MUZEUM BENÁTKY NAD JIZEROU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Gymnázium Víťězslava Nováka v Jindřichově Hradci: Vítejte u prezentace akce „HUDBA V NÁS – hudební toulky d ě jinami m ě sta“
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Památky Unesco Česká republika.
Hudební klasicismus v tvorbě českých autorů
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
CZ KVÍZ.
Historické památky města MIKULOV
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Prezentace Praha.
… správný cíl vaší cesty!
Anthropos Brno 2008 Exkurze žáků 6. třídy ZŠ Krucemburk.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Kostelec nad Černými lesy
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
VELKÁ PARDUBICKÁ Jan Freudl Konec Menu
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Cestovní kancelář Silesia
SVITAVY.
Gotická kultura.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
VELHARTICE.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCísař Rudolf II. – Praha centrum Evropy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
Moje oblíbené místo O P A V.
Historické prameny.
Občanská výchova 6. ročník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Albrecht z Valdštejna 7.ročník.
Gotická architektura v Čechách
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
Počátek vlády Habsburků
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice Jméno: Tereza Fořtová Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_01_Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Transkript prezentace:

MUZEUM BENÁTKY NAD JIZEROU

HISTORIE MUZEA Zakladatelem byl Ing. Jindřich Soukal. Ustavující valná hromada Musejního spolku se konala 10. března 1935 a přijala název „Museum Novobenátecka v Nových Benátkách“. Umístěno bylo do dvou místností Okresního domu na náměstí v Benátkách I. Otevření pro návštěvníky se konalo 20. června 1937. Jako první akce byla uspořádána výstava obrazů, spojená s ukázkou prvních darovaných předmětů.

DŮLEŽITÉ UDÁLOSTI 20.6.1937 – slavnostní zpřístupnění sbírek muzea veřejnosti 17.6.1951 – slavnostní otevření archeologického oddělení muzea; zároveň byly všechny sbírky předány do vlastnictví města a muzeum dostalo název „Soukalovo městské muzeum Benátecka“; 1953 – vydání prvního písemného materiálu o muzeu: Průvodce po historii a památnostech města a okolí Benátek nad Jizerou 8.5.1955 – přestěhování do druhého patra zámku v Benátkách n.J. a zahájení provozu; v tomto roce archiv se oddělil od muzea; 20.7.1956 – slavnostní otevření síně Tycho Brahe; 10.11.1957 – slavnostní otevření síně Bedřicha Smetany; 27.9.1964 – slavnostní otevření síně bratří Bendů 1981 – městské muzeum převedeno pod Okresní muzeum Mladá Boleslav, které bylo v roce 2003 přejmenováno na Muzeum Mladoboleslavska 22.9.1993 – v nově rekonstruovaných prostorách muzea otevřena síň bratří Bendů, síň Bedřicha Smetany a výstavní síň; 11.4.1996 – zpřístupněna vstupní hala s expozicí Benátečtí rodáci; 9.4.1997 – otevřena expozice Příroda Benátecka; 21.4.1999 – slavnostně otevřena expozice Astroarcheologie; 29.4.2003 – zpřístupněna interaktivní expozice Páni z Dražic; 1.5.2006 – slavnostně otevřena interaktivní expozice Tycho Brahe a Benátky 28. 10. 2009 otevřena další nová interaktivní expozice Jan z Werthu.

STÁLÉ EXPOZICE – VSTUP Vstupní sál je věnován známým rodákům Benátecka. Např. cestovatelé Josef Kořenský (1847-1938) a Josef Polák (1844-1899), parašutistka Marie Krupičková (1909-1997), spisovatelé a básníci: Zdeněk Kalista (1900-1982), Arnošt Vaněček (1900-1983), Václav Jaromír Picek (1812-1869), Antonín Jaroslav Vrťátko (1815-1892) a Věnceslav Ráb (1804-1838), průkopník české archeologie Ludvík Šnajdr (1839-1913) a elektrotechnik Ing.Dr.Karel Novák (1867-1941). Malá expozice seznamuje s dějinami a vývojem benáteckého muzea.

PŘÍRODA BENÁTECKA Expozice je zaměřená na Benátecký, Mladoboleslavský a Polabský bioregion, jež se nacházejí v okolí řeky Jizery. Přibližuje návštěvníkům živočichy i rostliny, které v uvedených lokalitách lze najít. Výstava je doplněna mapami, fotografiemi, obrázky i vycpanými exponáty zvířat, zkamenělinami i minerály vyskytujícími se v okolí Benátek.

PRAVĚKÁ A STŘEDOVĚKÁ ASTRONOMIE Tento sál je zaměřen na spojení pravěké astronomie a archeologie. Uvádí např.: astronomii v pravěku až v časném středověku ve střední a západní Evropě; neolitickou kruhovou ohradu Krpy; hroby skrčenců v Brodcích nad Jizerou; jeskyni Dobšín v údolí Plakánku – podzemní svatyni. Orientaci slovanských hrobů, rotund a kostelů; slovanská pohřebiště na Benátecku. Co je gnómon a jak se určovaly světové strany a den rovnodennosti.

BRONZOVÝ POKLAD Expozice zahrnuje soubor bronzových dýk a kruhů z 19.-18. století před Kristem. Je to jedinečný doklad víry obyvatel z doby bronzové. A dále zlomky různých kuchyňských nádob, kamenné sekery, nástroje zemědělců mladší doby kamenné, srpové čepelky, model komorové hrobky a jiné zajímavé archeologické nálezy. Také tu najdete skládačku pra pra pradědečka

PÁNI Z DRAŽIC Rod pánů z Dražic vystupoval v českých dějinách necelých 150 let. Nejstarším známým příslušníkem byl Budislav, o něm víme, že byl kanovníkem. Jeho syn Jan byl v letech 1258 až 1278 pražským biskupem, další syn Řehník zastával různé úřady u dvora a také získal do rodového držení panství Dražice, kde asi v 60. letech 13. století založil nový hrad. I Řehníkův syn Jan zastával v letech 1301 až 1343 úřad pražského biskupa.

PÁNI Z DRAŽIC Za biskupa Jana byl dražický hrad goticky přestavěn. Jeho stejnojmenný synovec pak právně přenesl trhové městečko Benátky na návrší na protějším břehu Jizery a založil zde ve 40. letech 14. století Nové Benátky. Jeho synem, také Janem, rod pánů z Dražic roku 1385 vymřel. V expozici jsou umístěny různé interakce.

TYCHO BRAHE A BENÁTKY Benátecký zámek postavili v první polovině 16. století purkrabí z Donína. V roce 1597 ho prodali císaři Rudolfu II., který ho v roce 1599 nabídl slavnému dánskému astronomovi Tychonovi Brahe de Knudstrup. Prováděl zde různá měření a pozorování na různých přístrojích, začal budovat observatoř, a také se zde setkal s Janem Keplerem, spolupracovníkem i rivalem v oblasti astronomických věd. Ve druhé polovině roku 1600 byl Tycho Brahe povolán zpět do Prahy, kde 24. října 1601 zemřel.

TYCHO BRAHE A BENÁTKY Na zámku se zachoval takzvaný „Benátecký poledník“, který vyměřil Tycho Brahe. Byl nalezen při opravě této místnosti zámku. Poledník byl vyměřen: 14° 59´ 34´´. Stálá expozice byla otevřena 1. května 2006. Jsou zde k vidění repliky „tychonovských“ přístrojů na měření hvězd; originální modely znázorňující planetární soustavy, observatoř na ostrově Hven, knihy a další zajímavosti. Také můžete vyzkoušet různé činnosti, např.: z kostek postavit jeden z portrétů Tycha Brahe, obléci si renesanční oděvy, najít souhvězdí na otočné mapě, nakreslit si supralibros atd.

JAN Z WERTHU, GENERÁL TŘICETILETÉ VÁLKY V roce 1647 získal benátecké panství generál Jan z Werthu jako dar za své zásluhy a služby, a také zároveň jako splátku za dluh vzniklý vydržováním císařského vojska ve třicetileté válce, od císaře Ferdinanda III. Na benátecký zámek se přistěhoval se svou poslední manželkou Zuzanou Marií z Kuefsteinu, ale jako voják, zvyklý rozkazovat, nebyl moc oblíben.

JAN Z WERTHU, GENERÁL TŘICETILETÉ VÁLKY Zásadně přestavěl zámek - přistavěl severní barokní křídlo, takže k tzv. starému zámku přibyl nový zámek, každý s vlastním schodištěm. Byla postavena četná hospodářská stavení a cely areál byl ohrazen zdí se třemi branami. Zemřel v Nových Benátkách roku 1652. I zde si můžete vyzkoušet různé interakce

HISTORIE BENÁTECKÉHO PANSTVÍ Výstava přibližuje historii benáteckého panství. Tato erbovní místnost nabízí zajímavé informace o zakladatelích našeho města a o ostatních majitelích zámku a panství od 13. stolení po současnost.

HRAJEME SI NA KELTY Výstava předvádí civilizaci Keltů, nejstarších jménem známých obyvatel Čech, jiným způsobem. Návštěvníci si nejen prohlédnou archeologické nálezy z 6.-1.století před naším letopočtem, dozvědí se více ze života našich předků, ale také se mohou obléknout do oděvu Keltů nebo si vyzkoušet kopí a štít. Zajímavým exponátem se stala zlatá mince s obrazem mušle, těžká 7,517 gramu. Byla nalezena v roce 2001 v  Kristově jeskyni u Klokočí (katastr Bělá u Turnova), a je možno si ji na raznici VLASTNORUČNĚ VYRAZIT.

OBRAZOVÁ GALERIE Galerie se nachází na chodbě muzea a pochází z majetku rodiny Thun-Hohensteinů. Jsou tu zobrazeni někteří majitelé zámku a panství: Bedřich a Jindřich, purkrabí z Donína; císař Rudolf II. Habsburský; Jan z Werthu, jeho dcera a zeť; hrabě Leopold Thun-Hohenstein a jeho manželka Alžběta a další. Galerie je doplněna soškami z různých domů Benátek a truhlami ze sbírek muzea. Zámek ze „sirek“ je dílem benáteckého rodáka Eduarda Bárta. Použil na něj 70.000 ks zápalek a stavěl ho 5 let.

SÍŇ BRATŘÍ BENDŮ V době, kdy panství Benátky vlastnil Ignác z Klenové, milovník hudby a umění, žili v Benátkách i později slavní Bendové. Ignác z Klenové jim umožnil dosáhnout výrazných hudebních úspěchů zejména na pruské půdě. František Benda (1709-1786) již v mládí vynikal výborným hlasem a pilně cvičil na housle. Přijal místo v královském orchestru v Berlíně a působil ve dvorní kapele krále Bedřicha II. Proslavil se také skladatelskou činností. Jiří Antonín Benda (1722-1795) se po přestěhování do Pruska stal členem královské kapely v Berlíně, pak zastával místo kapelníka ve vévodově orchestru v Gotě. Jeho význam spočívá také ve skladatelské činnosti (melodram, symfonie, komorní i koncertní skladby).

SÍŇ BEDŘICHA SMETANY Hudební tradice města je spojena se jménem slavného skladatele Bedřicha Smetany. Na zámku v Benátkách působil v letech 1844-47 jako mladý učitel hudby v rodině hraběte Thun-Hohensteina. V síni věnované jeho památce se dozvíte o hudebních začátcích našeho slavného skladatele, nachází se zde i dobový nábytek, na klavír hrál Smetana osobně. V expozici je umístěna jeho sádrová busta, kterou zhotovil akademický sochař Strachovský v roce 1881.

MUZEUM BENÁTKY zámek 49 294 71 Benátky n. J MUZEUM BENÁTKY zámek 49 294 71 Benátky n.J.I tel: 326 316 682 e-mail: info@muzeumbenatky.cz web: www.muzeumbenatky.cz OTEVŘENO: KVĚTEN - ZÁŘÍ úterý-neděle 9.oo-12.oo a 13.oo-17.oo OTEVŘENO: ŘÍJEN úterý-neděle 9.oo-12.oo a 13.oo-16.oo mimořádné akce, výstavy, koncerty, přednášky, všechny akce dle plakátů a webových stránkách