Mechatronika Informace o studijních oborech Mechatronika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška na Autodesk Academia Fóru 2007 Absolventi středních škol na Technické univerzitě v Liberci, Fakultě strojní Zpracoval: doc. Ing. Ladislav Ševčík,
Advertisements

KATEDRA SKLÁŘSKÝCH STROJŮ A ROBOTIKY
Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
VOŠ, SŠ, COP Sezimovo Ústí Inovovaný vzdělávací program na VOŠ Nový vzdělávací program na VOŠ Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy,
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
Studijní program Stavební inženýrství
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Studijní obor Informační a automatizační technika www. fsid. cvut
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Stavba výrobních strojů a zařízení
Vysoké učení technické v Brně
Tématické okruhy doktorského studia:  Tribologie  Diagnostika  Únavové vlastnosti  Konstrukce a virtuální navrhování  Průmyslový.
Studijní program Stavební inženýrství
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
Computer Agency o.p.s. ESOCAET II Vzdělávací projekt pro zaměstnance průmyslu a středoškolské pedagogy se zájmem o CAE technologie Josef Šesták, Barbora.
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
Technologické procesy ve strojírenství - úvod
Ústav automatizace a měřicí techniky
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
VŠB Technická univerzita Ostrava
Vymezení předmětu statika
NAIL028. Úvod  Kdo David Obdržálek  Co algoritmy software hardware  Jak přednáška, cvičení 2/2 Z+Zk.
prof. Ing. Hartl Martin, Ph.D.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Katedra počítačů ČVUT FEL
Bakalářský obor STM-ECTS Manažerská informatika. Vidíte své budoucí uplatnění spíše v managementu a řízení, než v čistě inženýrské/technické pozici? Chcete.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.

Role fakulty dopravní na trhu práce spolupráce s praxí kam směřujeme
Fakulta informatiky Masarykova univerzita Brno. Fakulta informatiky MU Brno Brno – univerzitní město Masarykova univerzita – druhá největší univerzita.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Magisterský studijní program „Budovy a prostředí“ prof.Ing.Karel Kabele,CSc. Katedra TZB.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
NOVINKA BOMBA PRO ABSOLVENTY STROJNÍCH A ELEKTROTECHNICKÝCH PRŮMYSLOVÝCH ŠKOL studijní obor „Inteligentní systémy s roboty“
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
KVALITA PRODUKTU Ekonomické složky UŽITNÉ VLASTNOSTI Funkční Bezpečnostní Spolehlivostní Ergonomické Estetické ODBOR KVALITY, SPOLEHLIVOSTI A BEZPEČNOSTI.
… 32 Základní informace ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ - ÚK tel.: fax:
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
ČVUT Fakulta elektrotechnická
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
MEZIFAKULTNÍ MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM INTELIGENTNÍ BUDOVY
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Silnoproudá elektrotechnika
Matematické inženýrství
Ústav výrobných systémov a aplikovanej mechaniky
Matematika + počítače = moderná technológia
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Ústav výrobných systémov a aplikovanej mechaniky
Přírodovědecká fakulta UJEP
Silnoproudá elektrotechnika
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Mechatronika Informace o studijních oborech Mechatronika pro bakalářské a magisterské studium Více také na webu Fakulty strojního inženýrství a Ústavu mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky

Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky zajišťuje výuku základních předmětů (statika, kinematika, dynamika, pružnost-pevnost) pro celou fakultu (FSI) nabízí dva základní studijní obory: Inženýrská mechanika (magisterské stud.) Mechatronika (bakalářské, magisterské) více informací na http://www.umt.fme.vutbr.cz/

Co je to Mechatronika ? Mechatronika je moderní technický obor, který integruje: přesnou mechaniku elektrotechniku, elektroniku a počítačové řízení Příklady mechatronických systémů: ABS v automobilu (mechanika, elektronika, řízeno počítačem) další řízené části automobilů, strojů, letadel robotické aplikace ...

Mechatronika tyto oblasti spojuje ! Co je to Mechatronika ? Mechanika byla, je a patrně i bude základním oborem strojního inženýrství. Při konstrukci strojů se dnes stále více uplatňuje elektronika a počítačové řízení. Mechatronika tyto oblasti spojuje ! Schéma antiblokovacího systému osobního automobilu (ABS)

Co se na Mechatronice naučím ? získáte znalosti a dovednosti v oblasti dynamiky, pružnosti a pevnosti,... – vyrovnaný podíl teorie a praktické výuky na počítačích dozvíte se významné poznatky o elektrických strojích a elektronice – který stroj dnes funguje bez elektroniky a počítačů ? podle svého vlastního uvážení se budete v rámci volitelných předmětů a volby bakalářské/diplomové práce specializovat Pro kvalitní inženýrskou práci nestačí umět „klikat“ v dobrém softwaru. Kvalitně posoudit výsledky výpočtů na počítači mohu pouze se znalostí teorie !!!

Konkrétně: vyučované předměty Bakalářské studium (1.-3.roč.) Základní předměty: Matematika, Informatika, Základy konstruování, Fyzika, Elektrotechnika, Angličtina Základní předměty mechaniky těles: Mechanika I-III (Statika, Kinematika, Dynamika, Pružnost-pevnost) „Mechatronické předměty“: Úvod do mechatroniky, Elektromechanická přeměna energie, Elektronika, Základy automatické regulace, Seminář z Matlabu Další a volitelné: Numerické metody, Hydromechanika přesné informace o předmětech naleznete na webu FSI

Konkrétně: vyučované předměty Magisterské studium (4.-5. roč.) Pozn.: absolventům magisterského studia je přiznán titul Inženýr (Ing.) Předměty orientované na dynamiku a počítačové simulace: Dynamika mechatr. syst., Pohonové soustavy, Kinematika a dynamika mechatr. syst. Předměty související s elektrotechnikou a elektronikou: Elektrické servopohony, Výkonová a řídící elektronika, Mikroprocesorová technika, Sensorika a prvky umělé inteligence Předměty inženýrské mechaniky: MKP a ANSYS, Počítačové metody mechaniky, Další a volitelné: Interakce těles s tekutinou, Biomechanika, Matematika - vybrané statě, Počítačové sítě, Technické aplikace metod umělé inteligence, Fuzzy systémy a neuronové sítě,... přesné informace o předmětech naleznete na webu FSI

Software – jaký budu ovládat ? Během studia se seznámíte se softwarem: Matlab, Simulink a nástavby – moderní a rozšířený software pro vědeckotechnické výpočty a simulace dynamických systémů ANSYS – výpočty MKP (pevnostní analýzy, tepelné, elektromagnetické, ...) SolidWorks – velmi rozšířený 3D CAD software Programování mikrokontrolerů Motorola ... a další podle zaměření

Podmínky studia studentům jsou k dispozici dvě počítačové učebny v praktické výuce jsou využívány laboratoře (Experimentální mechanika, Laboratoř mechatroniky, ...)

Podmínky studia velká část předmětů má vypracovány elektronické studijní opory možnost studovat v zahraničí zapojení do vědeckého výzkumu a vývoje možnost pokračování v magisterském studiu (pro bakaláře) a v doktorském studiu (získání titulu PhD)

Ukázky studentských prací: Konstrukce mobilních robotů návrh v 3D CAD modelování na počítači elektronika a řízení

Ukázky studentských prací: Automatické řízení postřikové dávky zemědělského stroje mikroprocesorové řízení dávky postřiku významné snížení nákladů ekonomicky zajímavé řešení

Ukázky studentských prací: Zpracování dat z GPS sensoru aplikační snímač Garmin GPS 15L návrh autonomního zařízení, display, export dat do PC návrh zařízení pro mobilní robot

Ukázky studentských prací: Experimentální dvounohý robot Golem2 návrh v 3D CAD modelování a simulace na počítači elektronika a řízení

Ukázky studentských prací: Simulace vodního chlazení výtahového motoru výpočtové modelování experiment

Ukázky studentských prací: Elektronická řídící jednotka robota jednotlivé sensory robotu obsluhovány procesory procesory vzájemně komunikují propojení s řídícím PC pomocí Bluetooth

Ukázky studentských prací: Řízení mostového jeřábu řízení jeřábu tak, aby na konci pohybu nekýval podívejte se na video !

Věda a výzkum Výzkum a vývoj chodících robotů počítačové simulace MBS návrh řízení realizace

Věda a výzkum Predikce oteplení elektrického stroje komplexní počítačový model ve spoluprácí s firmou VUES

Věda a výzkum Optimalizace magnetické spojky výpočet elektromagnetismu v ANSYS optimalizace tvaru spojky aplikace: čerpadlo pro radioaktivní látky

Věda a výzkum Robot Bender – vítěz RoboTour 2006, Praha autonomní mobilní robot ve vnějším prostředí se orientuje pomocí kamery počítačová analýza obrazu ve spolupráci s ÚAI FSI více na http://bender.wz.cz/

Věda a výzkum Robotika: hledání cesty v bludišti použita metoda „rychlých náhodných stromů“ aplikace: pro indoor roboty (vnitřní prostory)

Vystuduji-li Mechatroniku, kde mohu pracovat? vývoj a výroba strojů a zařízení (komponenty automobilů, letadel, výrobní stroje, ...) řídící funkce v technických firmách (výhodou je široký záběr Mechatroniky) obchodní pozice (opět je zajímavá znalost jak mechanických tak elektrických a elektronických prvků) Naši absolventi: jsou žádáni firmami Honeywell, Siemens, Bosh, ... pracují nebo pracovali delší dobu v zahraničí (Anglie, USA, Německo)

Kde mohu získat další informace ? na webu http://www.umt.fme.vutbr.cz/ po telefonu, emailem, osobně Kontakt: prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. Email: petruska@fme.vutbr.cz Tel.: 54114-2858 prof. Ing. Ctirad Kratochvíl, DrSc. Email: kratochvil@fme.vutbr.cz Tel.: 54114-2854