisovat vše jen jedním záznamem ?  Popisovat samostatnými záznamy ?  Popis „kolekcí“ ?  Možnosti propojování záznamů ?  Řešení identifikace jednotlivých součástí a „kolekcí“

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Argumenty pro samostatné záznamy: •samostatné názvy součástí „kvalifikačního úkolu“ •součásti mohou existovat samostatně •odlišní vedoucí, oponenti, data •hodnoceny samostatně •odlišná přístupová práva •potřeba dalších informací o nich •nepřehlednost „souborného“ záznamu

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Co s tím dál ?  odlišovat „pouhé“ přílohy a samostatné části VŠKP  zavést termín „kvalifikační úkol“ apod.  pro každou část vytvářet sam. záznam  rozšířit MS-ESVKP o některé další prvky

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Možné řešení: zavést formát METS, který umožňuje:  kontejnerové řešení  do jediného záznamu popis více objektů  vytváření vazeb mezi nimi

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Děkuji vám za pozornost kontakt