GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zemědělství – 1. část.
SATELITNÍ KOMUNIKACE Martina ŠKVAŘILOVÁ, 4.Z.
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI
poskytujeme služby v oblasti ochrany majetku a osob (EZS, EPS, CCTV …) od roku 2004 poskytujeme služby v oblasti logistiky a zabezpečení vozidel (systém.
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Prezentace společnosti B&C Dopravní systémy s.r.o. Společnost se zabývá aplikováním sofistikovaných metod využitelných pro poznávání, řízení a regulaci.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Způsoby přesné družicové navigace
Přemysl PAVKA EKOTOXA s.r.o., pracoviště Olomouc Hálkova 2, Olomouc GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU GIS – ÚVOD DO ODPOLEDNÍ.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
Technologie pro CI. Od technologií pro CI vyžadujeme především funkce vyhledávání v rozsáhlých databázích na základě libovolných dotazů, propojování a.
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
EKOTOXA s.r.o. Otická 761/37, Opava GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU CÍL A PROGRAM ŠKOLENÍ SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM.
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Dohled analýza optimalizace dohled analýza optimalizace Advanced Farming Systems.
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Rostlinná produkce obsah přednášky
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Michal Pospíšil.  Zemědělství je náročné na znalosti nových technologií, přírody, ekonomiky a organizaci  Současné technologie umožňují produktivitu.
Geo-informační systémy
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Trvale udržitelné systémy
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
GPS – Global Positioning System
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
„ Nové moderní nástroje práce organizátora veřejné dopravy“ Veřejná doprava je složitý systém zabezpečení dopravních potřeb obyvatel. Jeho efektivní poznávání,
Informační podpora při krizovém řízení
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Využití DPZ pro predikci výnosů obilovin
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
Pavel Středa 1.ME. -GPS je družicový navigační systém -Systém NAVSTAR GPS.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Geoinformatika úvod.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Zranitelné oblasti.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Speciální projekty založené na principu HÚL
Zranitelné oblasti.
Statistika a výpočetní technika
Transkript prezentace:

GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI 02 April 2017 GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI PŘÍKLADY VYUŽITÍ GIS A GPS V PRAXI SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM ZEMĚDĚLSKÝM FONDEM PRO ROZVOJ VENKOVA Seminář se koná s podporou Programu rozvoje venkova ČR, Opatření I.3.1. Další odborné vzdělávání a informační činnost Stanislav ŠŤASTNÝ EKOTOXA s.r.o., pracoviště Olomouc Hálkova 2, 779 00 Olomouc stanislav.stastny@ekotoxa.cz EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava GPS A GNSS NAVSTAR GPS GLONASS Určení polohy a nadmořské výšky téměř kdekoliv a kdykoliv Navigace osob a mobilních objektů, měření rychlosti pohybu evropský systém (EU) plánováno 30 družic, spuštění 2014 ? NAVSTAR GPS GLONASS GALILEO americký systém jediný plně funkční navigační systém sovětský/ruský systém od roku 2001 znovuobnovování EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava PRINCIP GPS 1. Družice (24)‏ 2. Řídící stanice 20 000 km 3. Uživatelé - GPSky EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava PRECIZNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ Precision Agriculture = Precizion Farming = přesné zemědělství = prostorově = proměnlivé pěstování rostlin = precizního zemědělství pole jako celek je prostorově proměnlivé prostředí usměrňuje vstupy a technologie v závislosti na lokálních podmínkách využívá informace o půdě a plodinách k zpřesnění vstupů podporujících produkci plodin EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava PRECIZNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ kořeny PZ sahají do USA 60-tých let – myšlenky potřebnosti využít rozdíly v půdních vlastnostech – intenzivní úvahy a diskuse není optimální hnojit, aplikovat chemické přípravky, zpracovávat půdu nebo vysévat plošně rovnoměrnou dávkou efektivnější je využít znalosti o variabilitě půdních vlastností a přizpůsobit jednotlivé práce charakteru půdy v konkrétní lokalitě zásadní průlom v oblasti využití metod PZ přineslo v polovině 90-tých let zpřístupnění GPS pro veřejnost EKOTOXA s.r.o. Opava

PŘESNÉ NAVÁDĚNÍ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ 02 April 2017 Usnadnění přesného vedení strojů za účelem snížení spotřeby vstupů (prevence překryvů), usnadnění práce řidičů a snížení zhutňování půdy. Uživatelé: velké zemědělské podniky, poskytovatelé služeb, pěstitelé vysoce hodnotných plodin Trimble Autopilot EKOTOXA s.r.o. Opava

ZAZNAMENÁVÁNÍ POHYBU ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ 02 April 2017 Zaznamenáváním přesné polohy strojů v kterémkoliv čase může tato aplikace sloužit k potvrzení rozsahu nasmlouvaných prací nebo k potvrzení dodržování předepsaných postupů obhospodařování Uživatelé: zemědělci, poskytovatelé služeb Přesná registrace polohy zemědělského stroje (Zdroj: J. Paoli, Agro Montpellier, Francie) Grafická vizualizace zaznamenané aktivity (Zdroj: Alterra) EKOTOXA s.r.o. Opava

Způsob získávání dat - MĚŘENÍ POZEMKŮ 02 April 2017 Lokalizace a měření pozemků - deklarace a kontrola pozemků pro účely dotací, měření smluvně dohodnutých ploch (např. cukrovky), vlastní měření v terénu. Uživatelé: zemědělci, poskytovatelé služeb, poradci, inspektoři EKOTOXA s.r.o. Opava

Způsob získávání dat - MONITOROVÁNÍ SKLIZNĚ 02 April 2017 Vyhodnocování dat z výnosového senzoru na sklízecí mlátičce Senzory kombinující informace o výnosu, místě a čase data se ukládají každé 3 sekundy na PCMCIA kartu, Uživatelé: zemědělci, poskytovatelé služeb Příklad výnosové mapy – 2 400 měření na ploše 1 ha (Pellenc S.A.) Příklad výnosové mapy (ZZN Pelhřimov) Komponenty systému na monitorování výnosu obilnin EKOTOXA s.r.o. Opava

ZPŮSOB ZÍSKÁVÁNÍ DAT - MONITOROVÁNÍ VÝVOJE BIOMASY 02 April 2017 2 metody: snímkování porostu (letecké, družicové snímky) optické senzory měří "za pohybu" intenzitu a spektrální složení světla odraženého od porostu efektivní řízení zdrojů, přispívá k ochraně životního prostředí Hnojení plodin variabilní dávkou dusíku na základě průběžného měření odrazivosti porostu – Yara N-sensor Monitoring biomasy s využitím družicových snímků EKOTOXA s.r.o. Opava

Způsob získávání dat - odběr půdních vzorků 02 April 2017 za účelem zjištění živin v půdě Přesná lokalizace míst odběru vzorků (např. půdy). Tato informace může sloužit jako vstup pro variabilní aplikaci. 40x40 m Uživatelé: prodejci zemědělských vstupů, poskytovatelé služeb, poradci, zemědělci Odběr půdního vzorku v terénu (Foto: J. E. Sawyer) Vizualizace míst odběru půdních vzorků pomocí internetové aplikace PREFARM MapServer (MJM Litovel a.s.) EKOTOXA s.r.o. Opava

Způsob získávání dat - Mapování elekt. vodivosti půd 02 April 2017 existují vztahy mezi elektrickou vodivostí a množstvím jiných vlastností půd, jako např. kapilární vodní kapacitou, hloubkou ornice, iontovou výměnnou kapacitou, obsahem organických látek, obsahem živin, vlastnostmi podloží atd. které vysoce ovlivňují produkční schopnost půd 2 základní metody bezkontaktní - využívající elektromagnetickou indukci kontaktní - založená na kontaktních senzorech Měření elektrické vodivosti půd EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava VARIABILNÍ APLIKACE Variabilní hnojení, vápnění, výsev, aplikace pesticidů, zavlažování nebo obdělávání v závislosti na místně specifických podmínkách v rámci pozemku Některé stroje jsou navíc vybaveny vícekomorovým zásobníkem s nezávislým dávkováním, což umožňuje aplikovat i několik druhů hnojiv současně a nezávisle zpětný záznam o provedeném hnojení a dávkách Variabilní zavlažování (Foto: USDA) Variabilní aplikace minerálních hnojiv (Foto: ZZN Pelhřimov) EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava VARIABILNÍ APLIKACE Hydro N-Sensor na základě senzorických údajů je palubním počítačem podle kalibrační křivky stanovena optimální aplikační dávku dusíku pro příslušnou část pozemku doporučená dávka je „on-line" přenesena do řídicího počítače rozmetadla nebo postřikovače a umožňuje tak variabilní aplikaci dusíku Hydro N-sensor EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava VARIABILNÍ APLIKACE PREFARM Nitrosensing postupně nahrazuje technologii N-senzor 3-10 dnů před aplikací je proveden letecký průlet se snímkováním, vyhodnocena do 48 hodin sada aplikačních map pro variabilní aplikaci dusíku, ze kterých je patrná potřeba dusíkatých hnojiv slouží jako podklad pro automatické dávkování hnojiv řízené počítačem rozmetadla nebo postřikovače PREFARM Nitrosensing EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava VARIABILNÍ APLIKACE Herbicidní ochrana na poli uskutečněn průzkum výskytu pcháče pro variabilní herbicidní postřik pomocí souřadnic byla vytvořena čtvercová bodová síť 18 x 18m počet a oblasti výskytu pcháče zjišťovány na jednotlivých bodech sítě pomocí GPS získaná data byla vyhodnocena v GISu a zakreslena do mapy pro použití variabilní aplikace herbicidů EKOTOXA s.r.o. Opava

SLEDOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT V MALÉM MĚŘÍTKU 02 April 2017 Sledování jednotlivých kusů hospodářských zvířat za účelem lepšího pochopení jejich pastevního chování nebo jako prostředek prevence před ztrátou nebo krádeží Uživatelé: výzkumní pracovníci, zemědělci Kráva s obojkem s přijímačem GPS, který umožňuje sledování zvířete Foto: Dave Ganskopp Obojek s přijímačem GPS Foto: Lotek Engineering Inc. EKOTOXA s.r.o. Opava

GENEROVÁNÍ JEDINEČNÉHO ID POZEMKU PRO ÚČELY DOHLEDATELNOSTI 02 April 2017 Lokalizace pozemku sloužící jako základ pro generování jedinečného ID pozemku, které lze použít v systémech dohledatelnosti Uživatelé: zemědělci, aktéři v řetězci distribuce potravin Zdroj: EurepGAP (technologie UAID a Field Passport byly vyvinuty společnostmi Satconsystem a T-systems) EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava SLEDOVÁNÍ VOZIDEL PŘEPRAVUJÍCÍCH HOSPDÁŘSKÁ ZVÍŘATA PRO ÚČELY ZAJIŠTĚNÍ POHODY ZVÍŘAT 02 April 2017 Sledování vozidel přepravujících hospodářská zvířata, za účelem usnadnění prosazování pravidel pro pohodu zvířat během přepravy (vyžadováno předpisy EU) Uživatelé: přepravci živých zvířat, orgány odpovědné za dozor nad dodržováním podmínek v oblasti pohody zvířat Schéma vybavení pro sledování vozidel přepravujících hospodářská zvířata a detail palubní jednotky EKOTOXA s.r.o. Opava

SLEDOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT V MASOVÉM MĚŘÍTKU 02 April 2017 Sledování jednotlivých zvířat v rámci celé populace daného druhu (např. skot, ovce) v dané zemi pro účely ochrany zdraví zvířat a nezávadnosti potravin RAPS - sw analyzující pastevní možnosti na daném území pro potřeby zemědělství definovat dopady na životní prostředí, odhadovat teoretické úživné stavy dobytka a celkově zhodnotit možný vývoj využití území Mapa omezení v souvislosti s výskytem choroby hospodářských zvířat EKOTOXA s.r.o. Opava

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava CROP EXPLORER Ministerstvo zemědělství USA objektivní a přesné odhady globální zemědělské produkce - stanovení celkového stavu úrody, odhad osetých ploch a produkce obilí, olejnin a bavlny datové zdroje 1. satelitní data dálkového průzkumu Země (data o podnebí, modely osetí a data do programů pro výpočty výnosů a ploch) 2. Zahraniční zemědělská služba (FAS) má po celém světě síť asistentů, kteří poskytují zprávy o sklizni v jednotlivých zemích a s ní související informace Výstup statistik z Crop explorer EKOTOXA s.r.o. Opava

PŘÍKLADY VYUŽITÍ GIS V ZEMĚDĚLSTVÍ 02 April 2017 změny geometrie farmářských bloků, změny kultur v návaznosti na export dat a zanesení změny na zemědělské agentuře změna rozsahu s ohledem na vlastnické poměry, nájemní poměry, rozsah obdělávání apod. rozdělení bloků a vytvoření vlastní databáze hnojení, osevu, výnosů vizualizace a další zpracování dat zaměřených GPS dělení pozemků (agroenvi, PRV, GAEC) vizualizace a vyhodnocení pojezdu (polo)automaticky naváděné techniky zaměření či získání dat o výnosu, zaplevelení, jejich zpracování, příprava aplikačních map (hnojiva, postřiky) lokalizace míst odběru vzorků (AZZP), vztažení hodnot k bloku, interpolace naměřených hodnot EKOTOXA s.r.o. Opava

PŘÍKLADY VYUŽITÍ GIS V ZEMĚDĚLSTVÍ 02 April 2017 databázové aplikace připojení externí tabulky, klasifikace a vizualizace dle parametrů – časové profily, kartodiagramy změny kultur, střídání plodin připojení externích dat revitalizační studie, studie odtokových poměrů, návrhy protierozních a protipovodňových opatření územní plánování (plánované trasy komunikací) historický exkurz vlastnické, půdní, cenové, odtokové poměry na pozemku meliorace EKOTOXA s.r.o. Opava 23

02 April 2017 EKOTOXA s.r.o. Opava 24 MODELOVÉ PŘÍKLADY Prakticky si vyzkoušíme základní funkce Janitor Připravíme k tisku jednoduchou mapku, na níž budou na podkladě leteckého ortofota naše půdní bloky rozlišené dle kultury, opatřené zkrácenými kódy, což bude představovat podstoupit několik kroků: nastavení prostředí aplikace a projektu přidání vhodných vrstev nastavení zobrazení a popisování vrstev příprava tiskového výstupu, export práce s tabulkami – editace, připojení externí databáze zopakování bodů 3 a 4 A pokud stihneme ... 7. úprava geometrie vybraného půdního bloku 8. export vybraného bloku EKOTOXA s.r.o. Opava 24

GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI 02 April 2017 GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI DĚKUJI ZA POZORNOST! SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM ZEMĚDĚLSKÝM FONDEM PRO ROZVOJ VENKOVA Seminář se koná s podporou Programu rozvoje venkova ČR, Opatření I.3.1. Další odborné vzdělávání a informační činnost Stanislav ŠŤASTNÝ EKOTOXA s.r.o., pracoviště Olomouc Hálkova 2, 779 00 Olomouc stanislav.stastny@ekotoxa.cz www.ekotoxa.cz EKOTOXA s.r.o. Opava