Ilavský J. | Franc D. Třída : 4.A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Úvodní slovo a formální nále ž itosti  Shrnutí výro č ní zprávy za rok 2011  Hospoda ř ení v roce 2011  Cíle a rozpo č et na rok 2012  P ř edstavení.
Advertisements

ZALO Ž ENÍ Č ESKÉ PARKOVACÍ ASOCIACE 1.pracovní setkání Č ESKÉ PARKOVACÍ ASOCIACE 26. Č ervna 2013 Kongresové centrum U Hájk ů, Na Florenci 29, Praha 1.
Vojenské orgnanizace a jejich působení ve světě
 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
OSN OSN= organizace spojených národů
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Emigrace vojenská emigrace politická v základních cílech - nebyl rozdíl.
NATO.
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
..Nejrychlejší kolektivní hra na světě..
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Číslo v digitálním archivu školy
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Rozdělení světa v době studené války do bloků
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Geografie cestovního ruchu Reliéf a morfologické poměry
Pád komunistických režimů
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Československo na cestě destalinizace
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
NATO North Atlantic Treaty Organization M. Piskač, S. Bříza, J. Řípa, D. Jiráň, M. Jarůněk.
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Ž áci poprvé zasedli do zdejších školních lavic 1. zá ř í Naše škola má vytvo ř ený školní vzd ě lávací program s názvem Aktivita, tvo ř ivost,
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Jana Sítařová Liga arabských států. Arabská liga Vznik: 22. března 1945 Sídlo: Káhira, Egypt Členové: 22 zemí Úřední jazyk: arabština Hlavní orgán: arabská.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA:. Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:. Mgr
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Moderní dějiny.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Mezinárodní organizace
PAŘÍŽSKÁ MÍROVÁ KONFERENCE
VY_32_INOVACE_
Češi za první světové války
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
NATO.
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Bezpečnostní politika ČR
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
NATO Severoatlantická aliance.
První berlínská krize
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Severoatlantická aliance
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Transkript prezentace:

Ilavský J. | Franc D. Třída : 4.A VARŠAVSKÁ SMLOUVA Ilavský J. | Franc D. Třída : 4.A

VARŠAVSKÁ SMLOUVA Vojenský pakt evropských zemí tzv. Východního bloku 1955-1991 logo Varšavské smlouvy

ČLENSKÉ STÁTY

ČLENSKÉ STÁTY Albánská lidová republika Bulharská lidová republika Československá republika (později ČSSR) Maďarská lidová republika Německá demokratická republika (od r. 1956) Polská lidová republika Rumunská socialistická republika SSSR

VZNIK A VÝVOJ V.S.

VZNIK A VÝVOJ VARŠAVSKÉ SMLOUVY 14. 5. 1955 : na základě Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci podepsané Albánií, Bulharskem, Československem, Maďarskem, NDR, Polskem, Rumunskem a SSSR ve Varšavě. Formálně reakcí na zřízení Západoevropské unie a Pařížské dohody umožňující vstup SRN do NATO. Ve skutečnosti si SSSR zajišťoval kontrolu nad východním blokem pro případ možného uvolnění mezi Z a V.

VÝVOJ VARŠAVSKÉ SMLOUVY Smlouva byla uzavřena na 20 let s automatickým prodloužením o 10 let pro státy, které ji rok před uplynutím lhůty nevypoví. V roce 1962 se Albánie přestala zúčastňovat činnosti Varšavské smlouvy a 13. 9. 1968 ji na protest proti intervenci armád do Československa vypověděla. V květnu 1985 byla prodloužena o dalších 20 let. Hlavními veliteli Varšavské smlouvy byli maršálové SSSR : Ivan Stěpanovič Koněv (1955–1960) Andrej Antonovič Grečko (1960–1967) Ivan Ignaťjevič Jakubovskij (1967–1976) Viktor Georgijevič Kulikov (1977–1986) Nikolaj Vasiljevič Ogarkov (1986–1991)

ČINNOST VARŠAVSKÉ SMLOUVY

ČINNOST VARŠAVSKÉ SMLOUVY CÍL - koordinace politiky a spolupráce ve vojenské oblasti při společné obraně socialismu, suverenity a nezávislosti, a také vytvoření protipólu k severoatlantickému paktu. NEJVYŠŠÍ POLITICKÝ ORGÁN - oficiálně Politický poradní výbor složený z nejvyšších stranických a státních představitelů členských zemí. V praxi rozkazy Spojenému velení a štábu Spojených ozbrojených sil přicházely z Kremlu.

ČINNOST VARŠAVSKÉ SMLOUVY Velení sídlilo v Moskvě a v čele pouze sovětští vojenští představitelé. Zástupci ozbrojených sil ostatních států pouze přinášeli instrukce od sovětského velení. Otázky strategie a taktiky neřešilo velení a štáb Spojených ozbrojených sil Varšavské smlouvy, ale generální štáb sovětských ozbrojených sil.

Představitelé států v.s. Fotografie ze sjezdu vůdců států Varšavské smlouvy v roce 1987 (zleva) : Gustáv Husák - ČSSR Todor Živkov – Bulh. Erich Honecker - NDR Michail Sergejevič Gorbačov - SSSR Nicolae Ceauşescu – Rum. Wojciech Jaruzelski - Polsko János Kádár – Maďar.

ZÁNIK VARŠAVSKÉ SMLOUVY

ZÁNIK VARŠAVSKÉ SMLOUVY Po rozpadu sovětského impéria a zániku NDR byla rozpuštěna. Nejprve 25. února 1991 na mimořádné schůzce Politického poradního výboru v Budapešti rozhodnuto o rozpuštění vojenských struktur Varšavské smlouvy. Po československém návrhu na ukončení platnosti smlouvy který přijali zástupci vlád šesti zbývajících členů na schůzi výboru 1. července 1991 v Praze v Černínském paláci.

Děkujeme za pozornost !