Inovační centrum, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Strategie Hospodářského Růstu – vazba na klastry
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Místo konání: Uherské Hradiště – vinárna hotelu Grand, Palackého náměstí Místo konání: Zlín – expozice ve 2. patře budovy č.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Ing. Michaela Novotná Hluboká nad Vltavou Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Šetření institucí VaV + podpory inovačního podnikání (WP5) Ing. Michal ORAVA Manažer projektů Inovační centrum, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) a Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje (RIS) Jednání pracovní skupiny č. 1.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Inovační centrum, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Zjištění a výsledky „výzkumu od stolu“ (desk research) v úvodní fázi projektu Ing. Michal ORAVA Manažer projektů Inovační centrum, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Orava@UNI.UTB.cz +420 57 6033009

Agenda: Proč výzkum od stolu (desk research) ? Zjištění a výsledky Svět, Evropa, EU, ČR a Zlínský kraj VaV, podnikatelské prostředí a průmysl v regionu Zahraniční + domácí trendy v podpoře inovací 3. Diskuze Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 2

Agenda: Proč výzkum od stolu (desk research) ? Zjištění a výsledky Svět, Evropa, EU, ČR a Zlínský kraj VaV, podnikatelské prostředí a průmysl v regionu Zahraniční + domácí trendy v podpoře inovací 3. Diskuze Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 3

Co bylo uděláno? Zhodnocení dostupných dat týkajících se inovací a potřeb firem v kraji: mapování probíhajících regionálních aktivit návrh na jejich koordinaci s RIS sběr dostupných dat a jejich hodnocení - inovace a trendy v nich, zahraniční trhy - VaV + podnikatelské prostředí ve ZK - významná průmyslová odvětví regionu Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 4

Proč bylo uděláno? Workshopy s firmami a dalšími klíčovými hráči ekonomické sféry ve Zlínském kraji: ověření výsledků „výzkumu od stolu“ s praxí jejich porovnání s názory/potřebami podniků diskuse s podnikatelskou sférou o stavu VaV, prostředí, inovací a jejich podpory ve ZK Co podnikatelé potřebují / žádají, co chybí ? Jak Vám může Akční plán RIS pomoci ? Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 5

Co dál? opatření usnadňující inovační aktivity podniků rozsáhlý výzkum ve firmách (VI/2006-V/2007) Regionální inovační strategie + Akční plán Již nyní však chceme znát potřeby podniků některé kroky nachystat v předstihu (ještě před schválením RIS a Akčního plánu  pilotní Akce pro rozvoj inovačního prostředí. Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 6

Agenda: Proč výzkum od stolu (desk research) ? Zjištění a výsledky Svět, Evropa, EU a ČR VaV, podnikatelské prostředí a průmysl v regionu Zahraniční + domácí trendy v podpoře inovací 3. Diskuze Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 7

8 „dohánějící země“ (catching up) „ztrácející tempo“ (losing ground) zdroj: European Innovation Scoreboard 2005 Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 8

9 zdroj: European Innovation Scoreboard 2005 (tlustá čára „All countries“ nezahrnuje Lucembursko + Norsko) zdroj: European Innovation Scoreboard 2005 Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 9

Malé a střední podniky (MSP, SME ~ SMB) v USA investují do výzkumu a inovací 7x více než evropské. V USA jsou inovace vnímány jako specifický nástroj podnikání - zdroje vedoucí k vytváření bohatství. V Evropě jsou inovace vnímány jako zdroje znalostí nebo transfery technologií z výzkumných institucí do průmyslu. Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 10

Rozšířené mýty o inovacích Většina rychle rostoucích firem je z high-tech. Většina rychle rostoucích firem je mladých. Česká republika Nejvíce inovují velké podniky (57 %, malých pouze 22 %, středních 36 %)  podpořit SME (vyšší flexibilita + hodně velkých firem řeší specializované činnosti formou outsourcingu)! Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 11

Inovacím brání (především) nedostatek financí vysoké náklady ekonomická rizika nedostatek kvalifik. pracovníků nákl. na inovace 2003 zdroj: ČSÚ Statistické šetření ČSÚ ukazuje, že inovující subjekty nacházejí v daleko větší míře uplatnění na mezinárodních trzích (58 %) než subjekty bez inovační aktivity (36 %). ! Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 12

Agenda: Proč výzkum od stolu (desk research) ? Zjištění a výsledky Svět, Evropa, EU a ČR VaV, podnikatelské prostředí a průmysl v regionu Zahraniční + domácí trendy v podpoře inovací 3. Diskuze Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 13

Ve ZK je 76% výzkumníků v podnik. sektoru ZK r. 2003: 8. místo (z 14) ve výdajích na VaV ZK r. 2004: 11. místo = 2. největší pokles Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 14

Identifikované instituce VaV ve Zlínském kraji 1 Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Asociace gumárenské technologie Zlín s.r.o. Centrum stavebního inženýrství, a.s. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Vojenský technický ústav výzbroje a munice Výzkumná stanice travinářská Rožnov – Zubří VÚ lesního hospodářství a myslivosti Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. + zkušební a kalibrační laboratoře, certifikační orgány,… Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 15

Identifikované instituce VaV ve Zlínském kraji 2 zaměření VaV aktivit UTB… plastikářský a gumárenský průmysl obuvnický průmysl potravinářský průmysl ekologie + environmentální technologie ekonomika, management, ICT, multimédia Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 16

Nejvyšší obrat (obrat 2004, mil. Kč) Nejvýznamnější průmysl. odvětví ve Zlínském kraji dle obratu 2002-2004 Nejvyšší obrat (obrat 2004, mil. Kč) Nejvyšší % růst (DH) výroba pryžových a plastových výrobků 43 047 (DD) zpracování dřeva, výroba dřevařských výrobků kromě nábytku (DG) výroba chemických látek, přípravků, léčiv a chemických vláken 9 896 (DM) výroba dopravních prostředků a zařízení (DA) výroba potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků 8 651 (DN) zpracovatelský průmysl jinde neuvedený Největší pokles 2002 – 2004: (DC) výroba usní a výrobků z usní zdroj: ČSÚ Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 17

Nejvyšší  evidenční počet (Q3 2005) Nejvýznamnější průmysl. odvětví ve Zlínském kraji dle počtu zaměstnanců Nejvyšší  evidenční počet (Q3 2005) Nejvyšší % růst (2002 – Q3 2005) (DL) výroba elektrických optických přístrojů a zařízení 8 891 (DD) zpracování dřeva, výroba dřevařských výrobků kromě nábytku (DH) výroba pryžových a plastových výrobků 8 513 (DM) výroba dopravních prostředků a zařízení (DJ) výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků 5 373 Největší pokles 2002 – Q3 2005: (DC) výroba usní a výrobků z usní zdroj: ČSÚ Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 18

Inovující podniky (ČR = 100%) zdroj: ČSÚ (procesní a produktové inovace) Inovující firmy ČR: 32,6% < záp. Evropa SRN: 65,2% Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 19

Agenda: Proč výzkum od stolu (desk research) ? Zjištění a výsledky Svět, Evropa, EU a ČR VaV, podnikatelské prostředí a průmysl v regionu Zahraniční + domácí trendy v podpoře inovací 3. Diskuze Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 20

Trendy v oblasti inovací (OECD) zlepšení propojení průmyslu a výzkumu spolupráce mezi stát. sektorem a průmyslem podpora high-tech malých a střed. podniků zájem o globalizaci VaV inovace ve službách posílení práv duševního vlastnictví ve vědě a v oblasti inovací Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 21

Národní inovační politika ČR (výběr) vytváření klastrů  zvýšení efektivity výroby  multiplikace inovačního potenciálu na úrovni odvětví (přelévání zkušeností)  úzká propojenost s institucemi VaV a VŠ  multiplikace efektu finančních podpor (umožňují čerpat podpory z úrovně podniků i klastrů) mobilita pracovníků mezi akademickou a podnikatelskou sférou Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 22

Strategie hospodář. růstu ČR (mj.) na úrovni regionů vybrat obory, ve kterých můžeme být konkurenceschopní v evropském a světovém měřítku  zaměřit na ně podporu tradiční sektory českého průmyslu s růstovým potenciálem (elektronika, přesné strojírenství a automobilový průmysl, chemie a plasty, environmentální technologie) high-tech výrobní oblasti (mikroelektronika/polovodiče, biotechnologie/farmacie, optoelektronika) high-tech služby (ICT, vývoj softwaru, strategické služby – centra sdílených služeb, expertní a řešitelská centra, opravárenská centra) Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 23

 podporovat v rámci RIS! Regiony podporovat prostředí, které povede k rozvoji VaV + inovací (inkubátorů a tech. parky, jejich poradenské aktivity, rizikový kapitál)  kvalitu statistických dat o podn. v regionech (ČSÚ) - výkonnost průmyslu/služeb výdaje na VaV v podn. sektoru ČR 2000–2004 meziroční nárůst 8,9% (> VŠ 8,3%)  podporovat v rámci RIS! Workshopy s podnikateli Zlínského kraje 11-21.4.2006 Zlín, Kroměříž, UH, Vsetín 24

Děkuji Vám za Vaši pozornost! Ing. Michal ORAVA Manažer projektů Inovační centrum, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Orava@UNI.UTB.cz +420 57 6033009